Nogueras fixa el referèndum entre les condicions per a la investidura i defensa que l’amnistia inclogui Borràs

  • La portaveu de Junts contraposa l'estratègia de la seva formació amb la d'ERC i no descarta una repetició electoral

VilaWeb
ACN
19.08.2023 - 09:50
Actualització: 19.08.2023 - 11:19

Junts va fixar unes condicions per a una possible investidura abans del 23-J i ara les manté. En una entrevista a l’ACN, la portaveu del grup al congrés espanyol, Míriam Nogueras, ha explicat que és el PSOE qui necessita els vots i, per tant, qui “s’haurà de moure” i accedir a l’organització d’un referèndum d’independència en cas que vulgui el suport de Junts.

Però Nogueras, com ja ha fet ERC, també ha posat damunt la taula una llei d’amnistia que doni cobertura no tan sols als represaliats pel procés sinó també a tots els casos de lawfare, entre els quals inclou la persecució a Laura Borràs pel seu període al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Hores després del pacte que ha facilitat l’elecció de Francina Armengol com a presidenta de la cambra baixa espanyola, Nogueras reivindica que Junts és l’únic partit del qual ningú dubta de quin costat de la taula està.

A l’últim minut, amb la constitució del congrés espanyol ja en marxa, Junts va fer públic l’acord amb el PSOE que incloïa la sol·licitud d’oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE, l’ús d’aquestes llengües al congrés i l’obertura de comissions d’investigació sobre Pegasus i els atemptats del 17-A. Els vots dels seus set representants van servir per elegir Francina Armengol com a presidenta i decantar la mesa cap al PSOE. Sigui com sigui, Míriam Nogueras avisa: “Aquesta negociació va absolutament deslligada de la investidura” i afegeix que el seu partit demanarà fets concrets per avançat, no pas promeses.

Ara, en la següent pantalla de negociació –la de la investidura–, Junts manté el referèndum i la llei d’amnistia com a condicions necessàries, perquè és “el que han dit sempre”. En aquest sentit, Nogueras afirma: “Tothom ha de tenir molt clar que això no és perquè el PSOE de Pedro Sánchez pugui continuar fent el que ha fet fins ara.” I avisa: “O el PSOE té clar que ha de fer el que mai ha fet fins ara, o no hi haurà investidura.”

Quant a la llei d’amnistia, la portaveu de Junts al congrés assenyala que ha de donar cobertura a “tot el lawfare que fa referència al que entenem per procés, a totes les persones afectades per la injustícia espanyola”. I deixa clar que, òbviament, la presidenta del partit, Laura Borràs, també n’ha de formar part. El TSJC, en la mateixa sentència que condemnava Borràs a quatre anys i mig de presó per l’adjudicació de contractes a la ILC, demanava al govern espanyol l’indult parcial per a evitar-ne l’ingrés a presó.

Les estratègies de Junts i ERC

Després de l’acord per a la mesa del congrés espanyol, Junts reivindica la seva estratègia negociadora i la contraposa amb la d’ERC. “Havia d’acabar aquest entreguisme, des de fa tants anys, d’ERC al PSOE, que no ha portat enlloc”, critica Nogueras.

Quan li han preguntat sobre ERC, Noguera s’ha mostrat taxativa: “El PSOE i ERC han estat socis d’investidura i legislatura. Suposo que a canvi de coses de partit, però Catalunya no hi ha guanyat res.”

Malgrat tot, Míriam Nogueras troba positiu que Esquerra vagi rectificant les declaracions que ha fet i que s’acostin a l’estratègia de Junts, tot negant que hagi estat Junts qui hagi canviat d’estratègia a Madrid.

El Consell del 19-S, la “prova del cotó”

Tal com va pactar amb Junts, el ministre espanyol José Manuel Albares ha sol·licitat l’oficialitat del català, el basc i el gallec a la Unió Europea i la seva inclusió en l’ordre de la reunió del Consell d’Afers Generals de la UE del 19 de setembre. Perquè prosperi la modificació del reglament número 1 cal la unanimitat dels 27 estats membres. En aquest context, Junts avisa que el govern espanyol ha de ser molt proactiu perquè el dia 29 vagi bé.

“Mai no hi ha hagut en aquest Consell una sol·licitud d’incorporació de llengua oficial que no s’hagi aprovat per unanimitat”, subratlla Míriam Nogueras, que insta l’estat espanyol a fer la feina diplomàtica corresponent perquè s’aprovi. “Si passa alguna cosa, segur que la culpa és d’Espanya”, afirma. Per això, i amb la vista situada en les negociacions per a la investidura, situa la reunió del 19 de setembre com “la prova del cotó”.

Puigdemont, “al cas de tot”

Míriam Nogueras evita detallar qui forma part de l’equip negociador, però assenyala que el president Carles Puigdemont s’hi ha involucrat i està al cas de tot. També esquiva de respondre si caldrà una trucada o una reunió entre Pedro Sánchez i Puigdemont, però sosté que allò que s’hagi de parlar amb el PSOE i amb Sánchez es farà directament amb ells.

Tanmateix, Nogueras no descarta una repetició electoral i conclou: “Ara mateix, ni Feijóo ni Sánchez tenen els vots que necessiten.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any