Pleguen els tres magistrats del TSJC que havien de validar la ILP de la independència

  • La comissió de control encara no s’havia reunit per donar el vist-i-plau a la documentació per a la recollida de signatures

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
12.03.2024 - 13:22
Actualització: 12.03.2024 - 14:00

Han plegat els tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que formaven part de la comissió de control que havia de validar el procés de recollida de signatures de la iniciativa legislativa popular de la declaració d’independència. Segons fonts parlamentàries, avui la mesa del parlament ha rebut la notificació que els tres membres del TSJC que integraven la comissió havien renunciat a formar-ne part. Eren Francisco José Sospedra Navas, magistrat de la sala contenciosa administrativa; Xavier Bonet Frigola, de la mateixa sala, i Amparo Illán Teba, de la sala social. La mesa del parlament no ha estat informada dels motius de la renúncia, que arriba ara que la comissió de control havia de validar els documents per a la recollida de signatures –un mínim de 50.000, que són les que necessita la ILP per a ser debatuda al parlament. De fet, la comissió encara no s’havia reunit per primera vegada després de l’admissió a tràmit de la ILP acordada per la mesa.

L’òrgan rector de la cambra va decidir de tramitar la iniciativa, promoguda per tres dirigents de Solidaritat Catalana per la Independència, per majoria, amb els vots a favor dels representants de Junts per Catalunya i la CUP i l’abstenció d’ERC. La decisió es va prendre malgrat que hi havia un informe jurídic, no vinculant, segons el qual l’articulat no s’ajustava a les competències estatutàries. Pocs dies més tard, va tombar les propostes de reconsideració que hi havien presentat el PSC, Ciutadans i el PP.

Ara la mesa demanarà al TSJC que nomeni tres magistrats nous perquè formin part de la comissió. La situació és complexa perquè, segons la llei, als membres de la comissió no els correspon pas d’entrar en els continguts de l’articulat. La mesa sí que podia no haver admès la proposta perquè “són causes d’inadmissibilitat” les proposicions de llei que tinguin per objecte alguna matèria sobre la qual la Generalitat no té atribuïda la competència. En aquesta primera fase, la comissió de control havia de validar els plecs necessaris per a la recollida de signatures: segellar i retornar els fulls a la comissió promotora, que integren els dirigents de Solidaritat David Folch, Lluís Tenas i Francesc Fíguls.

Era una incògnita si els magistrats ho farien amb una proposició de llei que pretén regular el procés per a una declaració d’independència o provarien de frenar-la d’alguna manera. De moment, els tres magistrats han sortit de la comissió. És una baixa important, perquè, a més, un d’aquests tres magistrats havia d’actuar de president de la comissió.

En total, la integren nou membres. La resta, designats per la mesa a proposta dels grups parlamentaris, són tres catedràtics de dret constitucional o de ciència política de prestigi reconegut (Jordi Capo i Giol, catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona; Eva Anduiza Perea, catedràtica de ciència política i de l’administració de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Albert Noguera i Fernández, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de València) i tres juristes de prestigi reconegut. En aquest cas, són Alicia Ramos Jordan, Daniel Fernández Cañueto i Eusebi Campdepadrós i Pucurull. El secretari de la comissió de control, amb veu però sense vot, és Xavier Muro. De fet, Muro és el lletrat que va elaborar l’informe no vinculant que desaconsellava a la mesa l’admissió a tràmit de la ILP, adduint que no se cenyia a l’àmbit estricte de les competències de la Generalitat i que no pretenia fonamentar-se ni en la constitució espanyola ni en l’estatut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any