El pacte Junts-PSOE desestabilitza Espanya i origina una reacció indignada de la dreta

  • Jutges, fiscals i representats polítics fan proclames apocalíptiques contra el pacte, el mateix dia que disparen un tret a Vidal-Quadras

VilaWeb
Redacció
10.11.2023 - 01:50

Junts per Catalunya i el PSOE van anunciar ahir l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Al document es parla d’un acord per a obrir “una nova etapa”, “contribuir a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya” i “procurar la governabilitat durant la legislatura”.

El president Carles Puigdemont, capdavanter en la negociació per part de Junts, va dir que amb l’acord s’entra en una etapa inèdita que caldria saber explorar i explotar. “No tenim res més a celebrar que la posada en marxa d’un procés de negociació com el que hem demanat a l’estat espanyol. Assumim que això, en si mateix, no és la resolució de res. Avui no va d’aixecar expectatives, i menys atesa la gran desconfiança que ens tenim”, va dir. Al seu torn, el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, va presentar l’acord reconeixent que el conflicte a Catalunya s’ha de resoldre per vies polítiques.

Les respostes a l’acord no van trigar a arribar. ERC va dir que el veia amb bons ulls. “És una bona oportunitat per a sincronitzar i coordinar els objectius estratègics. Això ens permetrà avançar”, va dir la portaveu del partit, Raquel Sans.

En canvi, la CUP s’hi va manifestar en contra: considera que, amb aquest moviment, Junts s’allunya de les posicions independentistes perquè es desmarca de l’autodeterminació.

En aquesta mateixa línia, l’Assemblea va dir que els acords amb el PSOE allunyen Catalunya de la independència. Per l’ANC és una rendició: “Deixar en mans del PSOE una resolució al conflicte significa perpetuar el conflicte i postergar-ne sine die la resolució. Més que un acord és una rendició.” Alhora, van entrar una petició al registre del parlament demanant a la cambra que refusi els pactes d’investidura del govern espanyol.

La dreta espanyola hi reacciona amb indignació

Els partits de la dreta espanyola van saltar minuts després de l’anunci de l’acord amb discursos gairebé apocalíptics. El primer va ser el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va comparar el pacte amb el cop d’estat del 1981, en un discurs molt contundent. “Espanya ha perdut. Els independentistes guanyen i el PSOE ha desaparegut. Se sacrifica la igualtat, la dignitat i l’estat de dret de tots”, va dir.

El president de Vox, Santiago Abascal, va elevar el to: qualificà el president espanyol en funcions de dictador i va dir que havia d’acabar assegut al banc dels acusats: “O el dictador acaba al banc dels acusats, o els que ens oposem al cop d’estat, a la presó.” També la premsa espanyola va respondre a l’acord amb titulars a mig camí entre la còlera i l’exasperació.

La justícia espanyola s’abraona contra l’acord

Hores després d’anunciar-se l’acord, les associacions de jutges i fiscals espanyols van pronunciar-s’hi en uns quants comunicats en què expressaren preocupació. Els jutges van emetre un text conjunt en què van manifestar que, a parer seu, l’acord contenia un “risc evident de trencar la democràcia”.

A més, en el document que signaren van posar èmfasi en les referències a la lawfare, lamentant que l’acord inclogués la possibilitat d’aprovar comissions d’investigació parlamentàries per a determinar possibles casos de politització de la judicatura.

Ja al vespre, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) també va criticar durament l’acord Junts-PSOE en un comunicat, en què van expressar “oposició frontal” a la creació de comissions parlamentàries per a detectar possibles casos de lawfare.

Una altra nit de tensió i incidents a Madrid

L’anunci del pacte també va fer revifar les mobilitzacions davant de la seu del PSOE, a Madrid, que van tornar a aplegar milers de manifestants en un ambient encès. Amb el pas de les hores, la tensió a la capçalera de la manifestació va créixer, i fins i tot alguns manifestants van provar traspassar el perímetre policíac i van llançar bengales als agents. Com a resposta, els agents de la policia espanyola desplegats al carrer de Ferraz van dispersar els manifestants amb càrregues, pilotes de goma i gasos lacrimògens.

La policia va detenir almenys deu persones en els aldarulls. En la protesta van sentir-se crits tant contra Carles Puigdemont, com contra Pedro Sánchez. De fet, la consigna més repetida va ser la de “Pedro Sánchez a la presó”.

Aleix Vidal-Quadras, tirotejat a Madrid

Al matí, l’ex-president del PP català Aleix Vidal-Quadras havia rebut un tret al barri de Salamanca de Madrid. La bala li va travessar la zona de la mandíbula i li va causar una doble fractura mandibular.

La policia espanyola investiga els fets, centrada en la possible implicació iraniana, atesos els vincles entre Vidal-Quadras i l’oposició al règim dels aiatol·làs. La principal pista és una motocicleta trobada calcinada a Fuenlabrada, que els agents investiguen si és la mateixa que va fer servir l’atacant per fugir. Malgrat això, uns quants diaris internacionals van vincular aquest atac amb l’acord d’investidura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any