L’OCH registra un 19,8% més d’incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l’any

  • El col·lectiu d'homes gai ha estat el més afectat, seguit del trans

VilaWeb
Els responsables de l'OCH presenten el balanç d'incidències LGTBI-fòbiques registrades el primer balanç del 2023 a Catalunya (fotografia: ACN).
ACN
14.04.2023 - 19:41

L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat un 19,8% més d’incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l’any en relació amb l’any passat. Del primer de gener al 31 de març, l’entitat ha recollit vuitanta-cinc incidències, mentre que l’any passat en van ser setanta-una. El col·lectiu homosexual ha estat el més afectat, amb el 49,5% de les incidències. El col·lectiu trans, que integra homes trans, dones trans i persones no binàries, ha estat objecte del 23,2% de les incidències. En tercer lloc, apareixen les incidències de tipus generalista amb el 16,8%. Són les que fan referència al col·lectiu LGTBI en general i no persones físiques concretes. També hi ha hagut un 7,4% d’incidències sobre dones lesbianes i un 1% a persones bisexuals.

L’OCH desglossa les vint-i-dues incidències registrades del col·lectiu trans i afirma que la meitat són patides per dones trans (50%), amb onze casos. En segon lloc, les incidències dirigides al col·lectiu trans en general i no a una persona física concreta (posa l’exemple d’entrevistes a professionals amb discurs transfòbic o ús de terminologia inadequada sobre el col·lectiu en diaris). Finalment, apareix el col·lectiu d’homes trans i persones no binàries, dins dels quals s’han registrat dues incidències, respectivament (9,1%).

En el cas del col·lectiu trans, l’OCH destaca que no hi ha hagut un increment percentual d’incidències, però sí de la “intensitat qualitativa”. En aquest sentit, recorda el suïcidi d’una menor trans a Sallent i assetjament escolar a altres menors trans, una agressió física a una dona trans a la via pública, declaracions de representants polítics en espais institucionals i d’usuaris en xarxes socials de caràcter transfòbic, entrevistes a historiadors i psiquiatres amb discurs transfòbic o especificació de la identitat de gènere d’un presumpte assassí a un article de premsa.

Finalment, per distribució territorial, l’OCH indica que el nombre més gran d’incidències s’ha registrat a la demarcació de Barcelona, concretament seixanta-dues, el 72,9% del total. La xifra representa un augment d’un 9,5% en relació amb les incidències registrades a la mateixa demarcació durant el primer trimestre de l’any passat. A Barcelona ciutat n’hi ha hagut quaranta-quatre, el 71% del total de la demarcació, un 9,1% més que l’any passat. Els districtes de Sant Martí i de Sants-Montjuic són els que més incidències registres.

L’OCH ho atribueix, en certa manera, al fet que d’ençà de gener ofereix un servei permanent de prevenció, detecció i intervenció davant de situacions de masclisme i LGTBI-fòbia a dues sales d’oci situades, cadascuna, a un d’aquests districtes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any