“Una altra vegada… i una altra”: Politico fa befa de les pífies constants de Borrell

  • El prestigiós diari recorda que el diplomàtic europeu va piular un document confidencial sobre la petició d'extradició contra Clara Ponsatí

VilaWeb
Redacció
24.08.2023 - 20:42
Actualització: 28.08.2023 - 08:28

En un article publicat avui, l’influent setmanari Politico posa el focus en les errades constants de l’alt representant de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, amb el títol “5 lliçons del diplomàtic més propens a les pífies del món: Josep Borrell”.

En un to humorístic, diu que Borrell ha deixat un “rastre de cos diplomàtic al seu pas” i que, per això, han recopilat una guia útil per a qui el succeeixi com a màxim diplomàtic de la UE. El diari recull cinc casos, que puntua segons el nivell de ficada de peus a la galleda, però destaca que la llista podria ser molt més llarga i que han hagut de deixar moltes errades fora, com ara haver felicitat l’Equador per haver dut a terme unes eleccions presidencials “pacífiques” després de l’assassinat d’un dels seus candidats.

La primera lliçó és arran de les reunions que va tenir amb el ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Serguéi Lavrov. De fet, el ministre rus va recordar a Borrell els presos polítics catalans en una tensa compareixença conjunta.

Politico demana al successor de Borrell que no resti impassible mentre el representant de Moscou ridiculitza la Unió Europea: “Malauradament, això és exactament el que va fer Borrell el febrer del 2021 en un viatge a Rússia un any abans que el Kremlin llancés una invasió a gran escala d’Ucraïna.” El diari parla de “actuació desastrosa”, amb un Lavrov que va criticar la UE com a “soci poc fiable”, es va riure de les conclusions sobre l’enverinament d’Aleksei Navalni i va continuar expulsant els diplomàtics de la UE del país.

El segon consell és el de no revelar mai “informació confidencial i altament sensible a la premsa mundial”, un consell que sembla força lògic. Politico recorda com, una vegada havia començat la guerra d’Ucraïna, Borrell va declarar “audaçment” que la UE subministraria a Kíiv avions de combat. Això va causar la indignació de diplomàtics i funcionaris de la Unió Europea, perquè Borrell havia anunciat públicament el pla, que s’havia discutit a porta tancada i encara era molt en fase embrionària. La pífia va fer fracassar el pla.

“No compareu la resta del món amb una selva.” La tercera lliçó recorda quan, amb tints racistes, Borrell va causar una onada d’indignació quan va comparar Europa amb un “jardí” i va qualificar la resta del món de “jungla”.  “Sí, Europa és un jardí, hem fet un jardí. Tot funciona”, va dir. “La majoria de la resta del món és una selva, i la selva podria envair el jardí.”

La següent lliçó és respecte d’uns fets que han passat aquest mes. Són aquestes declaracions –en al·lusió a la victòria de la selecció espanyola femenina en la Copa del Món de futbol–: “Les nostres dones aprenen a jugar tan bé al futbol com els homes.”

Finalment, l’article demana de “no piular documents confidencials” i recorda que en el seu càrrec de ministre d’Afers Estrangers espanyol, Borrell va piular un document sensible relacionat amb l’extradició de Clara Ponsatí del Regne Unit. El document, que incloïa informació personal sobre la qüestió, contenia una consulta britànica, feta amb una base de dades de cooperació policíaca de la UE per a l’àrea de lliure circulació Schengen anomenada SIRENE, que demanava més informació per donar suport a l’ordre espanyola i revelava algunes de les dades personals de Ponsatí.

Borrell va esborrar la piulada, però no abans d’haver estat capturada per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, que va exigir, sense èxit, que Borrell no fos nomenat màxim dirigent de la diplomàcia de la Unió Europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any