La tertúlia proscrita

MWC.- El Mobile Social Congress mostra la “cara fosca” de la indústria del mòbil

  • Demana un espai de debat en el MWC com van recolzar el Parlament i l'Ajuntament en 2013

VilaWeb
Redacció
28.02.2017 - 13:35

Demana un espai de debat en el MWC com van recolzar el Parlament i l’Ajuntament en 2013

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El II Mobile Social Congress, que se celebra aquest dimarts i dimecres en el Pati Manning de Barcelona impulsat per Setem Catalunya, mostrarà la “cara fosca” de la indústria tecnològica, en un esdeveniment alternatiu al Mobile World Congress (MWC) d’aquesta setmana a Barcelona.

El congrés s’ha presentat aquest dimarts en roda de premsa amb representants d’Ajuntament de Barcelona, Setem, Justícia i Pau, Free Knowledge Institute i Electronics Watch, entre uns altres.

L’esdeveniment compta amb una trentena d’entitats i el suport de l’Ajuntament, i es desenvoluparà a través de conferències d’experts, tallers, projecció de documentals i panells.

Abordarà els impactes laborals, de salut i mediambientals de l’activitat lligada a les cadenes de subministrament, el cicle de la vida de l’electrònica, les restriccions als usuaris i les alternatives de programari lliure, ha explicat Alba Trepat, de Setem Catalunya i Electronics Watch.

Trepat ha dit que aquest costat fosc de la tecnologia mòbil s’albira en l'”oligopoli” de les comunicacions i llicències, i en la vulneració de drets humans, que no és només l’extracció de minerals.

CONTRA L'”ÚS IRRESPONSABLE”

Carme Altayó, de Solidaritat Castelldefels Kasando i Justícia i Pau, ha afirmat que no estan en contra del MWC, de la tecnologia i del mòbil, sinó en contra d'”un ús irresponsable que vulneri els drets de les persones”.

Altayó ha recordat que l’Ajuntament i el Parlament van aprovar una moció el 2013 que instava els organitzadors del MWC a incloure un espai de debat sobre els efectes de la producció, malgrat la qual cosa encara ha de convocar-se “un congrés alternatiu”, per la qual cosa ha remarcat que seria interessant debatre dins del MWC.

El director de l’àrea de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, ha assegurat que li “consta” que s’ha traslladat aquesta petició als organitzadors del MWC, però que ho van rebutjar, la qual cosa no vol dir que se segueixi insistint en el futur.

Llistar ha afirmat que Barcelona realitza una cooperació de banda ampla amb la qual es preocupa també sobre la responsabilitat global, i ha admès que el MWC és “un monstre” que genera alguns beneficis per a la ciutat i per les start-ups locals, però que no fa suficient recalcament en els impactes que produeix la indústria del mòbil.

Carme Altayó ha dit que s’han intentat contactes amb els organitzadors però que s’arriba a “un topall, que és el GSMA”, i ha afegit que aquest espai de debat no pretén avergonyir els fabricants, sinó que el consumidor sàpiga què hi ha darrere de la fabricació d’un dispositiu mòbil.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any