“No donem l’abast”: la marihuana s’acumula a les comissaries dels Mossos

  • El Departament d’Interior reconeix que s’amuntega marihuana en algunes comissaries tot esperant la decisió judicial de destruir-la
  • Els sindicats reclamen més recursos tècnics i materials per a fer-hi front

VilaWeb
Imatge d’arxiu d’una plantació de marihuana (fotografia: ACN).
Pol Baraza Curtichs
25.02.2024 - 21:40

El cultiu de marihuana s’ha disparat aquests darrers anys i Catalunya n’és de fa temps un dels productors principals d’Europa. Això no és pas cap novetat. De mitjana, els Mossos d’Esquadra comissen una plantació cada dia. Estan disseminades pertot arreu, amagades en boscs, en cases o en grans magatzems, perquè la producció d’aquesta droga també s’ha industrialitzat. La lluita contra el narcotràfic de la marihuana és una de les prioritats estratègiques de la policia catalana. Però, ara per ara, encara és ben lluny de guanyar la batalla.

Els agents han de gestionar grans quantitats de marihuana i això fa que moltes vegades s’acumulin quilos de restes de les plantes a les comissaries. Imma Viudes, portaveu del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), explica que és un problema que ve de lluny i que cal dotar els agents de més recursos tècnics i humans. “No donem l’abast. No disposem de material EPI per a manipular tota la droga. Ho hem denunciat unes quantes vegades. Fem de jardiners. Tallem les plantes, les traslladem a la comissaria, les deixem assecar i s’emmagatzema fins que el jutge no determina que es pot destruir. Aleshores, s’acumulen a les comissaries”, comenta.

El Departament d’Interior reconeix a VilaWeb que hi ha problemes d’amuntegament en algunes comissaries mentre l’autoritat judicial no autoritza que es destrueixi. També detalla que una de les mesures principals per a pal·liar-ho serà el nou magatzem central de substàncies estupefaents, ubicat al districte de Nou Barris de Barcelona, que permetrà d’emmagatzemar en condicions i seguretat la droga i descongestionarà la feina que assumeixen uns altres agents.

Els Mossos es queixen d’insalubritat

Viudes destaca que tot plegat té conseqüències greus. D’entrada, els preocupa el dia a dia de les comissaries, perquè diu que a vegades es treballa en unes situacions d’insalubritat que són denunciables. Segons que explica, els manca material per a treballar en condicions, tal com marca la normativa de riscs laborals, com ara ulleres de protecció, màscares, calçat antilliscant. I que a vegades el trasllat el fan dos agents amb un sol vehicle sense reforç. “Això, per descomptat, fa que la patrulla sigui una diana”, afegeix.

“Les comissaries no tenen les condicions per a emmagatzemar tota aquesta substància. I som pocs efectius. Si tens gent tallant plantes, no la tens fent tasques de seguretat ciutadana. És a dir, al final, hipoteques gent fent un seguit de tasques que no els correspondrien”, comenta Viudes. Però també vol deixar clar que la gestió de la marihuana no tan sols perjudica els agents: “Té conseqüències lesives per als agents i els ciutadans que vénen a presentar una denúncia, perquè l’olor traspassa el pàrquing o el lloc on són emmagatzemades.”

El darrer cas denunciat fou fa una setmana, a Cambrils, on els agents van haver d’emmagatzemar la marihuana a l’aparcament de la comissaria. En un comunicat, el sindicat explicava que la situació es repetia per tot Catalunya i que, en aquest cas en concret, les plantes es van acumular perquè el contenidor de Valls era ple. “Aquesta situació no deixa de repetir-se arreu del territori tot i haver-se denunciat per la nostra part infinitat de vegades”, explicaven aleshores.

La marihuana acumulada a l’aparcament de la comissaria de Cambrils (fotografia: SAP-FEPOL).

Segons Albert Palacio, portaveu del sindicat USPAC, la marihuana s’acumula a les comissaries sobretot a l’estiu: “El problema s’agreuja quan ve la calor, que alguns companys es maregen i hi ha gent que presenta denúncies que ha de marxar per la pudor.” Durant la resta de l’any, diu que n’hi ha casos esporàdics, tot i que detalla que la problemàtica sempre hi serà perquè el cultiu ha augmentat. “És un col·lapse per la gran quantitat de plantacions interiors, i el col·lapse de la policia judicial i de seguretat ciutadana cada setmana, no donem l’abast.”

La lentitud de les autoritats judicials, el detonant

Els dos representants sindicals coincideixen que la causa és, principalment, la lentitud de les autoritats judicials. La marihuana, tan bon punt és comissada, és duta a les comissaries, se n’extreu una mostra perquè el laboratori determini el grau de tetrahidrocannabinol –THC, el principi actiu responsable de la majoria dels efectes psicoactius– i s’emmagatzema fins que el jutge determina que es pot destruir.

“I fins que no arriba la decisió judicial, pot passar un mes. Aleshores, tot es va acumulant”, comenta Viudes. Palacio també apunta que els tràmits s’haurien d’agilitzar molt més: “El problema és amb la justícia. Quan s’envia la mostra, la plantació ja s’hauria d’enviar a destruir. Si la mostra ja la portem a analitzar, per què volem la resta de la droga en una comissaria o un contenidor? Que es cremi!”

Tot esperant el magatzem central

El Departament d’Interior diu que el problema se solucionarà amb l’entrada en funcionament en ple rendiment del magatzem central de drogues de Nou Barris de Barcelona. L’espai té l’objectiu d’integrar tota la droga comissada a Catalunya en un sol espai i augmentar les mesures de seguretat en la custòdia de les drogues, com també augmentar les mesures de seguretat en la custòdia de les substàncies i millorar-ne i agilitar-ne el circuit de destrucció.

“És un magatzem que va obrir fa molt pocs mesos, amb una prova pilot associada a una regió policial perquè fos una empresa especialitzada la que fes les tasques de poda i trasllat. L’objectiu és estendre-ho a la resta del territori i, per tant, que la situació es normalitzi progressivament”, expliquen fonts d’Interior a VilaWeb. La idea és que tot l’engranatge funcioni d’ací a uns quants mesos.

Viudes també creu que el nou equipament els descongestionarà certa feina: “Hi haurà gent destinada exclusivament a treballar-hi.” No obstant això, SAP-FEPOL demana a l’Ajuntament de Barcelona que delimiti una zona de seguretat en tot el perímetre de la comissaria de Nou Barris. “Que el principal magatzem de substàncies estupefaents de Catalunya s’implanti a la comissaria de Nou Barris fa imprescindible que s’augmentin les mesures de seguretat de les instal·lacions i se n’asseguri el perímetre, dins el qual, després de la corresponent instal·lació del sistema de videovigilància, tan sols hi han de poder estacionar vehicles autoritzats”, defensen. La USPAC també reclama més seguretat. “No sabem les mesures de seguretat que hi haurà, però sí que sabem que allà dins hi haurà milions d’euros de droga”, explica Palacio.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any