L’Orgull de Mallorca reclamarà a Prohens respecte pels drets LGBTI

  • Una trentena d'entitats han convocat a la manifestació del 28 de juny · Començarà a les 18.00 al passeig del Born de Palma

VilaWeb
Arnau Lleonart
09.06.2023 - 17:43
Actualització: 20.06.2023 - 16:42

L’associació Ben Amics ha presentat els actes de reivindicació i celebració de l’Orgull LGBTI+ a Mallorca. L’acte gros serà el 28 de juny, dia que es commemora els aldarulls de Stonewall de 1969, quan es farà la manifestació i la revetla festiva de l’Orgull. La marxa començarà a les 18.00 des del passeig del Born i, per primera vegada, culminarà al Parc de Ses Estacions i no a la Plaça de Cort, com s’ha fet els darrers anys. Segons que ha explicat Víctor Robles, president de Ben Amics, l’objectiu del canvi és donar major visibilitat a la lectura del manifest.

Enguany, Ben Amics i les altres entitats convocants han acordat com a lema “Som la lluita resilient; ni una passa enrere”. “Fa dècades que lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals llutam per conquerir drets i llibertats que s’han aconseguit materialitzar en forma de lleis, i no permetrem retrocessos”, ha dit Robles. A més, ha llançat un missatge directe al PP i a Marga Prohens, guanyadora de les eleccions: “La llei LGBTI de les Illes Balears és una conquesta de tota la societat que va obtenir el suport unànime del parlament balear el 2016, inclòs el vot de la senyora Prohens, que era diputada. Li demanam coherència i dignitat, i un compromís ferm amb la llei autonòmica.”

Després de la lectura del manifest, començarà la festa a l’espai de Jaume Company, al parc de Ses Estacions de Palma. Allà mateix, a les 22.00, es farà la gala dels premis Siurell Rosa i Dimoni Rosa 2023, on es farà un reconeixement a les accions en favor dels drets LGBTI, i es condemna les accions en contra.

Enguany els nominats al Siurell Rosa són les persones trans de les Illes; l’Associació Únic, d’Inca; i la companyia de teatre la Permanent. Per contra, han nominat al Dimoni Rosa el batlle d’Eivissa, Rafel Ruíz, pels missatges a Twitter en contra de la reivindicació dels drets trans; l’entitat Abogados Cristianos; i el conjunt de diputats al congrés i senat espanyols que van votar en contra de la llei trans estatal: Patricia De las Heras Fernández (Vox); Miguel Ángel Jerez Juan (PP); José Vicente Marí Bosó (PP); Cristòbal Marqués Palliser (PP); Susanna Moll Kammerich (PSOE); Margalida Prohens Rigo (PP); Maria Salom Coll (PP); i Antonio Salvà Verd (Vox).

Més enllà del 28 de juny, Ben Amics ha anunciat un programa d’actes que comença dimarts 13 amb una taula rodona sobre la llei trans espanyola, que es farà a les 19.00 al pati de la Torre del Palau, a Manacor. Hi participaran Laia Serra, advocada i experta en igualtat de gènere, i Mané Fernández, vice-president de la FELGBTI+.

El 15 de juny, al Multicines de Manacor, es projectarà el curtmetratge documentari Isleteñas i es farà un col·loqui amb la directora, Patricia Rivero, i les dones protagonistes. L’endemà a les 20.00 es projectarà un altre curtmetratge documentari, Sóc maricó, de Javier Riera i Miguel Vingut, al CineCiutat de Palma. El 18 de juny a les 20.00 començarà la representació de l’obra de teatre Anorgásmica Naranja, de la companyia la Permanent, al conservatori municipal de Manacor. El 22, a les 19.00, es presentarà al centre Flassaders de Palma l’informe Diagnosis LGBTI de Palma.

Dilluns següent, 26 de juny, es farà una taula rodona titulada Dissidències km 0 al centre de cultura de Porto Cristo, on posteriorment es projectarà el documentari Sóc maricó. L’endemà a les 18.00, a CineCiutat de Palma, es projectarà el documentari La memoria escondida, de José Luis Pecharromán.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any