Rovira del Canto, la jutgessa que va emparar la Falange però empresona un manifestant

  • La jutgessa Rovira del Canto té una llarga carrera als jutjats catalans amb diverses decisions i casos polèmics

VilaWeb

Redacció

23.02.2021 - 16:45
Actualització: 24.02.2021 - 08:24

La titular del jutjat d’instrucció 19 de Barcelona, María del Pilar Rovira del Canto, va decretar ahir presó provisional sense fiança per a en Carles, un veí de Sants conegut per la seva implicació social i que regenta una famosa taverna del barri. Segons la versió dels Mossos d’Esquadra, va ser detingut diumenge mentre participava en els aldarulls posteriors a les protestes contra l’empresonament de Pablo Hasel. Per això, és acusat per desordres públics, atemptat contra l’autoritat “utilitzant mitjans d’especial perill” i un delicte contra la seguretat viària.

En la interlocutòria, la magistrada Rovira del Canto diu que el detingut va ser identificat pels Mossos d’Esquadra “col·locant obstacles dirigits específicament a posar en perill l’actuació dels vehicles policíacs, muntant barricades a les calçades”. Segons la magistrada, els agents el van veure, com a mínim, tres vegades participant en els incidents, però diu que no el van detenir en primera instància perquè portava patins en línia que “li permetien la fugida”.

Per justificar la presó, la jutgessa diu que hi ha risc de reiteració delictiva tenint en compte la “conducta perillosa” del detingut i que els dies vinents s’han convocat noves mobilitzacions contra l’empresonament de Pablo Hasel. Després d’una setmana de protestes, en les quals s’ha detingut més d’un centenar de persones i s’ha vist tota mena d’incidents, com ara l’assalt a una comissaria dels Mossos d’Esquadra, només s’ha decretat presó provisional per a en Carles i un altre manifestant.

Qui és María del Pilar Rovira del Canto?

Rovira del Canto té una llarga carrera en els jutjats catalans, no exempta de decisions i casos polèmics. Als anys noranta va exercir als jutjats penal i contenciós-administratiu de Girona, abans d’ascendir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Allà, el setembre de 2009, va autoritzar una manifestació de la Falange contra la consulta per la independència d’Arenys de Munt.

En la interlocutòria, de la qual va ser ponent, la jutgessa va menystenir la decisió de la Generalitat d’ajornar una setmana la manifestació feixista per raons d’ordre públic. “Significa una privació del dret de reunió en la seva finalitat legítima essencial, tenint en compte que el recurrent [la Falange] pretén aquesta expressió precisament com a reacció a les idees manifestades per grups de signe contrari. Fer-la una setmana més tard en priva totalment de sentit l’exercici”, va argüir Rovira del Canto.

El 2012, la jutgessa va deixar el TSJC i va passar al jutjat d’instrucció 19 de Barcelona, on continua. Dos anys més tard, va ordenar l’escorcoll del casal ocupat de Can Vies a Sants amb l’argument que cercava proves sobre una agressió contra militants d’ultradreta durant la celebració del 12-O. Dels sis antifeixistes encausats, Rovira del Canto va ordenar presó preventiva per a un “per risc de reincidència”.

Tres anys més tard, de la mà del ministre de Justícia espanyol llavors, Rafael Català, la magistrada va rebre la Creu Distingida de Primera Classe de l’Orde de Sant Ramon de Penyafort –patró dels juristes– que premia els “mèrits rellevants” en l’administració de la justícia. El guardó, a més a més, comporta el tractament de senyoria.

Un germà ex-fiscal militar

Rovira del Canto és un cognom conegut entre els tribunals. El germà de María del Pilar, Enrique, ha estat fiscal militar, tot i que el 2000 va canviar la jurisdicció militar per la civil. En el seu historial, com a magistrat, destaca la condemna de dos anys i set mesos de presó contra l’activista Francesc Argemí, també conegut com a Franki, per haver despenjat la bandera espanyola de l’Ajuntament de Terrassa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor