presos polítics

Els presos polítics jutjats al Tribunal Suprem ja han sol·licitat a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco –totes dues a Madrid, on compleixen presó preventiva– el seu trasllat a presons catalanes. VilaWeb ho ha pogut confirmar a través de diverses de les defenses dels encausats, que afegeixen que la petició s’ha realitzat directament pels presos davant l’autoritat de cada presó.

D’aquesta manera, Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri d’Interior espanyol, dirigit per Fernando Grande-Marlaska, ja té coneixement de la petició de trasllat. Ara el ministre ho ha de notificar al jutge afectat, que ha de donar-hi el vist-i-plau, tot i que també pot oposar-s’hi. El juliol passat, quan els presos van ser traslladats a Catalunya, ja es va seguir aquest procés. Aleshores Institucions Penitenciàries va demanar al jutge instructor, Pablo Llarena, si una vegada acabada la instrucció havia previst noves diligències sobre els dirigents independentistes per poder-los traslladar. La decisió del Ministeri d’Interior de començar els tràmits del trasllat té un vessant polític, però és el jutge qui hi diu l’última paraula.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar a presó el 16 d’octubre del 2017 i el 2 de novembre del mateix any ho van fer Junqueras i varis dels seus consellers. Excpetuant Cuixart, Sànchez, Joaquim Forn i Junqeras, la resta van sortir poc després en llibertat condicional i van tornar a entrar poques setmanes més tard quan Llarena els va revisar la seva situació.

Amb el processament tancat, tots ells van ser acostats a presons catalanes per a poder estar més a prop de les seves famílies. Abans de l’inici del judici tots ells van tornar a ser traslladats a Madrid, on encara resten a l’espera que es resolgui la seva petició de llibertat.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.