Per què si teniu un milió d’euros us podeu comprar un talaiot a Menorca?

  • Un propietari posa a la venda un poblat talaiòtic a Sant Lluís, Menorca, que és un bé cultural protegit, i el promociona dient que s'hi podrien fer concerts i més actuacions
  • Més per Menorca ha demanat al GOIB que el compri amb els diners recaptats de l'ecotaxa

VilaWeb
Esperança Camps Barber
14.05.2024 - 13:28
Actualització: 14.05.2024 - 16:50

La casa Sotheby’s ha publicat al seu web l’anunci d’una propietat que s’ha posat a la venda i que, de bon començament, pot sorprendre més d’un. És el poblat talaiòtic de Binissafullet, situat a la carretera de Binissafúller, al terme de Sant Lluís, a Menorca. El preu, 950.000 euros, també sorprèn. És un bé d’interès cultural protegit sobre el qual no es pot fer cap mena d’actuació ni d’intervenció. Tanmateix, sí que es pot explotar econòmicament o bé cobrant per accedir-hi o bé fent-hi activitats lucratives que no comprometin la seguretat dels elements. També s’hi poden fer estudis i excavacions.

El jaciment és un poblat talaiòtic no gaire gran, però conté molts dels elements que defineixen aquests entorns. Hi ha una taula i un talaiot que té una planta circular. També hi ha una sala hipòstila que conserva algunes de les columnes. La darrera intervenció que s’hi va fer va ser de l’any 1992 i va servir, entre més, per a col·locar les pedres de la taula.

A pesar de tenir tots aquests elements, el Consell de Menorca no el va incloure dins el catàleg d’espais que feien part de la candidatura de Menorca Talaiòtica que finalment va assolir la declaració de patrimoni de la humanitat el mes de setembre. Ho justificaven tot dient que el comitè que analitza les candidatures té en compte altres elements que aquest poblat no complia. Un d’aquests motius pot ser que està ben a la vora de la carretera, cosa que, d’altra banda, el fa molt visible.

Menorca Talaiòtica, propietat privada

Només tres dels jaciments arqueològics que fan part del catàleg de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni de la humanitat de la Unesco, són de titularitat pública. La resta, són privats. És a dir, són dins els terrenys que fan part d’un lloc, que és com es diuen les cases de camp a l’illa. Cada vegada que s’hi ha de fer una excavació o un estudi, es fa d’acord amb i amb el permís de la propietat. Alguns accessos són lliures i altres tenen una mica més d’organització i s’ha de pagar entrada.

Antigament, els propietaris tant dels llocs com dels jaciments eren membres de la noblesa menorquina, que eren els terratinents, però d’uns anys ençà, la majoria dels propietaris són o bé fons d’inversió o bé empreses que exploten turísticament els casats convertits en allotjaments rurals o agroturismes.

La inflació

Ara, amb la publicació d’aquest anunci de la casa Sotheby’s s’ha fet una passa més perquè el preu de venda, 950.000 euros, multiplica per molt el preu que el propietari va posar l’any 2010, quan el va posar en el mercat per 130.000 segons que informava IB3. Això reflecteix l’encariment que pateixen darrerament totes les propietats immobiliàries de l’illa pel fet que està de moda i que hi ha molta demanda, però també perquè es paga l’etiqueta de Patrimoni Mundial de la Unesco.

A pesar de ser un bé cultural amb el grau màxim de protecció, la mateixa web de la promotora immobiliària de luxe diu això:

“La curiosa sortida al mercat d’aquesta propietat representa una oportunitat irrepetible per a un col·leccionista particular en adquirir, no només una joia arquitectònica prehistòrica, molt representativa de l’illa de Menorca, sinó en poder fer-se amb un recinte excepcional per a l’organització d’esdeveniments culturals privats.”

L’ajuntament de Sant Lluís desconeixia l’oferta

Cap administració no ha mostrat interès per a adquirir Binisafullet. VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Sant Lluís i fonts pròximes a la batllessa han expressat la seua sorpresa per la sortida a la venda d’aquest jaciment a la vegada que han considerat que el preu que es demana pel poblat és del tot excessiu. També han rebutjat de pla la possiblitat que el municipi el compri perquè passi a ser de propietat pública.

Qui sí s’ha pronunciat ha estat Més per Menorca que avui ha demanat al govern de les Illes Balears que compri el jaciment amb diners provinents de l’Impost de Turisme Sostenible, conegut popularment com taxa turística. Els menorquinistes han recordat que el recinte que ara és a la venda conté una de les set úniques taules que hi ha a l’illa. Més s’ha referit a la llei de Patrimoni Històric que d¡ençà del 1998 atorga tant al govern com als consells el dret de tanteig i retracte davant la venda o subhasta ade qualsevol Bé d’Interès Cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor