Cap de setmana tràgic a Galícia i al nord de Portugal. Desenes d’incendis cremen sense control gràcies a la calor i el fort vent que afecta la regió. Les flames han deixat quatre morts a Galícia i vint-i-set a Portugal. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoó, ha qualificat els focs d’homicides perquè la majoria són provocats. ‘La situació és crítica’, ha afirmat. Les hectàrees cremades es compten per milers.

A Galícia encara hi ha cent cinc incendis actius, dels quals una quinzena amenacen nuclis urbans. Una de les ciutats sota el setge del foc és Vigo. Durant la nit diversos edificis de la ciutat han patit talls de llum i aigua. La gent ha sortit al carrer i s’ha organitzat per a protegir els seus barris de les flames.

A Carballeda de Avia (O Ribeiro), on ha mort un home que intentava salvar els seus animals d’un corral, també hi ha dues persones desaparegudes, segons que ha confirmat a la Radio Galega el batlle, Luis Milla. El quart mort ha estat un home que ha caigut d’un mur mentre intentava apagar un foc.

La policia espanyola ha anunciat que ha identificat diverses persones per la seva presumpta implicació amb els incendis. Tanmateix, no s’ha concretat el nombre d’identificats. No s’han fet detencions.

Al nord de Portugal hi ha ara mateix més d’un centenar d’incendis actius dels gairebé cinc-cents que es van declarar durant el cap de setmana. En l’últim recompte de víctimes, protecció civil ha elevat els morts a vint-i-set i no ha descartat que n’hi pugui haver més. El govern portuguès ha decretat la zona catastròfica.

El primer ministre, António Costa, ha declarat que el cos de bombers no té prou efectius i mitjans per a controlar tots els incendis. En total se n’han desplegat uns 7.000. El secretari d’Estat d’Administració Interna ha demanat als ciutadans que actuïn davant de les flames perquè ‘els bombers no poden resoldre tots els problemes.’

Els incendis amenacen ciutats com Braga o Vilanova de Gaia, municipi veí de Porto situat a l’altra banda del riu Duero. Les autoritats estan fent desallotjaments.

Ací podeu veure l’estat dels incendis amb una imatge del sistema de satèl·lits Copèrnic de la UE: 

Astúries també crema
Més d’una trenta d’incendi afecten Astúries d’ençà d’aquest cap de setmana. Els bombers, arran de les males condicions climàtiques, no descarten nous focus en les pròximes hores. Les autoritats han fet alguns desallotjaments i de moment no s’han hagut de lamentar víctimes.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]