Poble Lliure es despenja de la direcció de la CUP

  • Fonts del partit remarquen que continuen donant suport al projecte polític, però prefereixen dedicar esforços en altres espais

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.12.2019 - 21:50

Poble Lliure ha decidit d’apartar-se dels òrgans de direcció nacional de la CUP, tot i que garanteix que continua defensant-ne el projecte polític. Ho han dit a VilaWeb fonts de Poble Lliure, que expliquen d’aquesta manera la seva absència al nou secretariat nacional de la CUP. De les quinze persones que l’ocupen, no n’hi ha cap que tingui carnet de Poble Lliure, i n’hi ha quatre (set, si es compten els suplents) que són militants d’Endavant OSAN, l’altra ànima de l’esquerra independentista.

El procés de renovació del secretariat nacional va començar al juliol, quan a l’assemblea organitzativa de Celrà es va aprovar de formar un grup per a bastir una candidatura de consens. Aquest grup, anomenat Equip 50/60, perquè l’havien de conformar entre cinquanta i seixanta militants (tot i que al final s’hi van apuntar més de noranta), es va constituir amb les propostes de les assemblees territorials de la CUP.

Segons que explica una participant de l’Equip 50/60, tots els militants que hi participaven i van demanar de presentar-se al secretariat van poder fer-ho, un pas que no va fer cap militant de Poble Lliure. ‘No s’ha rebutjat cap candidatura’, recalca. Arran d’aquest procés, a la renovació del secretariat s’hi va presentar una candidatura conjunta d’onze membres (amb quatre suplents) i quatre d’individuals, les persones justes per a les quinze places disponibles.

Fonts de Poble Lliure expliquen que la decisió de no participar en la renovació del secretariat de la CUP –que contraposen a la d’Endavant OSAN de presentar-hi un gran nombre de persones amb carnet– respon a la voluntat que siguin els militants de la CUP sense adscripció en altres espais els qui en guiïn la direcció. ‘No pot ser que la CUP sigui una suma de dues ànimes. Hi ha gent que es reclama no adscrita a cap de les dues i és hora que faci un pas endavant’, diuen. Amb tot, recalquen que continuen volent formar part del projecte polític i ho exemplifiquen amb el seu suport a les llistes electorals de la CUP al parlament i el congrés espanyol.

Segons que diuen, Poble Lliure prefereix dedicar esforços a altres espais, com ara organitzar actes propis al territori, participar en el Consell per la República i organitzar la Convenció Republicana del Sobiranisme Progressista, una iniciativa impulsada per membres d’ERC, EUiA, Sobiranistes, la Crida i Poble Lliure. Els seus militants també continuaran participant en la CUP, però des de la base.

Un secretariat nacional d’arrel local

A diferència de l’anterior secretariat nacional, on destacava la presència d’ex-diputats, els membres de la nova direcció provenen eminentment del món local, i en molts casos han passat per les organitzacions juvenils de l’esquerra independentista i la xarxa de casals i ateneus. Segons fonts de l’Equip 50/60, la raó d’aquest canvi és que la renovació s’ha fet des de les assemblees territorials, que han prioritzat perfils amb llarga experiència orgànica.

Els membres del nou secretariat nacional són Dayana Santiago, Anna Saliente, Maria Rovira, Laia Sentís, Sílvia Pagès, José Juan Almansa, Edgar Fernández, Joan López, Pau Juvillà, Ivà Gallego, Francesc Gabarrell, Hugo Alvira, Sylvia Barragán, Aitor Blanc i Fabià Díaz-Cortés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any