Netflix no entén Moraima

  • En les plataformes audiovisuals, solament són en gallec les obres gallegues

VilaWeb

Una conversa entre l’assistent de veu d’Apple, Siri, i una nena gallegoparlant, Moraima, es va fer viral fa poc a les xarxes socials. Mentre Moraima provava d’establir un diàleg amb Siri en la seva llengua, l’assistent contestava que no l’entenia, i la nena s’adonava que la causa d’aquesta impossibilitat era el desconeixement del gallec per part de l’eina tecnològica de la multinacional.

L’enregistrament dels pares de Moraima és tot un exemple dels entrebancs de les llengües minoritzades en la fase actual de la globalització i de les dificultats per a continuar existint sense comptar amb el suport institucional que cal.

La situació del gallec en els catàlegs de les plataformes audiovisuals té la mateixa problemàtica. Segons les dades de la Mesa pola Normalización Lingüística, d’un total de 25.782 títols de sèries o films disponibles a Netflix, HBO, Prime Video i Disney+, tan sols 25 –tot produccions fetes a Galícia– són disponibles en gallec. En canvi, la possibilitat de doblatge o subtítols en espanyol és completa per a tots els títols oferts, evidenciant, una vegada més, la desigualtat de drets lingüístics entre els idiomes oficials.

El projecte de llei general de comunicació audiovisual del govern espanyol opta per mantenir aquesta situació de marginació del català, el basc i gallec. La proposta legislativa fixa un percentatge obligatori mínim d’emissió del 50% per a obres en castellà, però no estableix cap quota de continguts per a la resta de llengües oficials, també excloses de les línies de finançament.

És urgent una reforma de la iniciativa en la línia d’allò que han demanat diverses forces polítiques i també els executius de Catalunya, el País Basc i Galícia. La setmana vinent serà clau per a aclarir el rumb definitiu de la llei. Qualsevol opció que no reculli una alternativa en la línia d’allò que exigeix ​​per unanimitat al Parlament de Galícia, a través de la Iniciativa Xabarín –que reclama una igualtat de continguts en les plataformes tecnològiques entre gallec i espanyol–, implicaria que Moraima i més nenes com ella no puguin viure en gallec en aquest món de segle XXI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any