Rull
Imatge d'arxiu de Josep Rull, durant la campanya del 21-D

La vigília del dia de Reis, Josep Rull va obtenir un permís del director de la presó dels Lledoners per a acompanyar el seu fill a l’hospital, que en una visita al seu pare va caure i va patir un fort cop al cap que li va fer perdre el coneixement. Alguns mitjans espanyols van utilitzar aquesta circumstància per carregar contra la direcció del centre i retreure un suposat tracte de favor al marge del Tribunal Suprem espanyol. Ara aquest tribunal ha decidit de no emprendre cap acció pel permís a Rull.

En la providència, el tribunal –presidit per Manuel Marchena- diu que ha rebut la ‘documentació complementària referida a les circumstàncies i la gravetat de l’accident que va patir el fill de Rull’ i es limita a incorporar aquesta documentació a la causa. Marchena no ha informat de la resolució a la fiscalia, per la qual cosa se sobreentén que considera arxivat aquest cas, segons fonts de la defensa de Rull: ‘Entenem que el jutge s’ha fet càrrec de les explicacions de Serveis Penitenciaris.’

‘Rull va ser excarcerat sense permís del Suprem per veure el seu fill el 5 de gener’ (El Confidencial), ‘Josep Rull va obtenir un permís penitenciari no autoritzat pel Suprem per a visitar el fill a l’hospital’ (La Sexta), ‘Rull va ser excarcerat sense autorització judicial per veure el fill malalt la vigília de Reis’ (El Español). Així titulaven alguns mitjans espanyols la notícia sobre la sortida de Rull dels Lledoners, posant l’accent que la decisió no l’havia presa pas el Suprem.

Com va passar?
Tanmateix, deixaven en un segon pla la cadena dels fets que justificaven la decisió presa per la directora dels Lledoners, Paula Montero, a qui ara el Suprem ha donat la raó. El fill de Rull va caure dissabte, dia que el Tribunal Suprem és tancat. Rull, com la resta d’acusats per l’1-O, està a disposició d’aquest tribunal i ha de ser el Suprem que concedeixi els permisos pertinents –com va passar en el cas de Bassa i Turull, que van poder visitar, respectivament, la mare i el pare, tots dos hospitalitzats.

Però en aquest context, Serveis Penitenciaris va optar per consultar el jutjat de guàrdia de Manresa. En una resolució, aquest jutjat deia que no era competent per a pronunciar-se sobre el permís de Rull, i citava l’article 161.4 del reglament penitenciari que recull que l’autorització ha de venir de l’autoritat judicial davant la qual està a disposició l’intern (és a dir, el Suprem). Ara bé, el jutge de guàrdia també esmentava un altre apartat d’aquest article que faculta el director general de Serveis Penitenciaris a autoritzar un permís extraordinari per a casos d’urgència.

Per això, la directora del centre va deixar que Rull acompanyés el seu fill a l’hospital de Manresa. Va ser-hi dues hores i, en tot moment, va estar custodiat pels Mossos d’Esquadra.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb