[VÍDEO] Un expert parla dels drets dels catalanoparlants al Parlament Europeu i Dolors Montserrat perd els estreps

  • Un informe presentat al comitè de Peticions avala les mesures lingüístiques a l'estat espanyol i la diputada del PP ho rebat

VilaWeb
ACN
23.01.2024 - 16:56
Actualització: 23.01.2024 - 17:50

L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha retret avui a l’expert en llengües Paul Videsott que hagi “desinformat” quan ha mostrat els resultats d’un informe que revela un augment de les poblacions amb llengua i cultura pròpies a l’estat espanyol. En el comitè de Peticions, presidit per Montserrat, Videsott ha destacat aquest fet perquè la tendència a l’estat espanyol és contrària a la majoritària a la Unió Europea, on més de dos terços de les minories lingüístiques disminueixen en nombre. Després de la intervenció de l’expert, l’eurodiputada del PP ha negat que el català, el gallec i l’èuscar siguin llengües minoritàries perquè són recollides a la constitució espanyol. “Al Parlament Europeu no podem desinformar”, ha dit Montserrat.

L’expert ha defensat el bilingüisme, entre més, com a mesura per a mantenir vives les llengües minoritàries, i tot seguit Montserrat ha dit que uns quants membres del comitè de Peticions havien anat a Catalunya perquè “no es protegeix el castellà” a les escoles. “No considero que a Espanya les llengües que són reconegudes a la constitució puguin ser minoritàries. Parlem les dues llengües amb total normalitat”, ha dit. En la rèplica, l’expert ha insistit que “les mesures s’apliquen bé” en els territoris amb llengua i cultura pròpies a l’estat espanyol perquè “aquests grups van creixent” i no pas disminuint, com passa amb molts grups lingüístics minoritaris a la UE. “Va baixant el grup justament contrari”, ha insistit Montserrat en referència al castellà.

“Senyal d’alarma” 

Videsott ha presentat en el comitè de Peticions del Parlament Europeu l’informe “Diversitat lingüística i cultural: llengües minoritàries i minoritzades com a part de la diversitat lingüística i cultural europea”, elaborat a petició del mateix comitè. En la seva intervenció, el professor de la Universitat Lliure de Bolzano ha advertit que més de dos terços de les minories lingüístiques disminueixen en nombre a la UE, cosa que ha de ser un “senyal d’alarma” per a impulsar polítiques per a “mantenir la diversitat lingüística i cultural” al bloc comunitari. “Sense mesures adequades, anem cap a una pèrdua completa en algunes minories i en les seves llengües”, ha alertat.

L’informe de l’expert revela que els grups minoritaris que tenen més competències i autonomia també són els més capaços de mantenir o créixer en nombre. L’escolarització en la llengua minoritària, que sigui un “idioma estàndard” en el territori i la presència digital són altres mesures que Videsott ha considerat importants per a garantir la supervivència d’aquestes llengües.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any