La Palestina que guanya dins Junts

  • El CEO va demanar als catalans per qui tenien més simpatia en la guerra entre Israel i Palestina

Andreu Barnils
27.04.2024 - 21:45
Actualització: 27.04.2024 - 22:34
VilaWeb

“En la guerra entre Israel i Palestina vostè té més simpatia per…? Aquesta és la pregunta que, unes quantes setmanes enrere, va fer el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) (pdf, pàgina 90). Ara que som en plena campanya electoral és bo de recordar els resultats d’aquella enquesta, perquè il·lustren molt bé en quina bombolla ens trobem tots plegats, una bombolla que també condiciona el vot de les eleccions catalanes. Els resultats de l’enquesta es veuen en dos gràfics, l’un d’àmbit general, l’altre de partits. La simpatia dels catalans en aquesta guerra va: a Cap (groc), a Palestins (verd), a Ambdós (lila), NS-NR (gris), a Israelians (blau).

Al conjunt de la població la simpatia als palestins (34%) guanya de moltíssim la simpatia als israelians (6%). Si ho mirem per partits, absolutament en tots els partits passa igualment, amb una excepció: a VOX els pro israelians (31%) guanyen els pro palestins (10%). A la resta de partits, guanyen els pro palestins, tant a PP (21 a 19) i a Junts (30 a 12), com a CUP (78 a 0) i ERC (41 a 4).

Ho repetim: a Junts els pro palestins són el 30% i els pro israelians, el 12%. Si els defensors del govern de Netanyahu es pensen que fan bé les coses, que es demanin per què únicament a l’extrema dreta espanyolista hi ha més pro israelians que no pro palestins. Que es demanin per què en un partit com Junts són minoria. Els altres, demanem-nos quina imatge tenim dels partits i com són en realitat. Quant a nosaltres, els partidaris d’Israel convençuts que Netanyahu és un criminal de guerra, i tan allunyats del seu govern, en què hi ha membres d’extrema dreta, que el voldríem veure caure, estem convençuts que no. Que no fan bé les coses.

Però hi ha una altra dada interessantíssima, en aquestes respostes. Ni els pro palestins ni els pro israelians guanyen. El grup que no té simpatia a cap bàndol és el més nombrós en el gràfic general: a Cap (38%), a Palestins (34%), a Ambdós (15%), NS-NR (7%), a Israel (6%). Per partits, els qui responen Cap guanyen a Junts, a Ciutadans, a PP, a cap partit i a Vox; i els qui responen a Palestins guanyen al PSC, a ERC, a Comuns i a CUP.

He fet l’exercici, no sé si gaire ortodox, de sumar els qui responen Cap i Ambdós. Els veig molt iguals, en el sentit que en aquesta guerra se senten tan a prop, o tan lluny, dels uns com dels altres. I aleshores, el resultat és que aquest grup és el 53% de la població catalana. I que voregen o superen el 50% en tots els partits, tret de Comuns i de CUP. A ERC (47%,), PSC (48%), Junts (54%), Cs (50%) PP (55%), VOX (57%). De cap partit (65%).

Un conjunt de la població que se sent tan lluny, o tan a prop, dels uns o dels altres durant la guerra i que deu haver assistit amb estupefacció als debats violentíssims, molt ofensius, i en general de poc nivell, que la gran, important, minoria de pro Palestins i la petitíssima minoria de pro Israelians han protagonitzat aquests darrers mesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any