El moviment de les Sardines es mobilitza per aturar l’extrema dreta a les urnes

  • El resultat de les eleccions a l'Emília-Romanya pot fer avançar els comicis italians

VilaWeb
Alexandre Solano
25.01.2020 - 21:50

Els ciutadans de tot Itàlia estan avui pendents de les eleccions a la regió d’Emília-Romanya, que poden dificultar l’estabilitat del govern estatal, format pel Moviment 5 Estrelles i el Partit Democràtic (PD), i fer avançar la convocatòria d’uns comicis que beneficiïn l’extrema dreta.

En les eleccions regionals d’ara fa sis anys, la coalició d’esquerres, amb el PD al capdavant, va assolir el 49% dels vots, mentre que la dreta es va quedar amb el 30% (amb un 8,3% de la Lliga Nord). Tanmateix, enguany, les enquestes mostren un empat entre els dos blocs. L’esquerra no ha perdut mai el govern, d’ençà que es va constituir el 1970.

Per evitar que es perdi aquest baluard de l’esquerra en benefici de la dreta, una part de la ciutadania contrària al partit de Matteo Salvini s’ha mobilitzat i ha format el moviment de les Sardines. Defensen els drets humans, la tolerància i el respecte als migrants. Després de diverses mobilitzacions, el cap de setmana passat van aplegar 40.000 persones al centre de Bolonya, la capital d’Emília-Romanya.

El nom del moviment deriva del fet d’ajuntar-se ‘com sardines’ per ocupar cada racó dels carrers i les places, i també fa referència al fet que quan els peixos petits i indefensos s’uneixen formen grups amb molta força. Va néixer a Bolonya el 14 de novembre, quan quatre joves van convocar per les xarxes socials una protesta amb motiu d’una visita de Matteo Salvini. Els impulsors van demanar que no s’hi portessin pancartes ni banderes de partits polítics.

Unes quantes setmanes més tard, les protestes s’han estès a gran part de les principals ciutats italianes, com Florència, Nàpols i Roma, i fins i tot se n’han fet a escala internacional, amb actes a Brussel·les, Nova York i Barcelona.

Unes manifestacions multitudinàries amb un futur incert

A la mobilització de Roma del 14 de desembre, un dels dirigents de facto del moviment, Mattia Santori, va fer públics un seguit de punts i reivindicacions: demanaven transparència política, la condemna del discurs d’odi, un projecte de llei contra la violència verbal (equiparada a la violència física) i una gestió diferent de la immigració. Dins aquest darrer punt, exigien que s’abolís l’anomenat ‘decret de seguretat’, promogut per Salvini, que preveu mesures més dures contra l’acollida d’immigrats i en facilita l’expulsió.

El 40% dels italians considera que el moviment de les Sardines és el principal enemic de Salvini, i només el 14% creu que ho és el Partit Democràtic. Tanmateix, ara el debat és quin recorregut pot tenir aquest moviment, atès que molt sovint aquesta mena de moviments multitudinaris desapareixen ràpidament.

Les ‘sardines’ han confirmat que faran un congrés el 7 i 8 de març per a consolidar l’estructura. Un precedent important és el Moviment 5 Estrelles, que va néixer el 2007 també a Bolonya, en aquell cas per denunciar la corrupció política al país. Malgrat que al començament tenia un caràcter transversal, el partit va passar a governar amb la Lliga Nord i, ara, amb el Partit Democràtic, havent apartat la Lliga Nord de l’executiu.

Si finalment Salvini guanya a l’Emília-Romanya, és molt possible que hi hagi eleccions estatals i la Lliga sigui la primera força. En canvi, si no ho aconsegueix, la derrota de Salvini s’atribuirà en bona part al moviment de les Sardines, i això podria fer que hi hagués més protestes de ‘sardines’ a tot Itàlia i, fins i tot, que el moviment es constituís en plataforma electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any