Pascal contra Puigdemont: L’hora de la veritat al PDECat

  • El sector crític decidirà avui si presenta una candidatura alternativa, just abans del començament de l'assemblea del partit

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
20.07.2018 - 02:00
Actualització: 20.07.2018 - 11:16

Al PDECat, el futur li va en l’assemblea que comença avui a la tarda. La coordinadora general, Marta Pascal, va avisar ahir que optaria a la reelecció i el sector crític encapçalat pel batlle de Molins de Rei (Baix Llobregat), Joan Ramon Casals, decidirà avui si presenta una candidatura alternativa per a alinear la formació amb la Crida Nacional per la República que impulsa Carles Puigdemont. Ara, fonts pròximes avisen que són més a prop de presentar-se que no de donar el partit per perdut davant de Pascal, que troben que s’ha enrocat. ‘S’ha acabat la política dels pactes de despatx,’ precisament va dir ahir en una entrevista a 8tv, en què també va valorar positivament que les bases poguessin votar candidatures diferents.

Pascal pretén encapçalar una direcció que aglutini sensibilitats diferents, però ella representa sobretot la línia més moderada del partit. Els sectors crítics aspiren tant a arrenglerar definitivament el PDECat amb Puigdemont i els consellers empresonats com que l’assemblea refermi el seu projecte independentista comprometent-se amb l’objectiu de fer efectiva la República sense descartar la via unilateral. La incompatibilitat entre Pascal i Puigdemont és manifesta internament. En l’estada d’alguns batlles dimecres a Alemanya, el president els va expressar distàncies importants amb l’actual coordinadora general, segons alguns presents. Malgrat les diferències, que s’han evidenciat públicament durant mesos, les negociacions per a arribar a una solució pactada han fet intensificar les converses aquesta setmana. Pascal i el coordinador organitzatiu, David Bonvehí, van visitar els presos als Lledoners dimarts i ahir, segons fonts de la direcció. També ho van fer representants del sector crític, amb Casals al capdavant. Turull i Rull han fet pinya amb Joaquim Forn, pròxim a Xavier Trias, i amb Lluís Puig, que havia acceptat de ser membre de la vice-presidència col·legiada que sortís del congrés. Pascal o Puigdemont: sembla que els dos noms no es puguin coordinar amb cap nexe. Si els crítics no es presenten i Pascal es manté a la cúpula, no són pocs els qui preveuen una deserció important de militants.

Reduir la direcció a una gestora?
Des de la presó dels Lledoners, Jordi Turull i Josep Rull, que encapçalen dues de les famílies amb més pes al PDECat, han intentat tancar un acord amb la direcció que evités una assemblea conflictiva. Un pacte per a la formació d’una sola candidatura que, alhora, permetés d’encaminar el PDECat cap a la confluència amb la crida de Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez i superés la dinàmica clàssica dels partits. Segons coneixedors de les converses, s’ha proposat que la direcció actual es redueixi a una gestora i que, per tant, perdi el pes polític que té. Una altra proposta és que la confluència es faci a partir d’una comissió específica que ja ha estat prevista en les esmenes presentades a les ponències elaborades per la direcció. Però Pascal va assenyalar ahir que és compatible formar part de la Crida Nacional, que farà una convenció nacional constituent a la tardor, i mantenir un partit ‘sòlid’ i ‘ben organitzat’.

L’assemblea començarà avui a la tarda. Segons que va avançar el departament de premsa del partit, era previst que Torra la inaugurés, però la seva agenda va canviar. Fonts pròximes al president de la Generalitat informaven ahir que no tenia previst d’assistir-hi. Tampoc no és garantit que hi intervingui Puigdemont.

La confluència del PDECat amb JxCat és un dels temes clau que abordarà el congrés, però no n’és l’únic. A més d’acotar l’ideari independentista, debatrà el paper del grup parlamentari al congrés espanyol i abordarà la reforma dels estatuts proposada per la direcció, que els sectors crítics veuen com un intent de tornar a l’estructura vertical de l’antiga CDC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any