L’arribada del projecte Giga a Barcelona obre la porta perquè l’ONU instal·li més centres

  • La iniciativa d'Unicef vol connectar a internet totes les escoles del món abans del 2030

VilaWeb

ACN

01.03.2023 - 15:44
Actualització: 01.03.2023 - 20:22

Barcelona acollirà la seu del projecte Giga, una iniciativa de les Nacions Unides, Unicef i la Unió Internacionals de Telecomunicacions (UIT) que ja ha connectat a internet més de dos milions d’estudiants de tot el planeta. Segons ha explicat a l’ACN la cap tecnològica del programa, Naroa Zurutuza, aquest serà el primer centre purament tecnològic de l’ONU a tot el món. “És possible que això obri les portes perquè altres institucions i seus de les Nacions Unides s’estableixin a la regió”, ha ressaltat. Sobre això, ha destacat que l’elecció de la ciutat és estratègica i ha tingut en compte la seva capacitat tecnològica i de captació de talent.

“Serà un centre que tindrà desenvolupadors i científics de dades que crearan tecnologies de codi obert per ajudar a la implementació del projecte”, ha dit Zurutuza. Tal com han afirmat els responsables d’aquest pla en un acte fet avui al Mobile World Congress (MWC), el projecte Giga ja ha connectat digitalment 2,1 milions d’estudiants i 5.700 escoles a tot el món. L’objectiu, afegeixen, és assolir la “connectivitat universal” pel 2030.

Segons ha indicat Alex Wong, codirector de Giga, fins ara el projecte estava dirigit des de les oficines dels seus impulsors a Nova York i Ginebra, però han decidit obrir el seu centre tecnològic a Barcelona. Des d’aquí, faran el mapa de codi obert el que situaran totes les escoles del planeta a través d’escanejar imatges de satèl·lit i identificaran els seus nivells de connectivitat, creant una visualització en temps real.

Aquest pas és essencial per al projecte perquè molts països no saben on són tots els centres educatius del seu territori, per exemple, en el cas de Colòmbia es van trobar 7.000 escoles que no formaven part de les dades oficials. La cartografia mostra on es necessiten recursos per canalitzar bé els esforços dels governs.

“Serem un equip d’entre quinze i vint tecnòlegs especialistes IA, aprenentatge de màquines, connectivitat, infrastructura…”, ha explicat Wong. Tanmateix, ha destacat com és d’important l’internet per l’educació, fet que va quedar demostrat especialment durant la pandèmia. “Cada nen ha de tenir connectivitat com a mínim per continuar o potenciar la seva experiència educativa”, ha resumit.

Les administracions s’han compromès a donar suport el projecte per un període de tres anys. L’Ajuntament de Barcelona aportarà 4,5 milions, que inclouen la cessió de Ca l’Alier per acollir les oficines, i la Generalitat i el Ministeri d’Assumptes Exteriors, hi destinaran 6,5 milions d’euros cadascun. El Govern aprovarà aquest mes de març el conveni de col·laboració per establir el centre a Barcelona, pas previ a la subvenció dels 6,5 milions d’euros que aportaran les arques catalanes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem