El primer ministre francès, Edouard Philippe, ha anunciat que l’arxipèlag de Nova Caledònia farà un nou referèndum d’independència el 30 d’agost o el 6 de setembre de 2020.

El 4 de novembre del 2018 ja va portar a terme un referèndum, on es va imposar el no amb un 56%, una majoria més justa de l’esperada. El sí a la independència va arribar al 43% i va guanyar amb molta claredat a la província del nord. Els independentistes van considerar que el resultat era molt bo i ha encoratjat a fer una nova votació.

L’Acord de Nouméa permet de repetir el referèndum el 2020 i 2022 si un terç dels diputats ho demanen. En les darreres eleccions, els partits independentistes es van quedar només a dos diputats de la majoria absoluts i van pactar amb El despertar oceànic, partit d’habitants provinents de Wallis i Futuna, per obtenir la majoria del congrés de Nova Caledònia.

Nova Caledònia organitza un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’estat francès

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.