Quinze propostes clau de la Fira Mediterrània

  • Fem una tria dels espectacles més destacats de l’emblemàtica fira de cultura popular i músiques del món

Pau Benavent
03.10.2018 - 22:00
Actualització: 04.10.2018 - 15:38

Del 4 al 7 d’octubre, Manresa (Bages) fa la Fira Mediterrània, una de les cites més importants de cultura popular, música i dansa d’arrel del sud d’Europa. És un aparador immens per a descobrir propostes excepcionals que tenen en comú el respecte per la tradició i la voluntat d’innovar a partir d’aquesta tradició.

La Fira Mediterrània és avantguarda, crítica, reflexió i investigació artística per mitjà de la música, la dansa, el teatre, el circ i altres disciplines. Quatre dies de bogeria on es barregen milers d’espectadors i treballadors de la cultura.

Aquesta 21a fira està dedicada als rituals com a font d’inspiració, mostra les últimes creacions artístiques que cerquen la relació entre l’espiritualitat, la comunitat i la cultura popular. Però el certamen va molt més enllà, l’oferta és exhaustiva: 302 activitats que inclouen vuit coproduccions, cinc residències artístiques i diverses estrenes, quinze de les quals absolutes.

Us oferim una selecció de propostes clau per a aprofitar la Fira al màxim i no perdre’n detall:

Pas per la Pau. Estrena absoluta, divendres 5 doctubre
Ara mateix, l’artista Ada Vilaró camina pel Bages amb destinació Manresa per reivindicar la pau. Ha passat per Montserrat i pel Centre Penitenciari dels Lledoners, va vestida de rigorós blanc i porta una cua llarga plena de missatges que desplegarà quan arribe a la capital del Bages: el moment culminant de la seua acció. En l’espectacle, hi col·laboren la Cobla Catalana dels Sons Essencials i l’entitat Xàldiga.


Les cançons seran sempre nostres. Estrena absoluta, divendres 5 doctubre
El compositor, cantant i guitarrista Arnau Tordera és el líder del grup Obeses, fa cançons complexes, potents i encomanadisses que sacsegen els esquemes mentals de qui les escolta. Magí Canyelles és multiinstrumentista, s’ha criat en el món de la cobla i cerca nous terrenys artístics per a la tenora amb l’objectiu de normalitzar la música i els instruments tradicionals. Plegats, presenten un treball ric en repertori i arranjaments que recupera el caràcter popular i transversal de les cançons tradicionals. Són premi Teresa Rebull 2018 al millor projecte de producció musical en Cultura Popular i Tradicional.


Erritu. Espectacle inaugural, dijous 4 d
octubre
Erritu’ significa ‘ritual’ en basc. És un viatge pels estats de la vida mitjançant els rituals de pas: el naixement, la soledat, l’amor i la mort. La Seu de Manresa serà l’escenari de la unió del coreògraf israelià Sharon Fridman, setze veus femenines de l’Orfeó Manresà i la prestigiosa companyia basca Kukai Dantza, especialitzada en creacions contemporànies a partir de la dansa tradicional.

Cant Espiritual dAusiàs March. Dissabte 6 doctubre
El prestigiós cantant de Gandia (Safor) Carles Dénia presenta els versos d’Ausiàs March com no havien sonat mai. És un àlbum complex i exhaustiu que potencia els sentiments que transmet el poeta. Conté ritmes potents, melodies delicades i contundents, ornaments de la veu i arranjaments que beuen del jazz, del flamenc i de la música tradicional valenciana.


47 Soul. Estrena, divendres 5 doctubre
El grup 47 Soul va nàixer a Jordània l’any 2013 i s’ha convertit en un fenomen entre els joves. Reinterpreten la tradició musical àrab sota paràmetres musicals occidentals. Arriben a Manresa per presentar l’últim àlbum, Balfron Promise: sintetitzadors, veus, efectes de so i ritmes electrònics que beuen del funk, del hip-hop, del rock i del dabke (una dansa tradicional de l’Orient Mitjà). Amb tot això confeccionen un estil propi que han anomenat shamstep, la fusió de música de carrer tradicional del ‘país Sham’ (Palestina, Líban, Jordània i Síria).

Concurs Sons. Dijous 4 doctubre
Aquesta cita, que vol marcar tendència, és una oportunitat per a descobrir els nous talents de la música d’arrel. Quatre grups disposen de vint minuts cadascun per a aconseguir el guardó Sons de la Mediterrània, convocat per la revista Enderrock, el Centre Artesà Tradicionàrius, la Fira Mediterrània i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Enguany, concursen: Clàudia Cabero, amb un treball acurat i un repertori eclèctic que passa pel jazz, les polifonies vocals i el fado; Roger Andorrà, que cerca sons inèdits connectant la gralla amb pedals electrònics i fusionant-la amb bases electròniques, loops i efectes diversos; Menut, que fa una proposta crítica i festiva tot lligant cançó d’autor, folk i electrònica amb el guitarró; i Heura Gaya, que presenta un projecte íntim amb cançons pròpies i versions amb ritmes tradicionals i sonoritats arrelades.

Máquinas sagradas. Divendres 5 i dissabte 6 doctubre
El ballarí Juan Carlos Lérida fa uns quants dies que és tancat a un taller de la ciutat, lligant les màquines i els sons de l’espai amb el flamenc per construir un espectacle i mostrar-ne el resultat. Máquinas sagradas forma part d’una investigació més àmplia sobre els oficis.


