En tres dies de ple al Parlament Europeu a Estrasburg el procés català s’ha fet un lloc en el debat sobre el futur de la Unió. Ho han permès les intervencions del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín com a eurodiputats. I avui, a més, amb una rèplica de Puigdemont a l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat, que provava d’aprofitar el debat del ple per acusar el president de ser un fugitiu de la justícia. La resposta de Puigdemont l’ha desarmada, perquè li ha fet avinent l’impediment dels càrrecs públics europeus d’atacar la presumpció d’innocència.

Puigdemont ha acceptat la petició d’interpel·lació que li havia fet Montserrat en el ple d’aquest matí. Montserrat li ha dit: ‘Vostè és un pròfug de la justícia que va atemptar contra l’estat de dret i va robar diners públics. Aquesta setmana ha començat allò que li fa més por: li aplicaran la llei. Immunitat no és impunitat, i ningú en aquesta cambra no està per damunt de la llei.’ Hi ha hagut un aplaudiment, del seu company d’escó Juan Ignacio Zoido.

El president li ha replicat: ‘Vostè hauria de saber que hi ha una directiva que impedeix als càrrecs públics, especialment si són diputats en aquest parlament, d’atacar la presumpció d’innocència. Exactament a quines condemnes es refereix? A quin judici, a quins delictes es refereix per fer una afirmació com aquesta? Dit això, sí que crec que els estats han de complir les lleis. I l’estat espanyol és el primer de la Unió sancionat per no haver complert les directives europees.’

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.