Catar 4 – Drets Humans 0

  • La FIFA va apallissar els Drets Humans com va voler i quan va voler; va tenir la pilota en tot moment, fins que l’àrbitre va xiular el final del partit

Gemma Pasqual i Escrivà
08.11.2022 - 21:40
Actualització: 09.11.2022 - 14:06
VilaWeb

Amb una alineació d’empreses de primera divisió, com la xinesa Hirense, McDonald’s, Budweiser, Adidas, Coca-Cola, Visa, Wanda Group, Hyundai, Kia i la recentment anunciada Nubank, entre altres, l’equip de la FIFA, que jugava a casa, a Catar, ha guanyat per golejada contra l’equip dels Drets Humans.

Primer gol: contra els drets de les dones

Després d’una excel·lent i llarga jugada col·lectiva, que va acabar amb un jugador penetrant per la línia de fons, des de la dreta, i afusellant la xarxa de porteria, la FIFA va inaugurar el marcador amb un gol contra el drets de les dones. Discriminades per un sistema de tutela masculina, estan lligades al seu tutor home, habitualment el pare o un germà, avi o oncle o, en cas de ser casades, el marit. A més, els cal el permís del tutor per a prendre decisions vitals clau com ara casar-se, treballar a molts llocs del govern, viatjar a l’estranger fins a certa edat i rebre alguns serveis de salut reproductiva. La legislació relativa a la família discrimina les dones perquè dificulta el divorci. Les divorciades no poden exercir la tutela dels fills.

Noof al-Maadeed, catariana de vint-i-tres anys, va sol·licitar asil al Regne Unit al·legant abusos en l’àmbit familiar, però va decidir tornar a Catar després de demanar garanties a les autoritats. Va documentar el seu retorn a les xarxes socials. Segons Amnistia Internacional, no se n’ha tornat a saber res des del 13 d’octubre, després d’haver denunciat a la policia amenaces familiars. Tot i que les autoritats van assegurar que no corria perill, encara no se’n sap el parador.

Segon gol: contra els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGBTI)

A la represa, l’equip de la FIFA va sortir una altra vegada a totes. Tant van pressionar que en tres minuts van tenir dues ocasions i l’última va acabar en gol, sense deixar cap respir als Drets Humans. Ara era el torn del col·lectiu LGBTI.

El codi penal de Catar tipifica les relacions homosexuals entre homes com un delicte punible fins amb set anys de presó. Segons Human Rights Watch, mentre Catar es prepara per acollir la Copa del Món, les forces de seguretat detenen i vexen persones LGBTI. Han documentat sis casos de pallisses greus i repetides i cinc casos d’assetjament sexual sota custòdia policial entre el 2019 i el 2022, el més recent dels quals va passar al setembre. Com a requisit per a alliberar-les, van ordenar que les dones transgènere detingudes assistissin a “sessions de teràpia de conversió” en un “centre de cura conductual de la salut” patrocinat pel govern.

HRW va entrevistar quatre dones transgènere, una dona bisexual i un home gai que van explicar que els membres del Departament de Seguretat Preventiva de Catar els havien detingut en una presó subterrània a Doha, on van ser maltractats físicament i verbalment. Tots van ser detinguts sense càrrecs, inclosa una persona que va estar reclosa durant dos mesos en règim d’aïllament i li van negar l’accés a assistència lletrada. Tots sis van declarar que la policia els havia obligats a signar promeses que indicaven que “cessarien l’activitat immoral”.

Tercer gol: contra els drets dels treballadors i treballadores

Un jugador de la FIFA va sorprendre la porteria dels Drets Humans des del centre del camp, en un xut que per poc no se’n va per sobre del travesser, i va marcar el tercer gol contra els drets dels treballadors de Catar. Segons una investigació de The Guardian, 6.500 treballadors han mort des que el país va ser elegit seu del mundial de futbol, fa deu anys. Com va dir Balzac: darrere de cada gran fortuna sempre hi ha un crim.

Amnistia Internacional denuncia que emigrants procedents de Bangladeix, l’Índia i el Nepal que treballen en la reforma de l’estadi Khalifa i l’enjardinament de les instal·lacions esportives i zones verdes circumdants –l’anomenada “Aspire Zone”– són explotats. No poden canviar de feina, no poden sortir del país i han d’esperar mesos per a cobrar els salaris. La FIFA té la responsabilitat clara d’actuar i d’exigir públicament a Catar que apliqui urgentment reformes en el sistema laboral. Encara més, hauria de destinar si més no 440 milions de dòlars, la mateixa quantitat que destinarà a premis per als participants, a rescabalar als centenars de milers de treballadors emigrants que han estat víctimes d’abusos durant la preparació de la Copa Mundial 2022.

Quart gol: contra la llibertat d’expressió i reunió

El contundent 4-0 es va resistir fins al minut final, quan un jugador que acabava d’entrar al camp es va afegir a la festa, amb el darrer gol contra els Drets Humans, el gol en contra de la llibertat d’expressió i de reunió. Els governants catarians restringeixen la llibertat d’expressió mitjançant l’aplicació de legislació abusiva per silenciar les veus crítiques.

El 4 de maig, el kenyà Malcolm Bidali, vigilant de seguretat, blocaire i activista dels drets dels treballadors emigrants, va ser reclòs durant un mes en règim d’aïllament i li van negar l’accés a assistència lletrada. Malcolm Bidali va abandonar Catar el 16 d’agost, després de pagar una quantiosa multa.

A principi d’agost, membres de les tribus, principalment d’Al-Murra, van protestar contra la seva exclusió de les eleccions a l’Assemblea Consultiva. El 8 d’agost, el Ministeri d’Interior va declarar que havia detingut i remès a la fiscalia set homes acusats de “utilitzar les xarxes socials per difondre notícies falses i fomentar els conflictes racials i tribals”. Alguns van ser posats en llibertat, però alguns altres van continuar sota custòdia sense accés als advocats.

Al novembre, dos periodistes noruecs que investigaven la situació de la població treballadora immigrant van ser detinguts per haver entrat i filmat en propietat privada, acusacions que els periodistes van negar. Van ser interrogats sobre la seva activitat informativa i els van confiscar tot l’equip. Van ser posats en llibertat sense càrrecs trenta-sis hores després.

El FIFA va apallissar els Drets Humans com va voler i quan va voler. Va tenir la pilota en tot moment, fins que l’àrbitre va xiular el final del partit. La celebració a la grada va ser correcta i va seguir les normes establertes seguint el manual, segons informen diversos diaris anglesos, tal com els havien advertit: “ningú no està per sobre de la llei” a l’estricte estat del golf Pèrsic. Entre les regles que recull l’esmentat manual, s’adverteix les parelles (dones) dels jugadors que han de vestir “de manera modesta” tant fora els estadis com a dins, tapant-se les espatlles i evitant les faldilles massa curtes. En públic tampoc no podran beure alcohol, maleir, posar música alta, cantar, cridar ni “actuar inadequadament”, especialment durant la crida a la pregària. No es permeten les selfies a les portes dels edificis governamentals, cosa que podria comportar un arrest policial. Tampoc no seran tolerades les mostres públiques d’afecte, inclosos els petons. El sexe fora del matrimoni és prohibit en aquest emirat absolutista i els que desafiïn aquesta norma, encara que sigui només una vegada, han d’assumir que s’arrisquen a una pena de set anys de presó.

L’equip guanyador va recollir el premi. Havia fet una maneta amb un dit amputat a l’equip dels Drets Humans. Sense vergonya ni cap bri de remordiments. La FIFA estima que el Mundial de Catar pot moure més de 10.000 milions de dòlars, entre ingressos directes i indirectes. Tant si és per patrocinis, drets de transmissió, venda d’indumentària esportiva o d’entrades. Si París bé val una missa, Catar val un bon partit, ni que sigui una dictadura. Com va escriure Puzo a El padrí: “No és personal, només són negocis.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor