Un pacient d’un hospital de Palma denuncia desatenció durant dies pel fet de parlar català

  • Jordi Puig és a l'hospital de fa cinc mesos recuperant-se d'una úlcera
  • Amics i companys organitzen un grup de suport

VilaWeb
Fotografia feta per Jordi Puig en què es veu com li serveixen el menjar amb brutícia.
Redacció
19.05.2023 - 14:39
Actualització: 21.05.2023 - 23:18

Un pacient ingressat a l’hospital de Sant Joan de Déu de Palma, Jordi Puig, denuncia desatenció pel fet de parlar en català als treballadors del centre. Puig és a l’hospital –que és especialitzat en pacients de llarga estada– de fa cinc mesos recuperant-se d’una úlcera complicada. VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’hospital per a aquesta notícia i el centre s’ha limitat a dir que no té cap declaració a fer perquè considera que la denúncia de Puig és mentida.

Segons que explica el pacient, els primers mesos era atès amb normalitat, però el 14 de març va ser un punt d’inflexió. Aquell dia Puig explica que va demanar un calmant a una auxiliar d’infermeria, que no el va entendre, i li va demanar que li ho repetís en castellà. Finalment no li va fer cas. Al cap d’una hora, tal com relata el pacient, va tornar a trucar al timbre per demanar un calmant. Ho va repetir lentament, en català, i llavors sí que li van dur. D’aleshores ençà, el pacient denuncia que ha patit desatenció per part del centre.

Passades dues setmanes, Puig diu que el seu metge va trigar set dies a visitar-lo i que, quan va pujar a veure’l, va ser per dir-li que, si volia ser atès, havia de parlar-li en castellà. Així mateix, també diu que l’ignoraven quan demanava algun servei. “M’ha passat de demanar una ampolla d’aigua i que no me la portin. I continuar demanant, i que triguin potser dues hores perquè et portin l’aigua. Passa esporàdicament, però diverses vegades.” Afegeix: “També va haver-hi un episodi amb personal d’infermeria que em va dir mig histèrica: ‘Parli’m en castellà. Això és Espanya.’”

Tanmateix, Puig no ho atribueix tot a una qüestió lingüística. Diu que hi ha un mal funcionament de l’hospital en alguns aspectes com ara l’alimentació: “Hi ha un problema sistèmic amb el menjar que fa anys que dura. El menjar d’hospital sempre és dolent a tot arreu, però aquí ja no és dolent, no és acceptable, la majoria de dies. Cada vegada va pitjor. El menjar és en mal estat.”

El pacient diu que la desatenció no és cada dia, però que li ha passat més d’una vegada. “Hi ha personal que no està acostumat que els mallorquins no renunciem a la nostra llengua i la nostra dignitat. Amb mi han vist que no podien. No són capaços de fer-me humiliar”, denuncia. “Quan et pregunten què és més important, si la llengua o la salut, et demostren que per ells és més important la seva llengua que la teva salut. És una falsa dicotomia”, afegeix.

Amics i companys de Puig organitzen un grup de suport. Es reuniran per primera vegada dissabte, 20 de maig, a les 17.00 al jardí de Can Alcover de Palma.

El dret de ser atès en català a la sanitat ha estat un dels temes calents a les Illes aquests darrers mesos. A principi d’any, la Conselleria de Salut, amb l’excusa que no hi havia prou professionals i aprofitant el pla d’estabilització d’interins, va eximir el requisit del català als sanitaris. Tanmateix, la crisi de govern que va causar amb Més per Mallorca va fer rectificar a Armengol. D’aleshores ençà, el Servei de Salut aplica el requisit lingüístic i tan sols n’exonera aquells sanitaris que formen part de les especialitats deficitàries. Dels 4.115 llocs de feina oferts en el pla d’estabilització, aquesta circumstància n’afecta, aproximadament, 200.

VilaWeb també s’ha posat en contacte amb la Conselleria de Salut per a la notícia, però sense èxit. Jordi Puig és un activista lingüístic reconegut i un dels noms de referència de l’independentisme dels anys vuitanta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any