Quan ERC no volia dir que els indults van ser negociats

  • En un any, han passat d'amagar que hi hagués hagut cap negociació a proclamar l'orgull d'haver-ho aconseguit "en un despatx"

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
20.07.2023 - 21:40

“Si el senyor Turull ha estat només tres anys i mig a la presó, que són molts, és gràcies a la negociació política. Si no, potser encara hi seria.” El candidat d’ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, parlava així a TV3 sobre una qüestió que fins fa ben poc el seu partit no havia reconegut: que els indults als presos polítics, aprovats pel consell de ministres del govern de Pedro Sánchez el juny del 2021, van ser fruit d’una negociació política. L’afirmació de Rufián, que treia pit d’aquesta negociació, contrasta amb la manera com l’entorn de Pere Aragonès i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, es van afanyar a desmentir unes paraules del president, el febrer de l’any passat, en què es podia entendre que els indults van ser negociats. Aleshores, ho van negar; un any després, i a les portes del 23-J, ERC ho branda com un èxit de la negociació amb el PSOE.

Rufián s’adreçava a Turull perquè dimarts el secretari general de Junts criticava el resultat de la negociació d’ERC amb el PSOE aquests darrers anys i el preu que Aragonès fixava per a tornar-lo a investir, que eren el traspàs de Rodalia, la fi del dèficit fiscal i continuar negociant. “No he anat tres anys i mig a la presó per traspassar Rodalia i millorar el finançament. No hi ha gent a l’exili per aquest front comú”, deia Turull.

I les seves crítiques recurrents a la negociació a canvi de res han fet més clara i evident la reivindicació de la negociació de l’indult per part d’ERC. Els seus candidats, sobretot Rufián, n’han fet un argument de campanya recentment, després d’un temps d’haver-ho amagat. I ara, a més, amb un missatge personalitzat a Turull, que fou un dels nou presos polítics que van sortir de la presó amb aquests indults. També ho ha dit l’ex-consellera Dolors Bassa, en un acte de campanya davant la presó del Puig de les Basses, on fou presonera. “Una de les coses més important [que ara ha aconseguit ERC] és que jo ara pugui tornar a sortir d’aquesta presó i no sigui com abans.”

El missatge a Turull ja l’havia enviat feia uns dies Sergi Sol, un dels homes forts a ERC i persona de confiança d’Oriol Junqueras, quan escrivia en aquest article: “Jordi, estimat, els has de tenir quadrats per anar proclamant –precisament tu– que els acords gestionats pels republicans han estat a canvi de res. No es pot ser tan desagraït, per l’amor de Déu. Cada vegada que surts al carrer i fas el que et plau, no has pensat qui ho va fer possible? Quan et mires al mirall no et preguntes on series encara ara si algú no hagués negociat la teva llibertat? Per si sola no valia ja una investidura?”

Un parell de setmanes abans, Rufián havia fet unes declaracions, molt clares i rotundes, en una entrevista a Europa Press en què reconeixia obertament que ell mateix havia negociat els indults: “Jo em sento molt orgullós d’haver estat en un despatx negociant uns indults. Perquè em van votar per això. Em van votar per rebutjar el feixisme, per posar fi a la repressió.”

Hi ha hagut un gir total en poc temps, perquè fa un any això ERC ho amagava. I l’exemple més clar és allò que va succeir arran d’una conferència que va fer el president Pere Aragonès al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el 14 de febrer, un any després de la victòria del 52% del vot independentista. En un moment del seu discurs, Aragonès va dir unes paraules en què s’entenia que els indults havien estat negociats. “Les coses s’han començat a moure. El mes de juny [de l’any anterior] es concedien els indults, un pas indispensable per a donar confiança i oferir crèdit a la voluntat negociadora de l’estat.”

Això va causar un terrabastall, i Junts va expressar en aquell moment la perplexitat per la vinculació que feia Aragonès dels indults a una negociació política. “En cap moment, ni jo ni cap dels que érem als Lledoners vam entendre que fossin fruit de cap negociació política”, va dir l’endemà de la conferència Jordi Sànchez, aleshores secretari general de Junts i ex-presoner polític. I arran de les crítiques, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va dir en una conferència de premsa: “El president en cap moment va dir que s’haguessin negociat els indults, i crec que això és una precisió important a fer. Va dir que la victòria independentista del 14 de febrer havia obligat l’estat a moure’s.”

L’aprovació definitiva dels indults fou el 22 de juny de 2022. Només un dia abans l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va aprovar un informe demolidor, cuinat durant molts mesos, que exigia a l’estat espanyol l’alliberament dels presoners polítics. Ahir, el president espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va negar haver-los negociat, i es va felicitar perquè ERC no hagi aconseguit, ni de bon tros, ni l’amnistia ni cap referèndum acordat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any