On és el procés català en l’anàlisi internacional del resultat del 20-D?

VilaWeb
Redacció
22.12.2015 - 11:40
Actualització: 22.12.2015 - 15:47

El diari The Guardian passa per alt el procés independentista en l’editorial d’anàlisi de les eleccions espanyoles. Totalment. Concentra l’editorial a explicar les condicions en què un partit com Podem ha acabat obtenint tan bon resultat en tan poc temps de vida. I posa èmfasi en el trencament del bipartidisme clàssic entre PP i PSOE des de la transició. Una transició que el diari britànic considera que ja és lluny per a unes generacions joves perjudicades per uns alts índexs de desocupació i per unes perspectives de futur negres. Ara, considera que PP i PSOE no són pas patits acabats, tenint en compte que entre tots dos concentren més de la meitat dels vots. I apunta que ‘les noves formacions veuran diluït el programa quan es vegin forçades a comprometre’s a forjar una coalició o una aliança en l’oposició’.

El Financial Times

En canvi, el Financial Times sí que situa el procés català al centre de l’anàlisi que fa a l’editorial que publica avui.

Diu això: ‘A Espanya la desil·lusió dels votant amb els principals partits té menys a veure amb la incompetència econòmica i més amb el disgust per la percepció de corrupció oficial en un període d’alta desocupació i d’austeritat. La pèrdua del respecte públic envers els principals partits encara no és terminal […]. Mentre Espanya encara uns desafiaments greus, sobretot pel creixent moviment secessionista a Catalunya, els dirigents han de reflexionar sobre què han de fer per guanyar respecte.’

I afegeix que l’única opció del PP és entendre’s amb el PSOE, però que aquest pacte seria vist com ‘un intent d’apuntalar el sistema de patronatge esquerdat i d’excloure les noves forces polítiques’.

El diari suggereix que Rajoy pacti amb Ciutadans un govern en minoria i que cerqui el suport de més forces per a tirar endavant iniciatives legislatives diverses. ‘Els socialistes haurien de donar suport tàcit al programa econòmic del PP. En canvi d’això, el centre-dreta ha d’obrir la qüestió de la reforma de la constitució espanyola, cosa que han rebutjat fins ara, per ajudar a alleujar la crisi del secessionisme català.’

I acaba avisant que els dirigents polítics espanyols haurien de vigilar de no apregonar més les divisions polítiques, ‘i de manera més preocupant entre Catalunya i el centre’.

Reuters

Hem vist que el diari The Guardian no tenia en compte en cap moment el factor català per a explicar el bon resultat de Podem. Sí que ho fa en certa manera l’agència britànica Reuters, en aquesta anàlisi del resultat de les eleccions. Apunta a la possibilitat d’una coalició d’esquerres entre el PSOE i Podem, a més dels partits independentistes, que ‘farien impossible que Rajoy pogués governar’. I afegeix que ‘el resultat magnifica la importància dels petits partits separatistes de Catalunya, que podrien provar d’obtenir concessions com la promesa d’un referèndum sobre la independència en canvi del seu suport.

Wall Street Journal

El Wall Street Journal nord-americà, en aquest report d’anàlisi, també esmenta la possibilitat d’un acord entre PSOE i Podem, que requeriria el suport dels independentistes per a tenir la majoria. I destaca que Podem posa la condició d’un referèndum sobre la independència i ‘de dotar de més autonomia les regions d’Espanya’.

The Economist

economistI el setmanari econòmic The Economist, que va donar suport explícit a Ciutadans poc abans de la jornada electoral, i fins i tot a Twitter el dia de les eleccions mateix, diu ara que els electors ‘hauran de viure amb les conseqüències’ dels resultats. Afegeix que la coalició més estable seria la de PP i PSOE, però que seria un suïcidi polític per als socialistes. Indica la possibilitat d’un pacte entre PSOE, Podem i Ciutadans, però hi veu la incompatibilitat entre Podem i Ciutadans pel que fa a Catalunya i al programa econòmic.

De fet, The Economist recorda que les reformes que vol fer Podem, inclosa la proposta d’un referèndum sobre la independència, toparan amb la majoria absoluta que té el PP al senat.

Finalment diu: ‘Els votants es van venjar [de la corrupció i l’austeritat] diumenge. Ara han de viure amb aquests resultats.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any