Malen, el llegat ancestral maputxe. Estrena, diumenge 7 doctubre
Malen’ significa ‘xiqueta’ o ‘dona’ en la llengua dels maputxes de Xile i l’Argentina. És una obra commovedora de dansa contemporània que explora el significat de ser maputxe amb setze dones, entre nou anys i setanta, que comparteixen origen i tenen diferents ocupacions. Sota la direcció del coreògraf Ricardo Curaqueo porten al present el llegat ancestral del seu poble amb vestuaris i instruments inspirats en la tradició.

Pilar de dos. Divendres 5 i dissabte 6 doctubre
Dues ballarines han extret moviments i elements estètics del món casteller per introduir-los a la dansa. La faixa, el toc de castells, la distribució de l’espai i el pilar de dos esdevenen fonamentals en aquest joc de dansa contemporània d’arrel tradicional de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, premi Delfí Colomé de dansa d’arrel tradicional 2017.


Si són flors, floriran. Dissabte 6 d
octubre
Marcel Casellas presenta nou espectacle amb un dels seus projectes més estimats, la Cobla Catalana dels Sons Essencials. La grallera i cantant Heura Gaya posarà veu a un repertori de nova creació que juga amb sonoritats, colors i ritmes de la Mediterrània, combinant amb naturalitat la rumba, la sardana, la jota i el ball pla, entre molts més.

Eròtic-Giust. Estrena, dissabte 6 doctubre
Vuit músics i una directora d’escena recuperen l’esperit i l’essència d’un espectacle de l’any 1998 que lligava poesia, erotisme, teatre, menjar i música amb una manera d’escriure música que s’assembla a un joc: el giusto-sil·làbic. Eròtic-Giust és un treball musical i poètic molt particular que s’acosta a la sensualitat amb textos explícits: poesies de Josep Piera, Miquel Desclot, Roc Casagran i molts més. Tot això, allunyant-se dels tòpics sense ritmes insinuadors ni saxos tenors. Hi sonen l’acordió diatònic, la gralla, la tarota i el trombó.


Tiò. Estrena, divendres 5 doctubre
El cor d’homes del Pirineu occità Vox Bigerri és un dels principals grups de polifonia tradicional de la Mediterrània. Han sumat esforços amb el prestigiós bateria novaiorquès Jim Black, que barreja ritmes jazzístics, funks i rockers amb d’altres que s’adeqüen a la rítmica de les lletres i prenen un aire ètnic. Explota les possibilitats de la bateria, tot indagant en les sonoritats greus i extraient efectes de cada part de l’instrument.

Focus Illes Balears. Dissabte 6 i diumenge 7 doctubre
Les Illes tenen una presència destacada a la Fira amb quatre participacions. El Grup de Ball Pagès el Broll mostrarà el ball que s’ha convertit en el més emblemàtic de les Pitiüses. Els Xeremieres de Mallorca recorreran els carrers de la ciutat al so de la xeremia, del flabiol i el tamborí i de la darbuka. La cultura del foc es farà present en una cercavila nocturna i una de lluïment on participarà una representació de les principals colles de diables i dimonis que formen part de la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears. I quatre cavalls pertanyents al Centre Eqüestre Equimar oferiran l’espectacle Aires de Menorca, que mostra la vitalitat de la tradició eqüestre menorquina.

Teia. Divendres 5 i dissabte 6 doctubre
La falla, la teia, el tronc o la torxa de les falles del Pirineu és l’element clau de l’espectacle en construcció de l’acròbata Júlia Farrero. El converteix en un trapezi i en fa una peça que barreja imatges i moviments per endinsar-nos en la màgia del foc i l’olor de fusta de la tradició pirinenca.

Fok. Espectacle de cloenda, diumenge 7 doctubre
El prestigiós acordionista basc Kepa Junkera és un clàssic de la fira. Enguany, presenta el seu últim disc, en què reinterpreta quaranta-una peces tradicionals dels territoris de parla catalana. Hi participen intèrprets joves i de renom de la música d’arrel, com ara els cantants Josep Aparicio, Apa, i Mara Aranda, la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, el Pont d’Arcalís, Franca Masu, Miquela Lladó i Marina Rossell.

 

Més Fira Mediterrània
Hem fet una selecció amb propostes arriscades i variades. La Fira, però, és deixar-se portar i jugar amb l’instint per descobrir coses noves. En aquest sentit, no pot passar per alt l’Off Humus Mediterrani, la programació de grups emergents de música d’arrel amb propostes que van del repertori dels jueus catalans al ball folk. Ni l’Off Circuit Estepa Mediterrània, catorze concerts de cançó d’autor, rock, pop i altres estils amb una forta presència femenina.

A banda de tot això, la programació inclou espectacles de carrer, actuacions de colles castelleres, obres de teatre, propostes artístiques itinerants, estands d’associacions i revistes, exposicions, visites guiades a la ciutat, un mercat de cuines del món i desenes d’activitats per als més menuts amb jocs, titelles i espectacles variats.

Paga la pena visitar Manresa durant la Fira Mediterrània: entrar als teatres i les sales, recórrer les places i els carrers, seure al passeig Pere III i gaudir de l’ambient, deixar-se seduir per la màgia d’aquesta ciutat que és capaç de convertir-se, per uns dies, en l’epicentre de la cultura popular i en un macro-espectacle il·limitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor