Multat perquè duia l’adhesiu “CAT” a la matrícula, malgrat que és legal

  • Al secretari de l'ANC David Miñana li demanen dos-cents euros i diu que hi presentarà un recurs en contra

VilaWeb
L'adhesiu "CAT" de l'ANC que porta a la matrícula del cotxe (fotografia: David Miñana).
Pol Baraza Curtichs
03.01.2024 - 18:44
Actualització: 03.01.2024 - 20:11

La Guàrdia Civil ha multat amb dos-cents euros el secretari nacional de l’ANC David Miñana per haver tapat la lletra “E” de la matrícula amb un adhesiu “CAT”.  Segons que es desprèn de la denúncia, la Guàrdia Civil indica que Miñana va tapar les plaques amb caràcters diferents dels que assenyala el reglament. La víctima recorrerà contra la multa.

Els fets van passar a l’autopista AP-7, a prop de Castelló, al punt quilomètric 403,9, el dos de gener. De camí a València, va veure que una patrulla circulava pel carril dret. Després d’avançar uns quants cotxes, es va col·locar al carril dret, la Guàrdia Civil el va avançar i poc després van encendre les llums prioritàries i el van aturar. Miñana va adonar-se que poc abans feien moviments estranys: “Em feia la sensació que es pensaven si m’havien d’actuar o no”.

El fet que ha denunciat la Guàrdia Civil (fotografia: David Miñana).

El motiu de l’aturada va ser per l’adhesiu “CAT”. “Vam discutir educadament. El to no va pujar en cap moment. Li vaig indicar que no estava d’acord amb la denúncia perquè hi ha jurisprudència i sentències que indicaven que això no era il·legal i no era cap infracció”, explica Miñana. El guàrdia civil va tirar pel dret i va decidir de multar-lo igualment. Miñana, avançant-se a la multa, els va ensenyar un possible recurs que podria presentar, però tampoc no en van fer cas.

Els agents li van ordenar que retirés els adhesius que duia al davant i al darrere. I que si s’hi negava, no el deixarien circular i l’immobilitzarien el vehicle. “Em va sobtar molt aquesta amenaça. Ho trobo desproporcionat”, explica. Va optar per treure-les voluntàriament. “Era tard, havíem quedat per dinar a València. I ho vaig treure voluntàriament i indicant que el que feien no era correcte”, comenta Miñana.

Tapar la lletra “E” és legal

Tapar la lletra “E” de la matrícula amb un adhesiu “CAT” és legal. Ho va reconèixer el govern espanyol quan el Ministeri de l’Interior va veure’s obligat a anul·lar totes les multes contra el secretari d’organització del Bloc Nacionalista Gallec (BNG)Bieito Lobeiro, que fa anys que llueix el “GZ” a la matrícula dels vehicles.

El moviment per l’adhesiu “CAT” el reprimeix econòmicament la policia fa molts anys. La primera multa dels Mossos és del novembre del 2000 a un conductor a Guissona, tot i que finalment va quedar sense efecte. L’acció de lluny i una de les primeres accions la va impulsar el president Jordi Pujol quan va col·locar un “CAT” al damunt de la matrícula dels cotxes oficial de la Generalitat de Catalunya quan van entrar en vigor la nova llei de matriculació d’Aznar, el setembre del 2000.

Què en diu, la llei sobre trànsit?

Segons que es desprèn de la llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, el conductor ha de verificar que les plaques de la matrícula del vehicle no presentin obstacles que impedeixin o dificultin la lectura i identificació, com per exemple que estigui mal col·locada, trencada o amb poca il·luminació. En cas d’incomplir-ho, el conductor s’enfronta a una infracció greu, recollida a l’article 76. Ara bé, la normativa no fa cap mena de referència a la lletra del país, i és per aquest motiu que el Ministeri d’Interior espanyol va haver d’anul·lar les multes a Lobeira.

Si us han multat, podeu reclamar que us retornin l’import?

La resposta és: depèn. Segons que explica Àlex Solà, advocat de Domingo Advocats, les sancions que ja han estat imposades i pagades no s’haurien de retornar: “En el cas de la gent que va recórrer-hi en contra i li va ser desestimat el recurs, no hi ha possibilitat de retorn.” Ara bé, l’excepció rau en si el conductor encara té un procés de reclamació obert amb l’administració pública. En aquest cas, els afectats poden reclamar l’import i, si se’ls aplica el mateix criteri que Lobeira, els han de donar la raó. “Ho han de demanar explícitament”, aclareix Solà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor