08.07.2015 - 06:00
|
Actualització: 09.07.2015 - 17:24
És probable que no hàgiu sentit parlar mai de la llibertat de panorama, però si sou usuaris de la Wikipedia, per exemple, us afecta més que no us penseu. És una disposició en les lleis de propietat intel·lectual de força països que permet de fer fotografies, vídeos o dibuixos d’edificis, escultures i més manifestacions artístiques localitzades en un espai públic, sense infringir cap llei de drets d’autor de les obres. Demà, el Parlament Europeu ha de votar una esmena proposada pel diputat francès Jean-Marie Cavada i la Comissió d’Afers Jurídics que recomana de restringir la llibertat de panorama només a usos no comercials.
D’aquesta possible abolició de la llibertat de panorama, n’han alertat amb una campanya de pressió les seccions viquipedistes europees, car una mesura restrictiva com aquesta afectaria sobretot la tasca que acompleix l’enciclopèdia lliure i oberta des de fa catorze anys: ‘Atès que tant l’ús comercial com no comercial no són clarament definits a internet, i que el moviment Wikimedia encoratja la llibertat per als col·laboradors, tot el nostre contingut és subjecte a una llicència que permet també l’ús comercial’, diu l’Amical Wikimedia catalana.
La campanya detalla el quid de la qüestió: ‘La Viquipèdia ha pogut il·lustrar obres en espais públics perquè la majoria de països de la Unió Europea tenen llibertat de panorama, una excepció als drets d’autor que permet de fer i publicar sense restriccions fotografies d’espais públics, tot protegint la propietat intel·lectual i més drets afins dels arquitectes i artistes visuals. […] Ara, moltes d’aquestes imatges estan en perill a conseqüència d’una proposta presentada al Parlament Europeu que té la intenció de limitar l’ús d’aquestes imatges merament a l’àmbit personal. Si s’aprova el text restrictiu en el curs del procediment legislatiu de la UE sobre la reforma dels drets d’autor, s’hauran d’eliminar milers i milers d’imatges de la Viquipèdia, perquè legalment no es podran difondre de manera lliure.’
Abans de la votació de demà, ja s’han mostrat contraris a l’admissió de l’esmena els grups d’ALDE (on hi ha CDC i també l’impulsor de la proposta, Jean-Marie Cavada) i dels Verds/ALE (amb ERC, ICV i Compromís).