Puigdemont, Ponsatí i Puig recusen per manca d’imparcialitat els magistrats que jutjaran els presos

  • S'afegeixen a la recusació presentada per Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Forn

VilaWeb
Redacció
31.07.2018 - 16:03
Actualització: 31.07.2018 - 23:54

El president Carles Puigdemont i els consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig han presentat avui la recusació dels magistrats del Tribunal Suprem espanyol que és previst que jutgin els presos polítics. Concretament, la recusació és contra els quatre mateixos jutges que ja han recusat la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, d’una banda, i la d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, d’una altra. És a dir, els jutges Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez i Luciano Varela Castro. Hi afegeixen també la recusació d’Antonio del Moral, que va substituir Julián Sánchez Melgar perquè estava ‘contaminat’ (en terminologia jurídica) per haver estat fiscal general de l’estat.

D’entrada, hi ha un argument comú amb les altres recusacions presentades, que és el fet que els magistrats que integraran el tribunal que hauria de jutjar els presos seran els mateixos que formaven part de la sala d’admissions del Tribunal Suprem espanyol i que van admetre a tràmit la querella per rebel·lió, sedició i malversació que va presentar el fiscal general de l’estat aleshores, José Manuel Maza. L’admissió a tràmit, la van acordar perquè hi veien indicis delictius, i aquesta participació en la fase inicial de la instrucció els hauria d’impedir de formar part de la sala que jutjarà els acusats.

I també qüestionen la imparcialitat dels jutges per les seves preferències ideològiques, i pel fet que han estat designats mitjançant un òrgan com el Consell General del Poder Judicial, els membres del qual són proposats segons majories polítiques. I això, en un conflicte d’evident naturalesa política com aquest, té un pes innegable.

De fet, la recusació presentada exposa exemples concrets en què els magistrats han palesat la manca d’imparcialitat en aquest cas. Per exemple, en el cas del president de la sala penal, Manuel Marchena, que serà el ponent de la sentència contra els presos, destaca unes declaracions en una entrevista al programa de Carlos Herrera a la Cope, en què parlaven de la mort de José Manuel Maza, el fiscal que va engegar la querella. Deia Marchena de la querella que era ‘per uns delictes de gravetat’, i que no hi podia haver marxa enrere en la querella, malgrat la mort de Maza, perquè ‘no es pot dir avui t’acuso de sedició o malversació i demà no ha passat res’.

L’advocat del president i els consellers, Jaume Alonso-Cuevillas, ho ha anunciat a la xarxa:

Més informacióEl perfil inquietant dels magistrats del Suprem que jutjaran els presos polítics

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any