13.09.2025 - 21:40
|
Actualització: 14.09.2025 - 22:41
Hi ha cooperatives que aquests últims anys han canviat el nom i el logotip i ara és difícil de saber, a primer cop d’ull, que són cooperatives. Han eliminat el terme com una manera de superar un cert descrèdit en el qual havien caigut, en general, les cooperatives agràries. Però el cert és que hi ha cooperatives que s’han renovat amb enòlegs i directors joves o de mitjana edat amb empenta, coneixement i sensibilitat amb els socis i envers el paisatge que salvaguarden amb el conreu. Hi ha cooperatives que han aixecat la qualitat dels vins en conjunt i han creat un ventall de productes ampli i de preu ampli també. Essent competitives i vetllant per la qualitat del producte i la dignitat del soci, tornen a defensar el cooperativisme, una estratègia col·lectiva que aquests darrers anys, i en tots els àmbits, torna a agafar volada.
Us proposem quatre vins de cooperatives de menys de deu euros i que us sorprendran. Cinc referències per a afrontar aquestes setmanes postvacacionals.
Clot d’encís 2024, de Sant Josep Vins
Una garnatxa blanca 100%, fresca i neta, de vinyes de deu anys o més, envasada el maig d’enguany. Se n’ha fet una producció de 5.760 ampolles. Aquest vi és molt agraït de beure en aquest final d’estiu i tot i els 13 graus que té, l’alcohol s’hi troba ben integrat i no perd frescor ni es fa pesat. Tal com diu el celler: “És l’expressió local i contemporània de les nostres garnatxes.” El Clot d’encís té la particularitat que només es pot trobar a la botiga de la cooperativa agrícola de Sant Josep, al poble de Bot. Aquesta és una bona raó per a escapar-se un cap de setmana a conèixer aquest territori i el celler, i més cellers de la Terra Alta que també excel·leixen, sobretot, amb la garnatxa blanca (però no solament).
Roc singulars blanc de negres núm. 4, 2024, de Sant Josep Vins
Per descobrir el ventall de vins de la cooperativa agrícola de Sant Josep, a Bot, us proposem també aquesta vinificació singular: un vi de garnatxa negra 100% vinificat com un vi blanc. Amb relació a l’anterior, també és fresc, però té més estructura i conté alguns matisos de fruita vermella. Té una graduació també de 13 graus ben integrada.
Sant Josep Vins és la marca vinícola de la cooperativa agrícola de Sant Josep, al poble de Bot, a la Terra Alta, fundada el 1962. Una cooperativa que, a més de la vinya, també treballa l’olivera i l’ametller. El mosaic agrari clàssic de la zona. Tota la producció és de collita pròpia i es conreen 750 hectàrees. El responsable del projecte és en Jaume Martí, enòleg, soci i director general des del 2020.
Panissars 2021, del celler cooperatiu d’Espolla
Ja hem parlat més vegades de la cooperativa vinícola d’Espolla a l’Alt Empordà. Vetlla el conreu de vinya vella de carinyenes i lledoners (garnatxes) i amb el director tècnic, Pau Albó, que ja fa anys que tira endavant el celler, s’ha fet una renovació progressiva i continuada que ha portat autoestima i orgull als pagesos que hi porten el raïm.
Aquest Panissars és un vi negre, resultat d’un cupatge de 50% de lledoner negre, 35% de carinyena negra i 15% de sirà. És un vi fermentat en dipòsits de ciment on ha fet una maceració llarga, que s’ha afinat amb el contacte posterior amb la fusta de roure durant vuit mesos. Té 14 graus alcohòlics, però és gustós i equilibrat, amb una bona estructura. Ara es troba en un bon moment per prendre’l.
Ferest 2021, del celler Masroig
Aquest és un vi del celler cooperatiu del Masroig al Priorat, DO Montsant. Us proposem que en feu un tast comparat amb el vi anterior, perquè tots dos comparteixen anyada i cupatge. Aquest és un vi ecològic fet a partir d’un cupatge de carinyena, garnatxa i una mica de sirà. Té 14 graus i ha passat per fusta de roure francès durant sis mesos. La fermentació la va fer en tines d’acer inoxidable. És un vi gustós i atractiu per una certa rusticitat que manté. La cooperativa del Masroig es va fundar el 1917 i avui porta per nom celler Masroig.