L’Obra Cultural Balear demana la suspensió cautelar del pla de segregació del català

  • Demana als tribunals que no es comenci a aplicar el curs vinent pels "perjudicis irreversibles" que pot causar en el sistema educatiu

VilaWeb
Arnau Lleonart
17.05.2024 - 13:04
Actualització: 17.05.2024 - 13:07

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) contra el pla pilot de segregació del català que demana que se’l suspengui cautelarment i no es comenci a aplicar el curs vinent, com és la intenció del govern. Segons que informa l’OCB en un comunicat, el recurs demana la suspensió del pla pilot perquè el consideren “nociu, il·legal i no equitatiu”, i demana que no entri en vigor fins que es resolgui el plet. El TSJIB haurà de donar-hi resposta en els pròxims dies o setmanes.

L’OCB defensa que és necessari suspendre cautelarment l’aplicació del ple per a evitar que les escoles comencin a funcionar seguint les noves instruccions i que, si després la justícia el rebutja, no s’hagi aplicat en va. “L’aplicació del pla Vera durant el temps que duri el procés podria provocar prejudicis irreversibles en el sistema educatiu balear, pel fet que, entre d’altres, es materialitzarà un efecte segregador”, diu l’entitat.

El seu president, Antoni Llabrés, insisteix que l’aplicació del pla pilot suposaria que per primera vegada en la història de les Illes els alumnes fossin segregats per raó de llengua sense que hi justifiqui cap criteri pedagògic. A més, diu que és una segregació prohibida per la llei de normalització lingüística i la llei d’educació de les Illes, i que posaria en risc la convivència i la cohesió social de la comunitat educativa.

A causa de l’efecte segregador, l’OCB diu que la separació podria causar subgrups lingüístics dels alumnes, afectar el rendiment escolar i beneficiar només els grups classes i els centres que rebin els recursos addicionals promesos per la conselleria d’educació. Per això, l’OCB diu que el pla és incompatible amb el model educatiu vigent, avalat pel Tribunal Constitucional espanyol i els tribunals ordinaris. “Els encarregats de decidir les regles que determinen la llengua en què s’imparteixen les diverses matèries són els poders públics. Les famílies participen en el procés d’elaboració dels projectes lingüístics, però no tenen una facultat d’elecció de llengua, que només està legalment reconeguda, de forma limitada, en el denominat primer ensenyament”, diu l’entitat.

A banda, l’OCB diu que el pla vulnera el decret de mínims sobre les matèries que s’han d’impartir en llengua catalana, i que el fet d’aplicar-lo suposaria una interferència en l’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres. També, diu que és un pla no equitatiu perquè la dotació addicional de recursos prevista només està pensada per als centres que ja tinguin espais i mitjans adients. “És a dir, d’aquells que puguin organitzar una doble línia educativa en català i castellà”, diu, i afegeix: “En cap cas es tracta d’un pla per millorar les competències educatives de tots els alumnes de les Illes Balears, sinó que es tracta d’un pla que crearà desigualtats i falta d’equitat, situacions que es volen evitar amb la petició de suspensió.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor