Per què es mor tanta gent ofegada a les platges?

  • Els experts alerten que l'excés de confiança i desobeir les indicacions dels socorristes ens pot posar en perill

VilaWeb
Redacció
11.07.2023 - 21:40
Actualització: 12.07.2023 - 14:10

Fa poc més de dues setmanes que ha començat l’estiu i ja hem vist un cap de setmana tràgic amb set morts a les platges. Ha passat a Alcossebre (Baix Maestrat), Castelló d’Empúries (Alt Empordà), l’Estartit (Baix Empordà), Salatar de Roses (Alt Empordà), Tarragona (Tarragonès), València i Xilxes (Plana Baixa). Totes les morts van ser en platges amb bandera groga, perquè, tot i que està fent molt bon temps, l’onatge és perillós. A més, entre ahir i avui s’hi han afegit dues morts més: una dona de vuitanta anys a la Platja Llarga de Salou (Tarragonès) i un home de vuitanta-sis anys a Torredembarra (Tarragonès).

La Guàrdia Civil es fa càrrec de les morts a la mar i, amb les autòpsies, haurà de determinar si hi havia aigua en els pulmons de les víctimes per acabar de confirmar que van morir ofegades i no pas per una altra patologia. Mentre no arriba la confirmació, aquests darrers dies tràgics semblen el preludi d’un estiu complicat, però els experts fan una crida a la calma.

L’excés de confiança, un factor clau

Andrés Chesa, director d’Emergències de la Creu Roja a la demarcació d’Alacant, diu que hi ha actituds que augmenten el risc de mort a les platges, com ara, l’excés de confiança i el fet de no respectar les indicacions dels socorristes i els colors de les banderes. “Això ens juga en contra i posa en perill la vida.”

La cap de gestió del servei d’emergències de Protecció Civil de Catalunya, Montse Font, remarca que si ens banyem amb bandera groga, hem de tenir clares les nostres condicions físiques i les nostres capacitats per a nadar. Ho exemplifica així: “Si jo sé pilotar un avió, però encara sóc en període de pràctiques, no me n’aniré tota sola a volar. I hi ha gent que pensa que sap nedar, però no és igual nedar en una piscina que nedar en aigües obertes, que hi ha corrent, hi ha onades.”

Font explica que a l’estiu molta gent vol anar nedant de la sorra a la boia, i quan han de tornar es troben amb dificultats. “Difícilment tindrà una parada cardiorespiratòria un noi de dinou anys, però si ha begut la nit anterior i va borratxo a la platja, se li pot complicar la cosa.” I afegeix: “Cal autoconsciència. Amb bandera groga gairebé no se’ns ofega gent octogenària, ells ja saben les seves limitacions. Se’ns ofega gent jove.”

La bandera verda indica que podem gaudir del bany sense problemes, perquè l’estat de la mar és tranquil i sense perill o risc aparent per a la integritat de les persones. La bandera groga diu que hem d’estar alerta i tenir precaució quan ens banyem. Pot ser per la presència d’onades que compliquen el bany, corrents d’aigua forts, o per una tempesta o fenòmens meteorològics que compliquen la vigilància dels socorristes. La bandera vermella indica que és prohibit de banyar-se.

La normativa que s’encarrega de les conductes imprudents és d’àmbit municipal. Per això, hi ha ajuntaments que multen els qui es banyen quan hi ha bandera vermella i n’hi ha que no. Cada municipi decideix què fa.

Qui corre més perill a la platja?

La cap d’emergències de Protecció Civil assegura que les morts d’aquest darrer cap de setmana no responen al perfil habitual. Segons ella, la major part de les vegades es troben gent gran, de més de vuitanta anys, que s’acostuma a desmaiar dins l’aigua, sigui per patologies prèvies o per la diferència de temperatura. Tanmateix, assenyala que en dies com els d’aquest cap de setmana, en què fa molta calor i l’onatge és riscós, el perfil d’ofegat és més jove. “Se senten físicament més forts, que poden ficar-se a l’aigua encara que hi hagi bandera groga.” El diagnòstic de Font s’ajusta, sobretot, per edat, al cas de l’home de trenta-dos anys ofegat a la platja del Miracle de Tarragona i a l’home de cinquanta-cinc anys ofegat a la platja del Salatar de Roses. Són els més joves dels set que s’han mort darrerament.

A banda, la cap d’emergències també explica que li preocupen molt els infants, sobretot aquests dies en què l’onatge no és adequat: “Hem d’estar molt atents amb què fan. N’hem d’estar molt pendents, ells tenen dificultat per a mantenir l’equilibri amb la sorra. Els hem de tenir molt a prop, com per poder-los abraçar en qualsevol moment. Aquesta és la distància màxima de seguretat.”

En una línia semblant, Andrés Chesa, de la Creu Roja Alacant, assegura els més petits i els més grans són els més vulnerables a la platja: “Estem obligats a estar pendents d’ells des que posem el peu a la sorra: pel sol, pel mar, pel menjar, per la hidratació, etc.”

Dotze morts a les platges de Catalunya aquest estiu

Font explica que, malgrat les morts d’aquest cap de setmana, al Principat van fer sis rescats molt complicats amb èxit. D’ençà del 2012, Protecció Civil recull els ofegats a l’estiu a les platges. I en l’actual campanya d’estiu, que va del 15 de juny al 15 de setembre, s’han mort en platges del Principat dotze persones. L’estiu passat a hores d’ara, tan sols n’havien mort sis. En tota la campanya del 2022 van morir-ne 25. El 2021, 24; el 2019, 29 i el 2018, 18. Les dades del 2020 no són comparables a causa de la pandèmia.

En total, el 2022 als Països Catalans van morir-se 146 persones ofegades en platges, piscines, rius, pantans i estanys, segons l’Informe d’Ofegaments de la Federació de Salvament i Socorrisme espanyola. És la meitat dels morts en accidents de trànsit el 2022, 280.

Algunes recomanacions

Amb tot, hom es pot demanar què ha de fer per gaudir de la platja amb tranquil·litat i seguretat. Andrés Chesa i Montse Font ens responen i ens donen alguns consells a tenir en compte. Recomanen: anar a platges vigilades que tinguin servei de socorrisme; respectar les indicacions i els colors de les banderes; no entrar de cop a l’aigua si hem estat gaire estona seguida al sol o si acabem de menjar, sobretot àpats copiosos; procurar d’anar acompanyat a la platja; abstenir-nos de banyar-nos si ens trobem malament i evitar els salts des de zones rocoses.

“Tenim una costa preciosa i en podem gaudir amb alegria i seguretat si seguim uns pocs consells”, clou Chesa.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any