El món cultural homenatja Núria Feliu per les lletres compromeses i la defensa del català

  • Joan Manuel Serrat, els Catarres, Marina Rossell i Cris Juanico reivindiquen la cantant en un acte al Palau de la Música

VilaWeb
ACN
15.05.2024 - 22:39
Actualització: 15.05.2024 - 22:45

Joan Manuel Serrat, els Catarres, Marina Rossell, Cris Juanico, Antoni Ros-Marbà, Dafnis Balduz, Joan Fortuny, Josep Cuní i Enric Cambray han estat alguns dels noms que han participat en l’acte d’homenatge a la cantant Núria Feliu (Barcelona, 1941-2022) al Palau de la Música Catalana. La vetllada ha reconegut la tasca musical i de normalització de la llengua catalana de Feliu, el seu compromís i la seva manera d’entendre la música, les lletres, l’escenografia i la dicció. L’homenatge ha repassat el vessant personal de la cantant i la seva dilatada carrera. La Cobla Ciutat de Girona i la big band ‘Els deixebles de Feliu’, creada per l’ocasió, han posat el ritme d’una nit on simbòlicament, Feliu, ha tornat a fer un Palau.

L’homenatge s’ha fet en el marc dels actes que el govern ha impulsat per commemorar la figura de Feliu, com l’exposició al Palau Robert que acaba diumenge. Al llarg de la nit, músics i artistes que van tenir un vincle personal o que van compartir carrera amb Feliu han recordat les seves experiències i l’estimat barri de Sants de la també actriu. Un dels moments més emotius de l’homenatge ha estat quan diversitat d’artistes han interpretat cançons de Feliu, com és el cas d’Annabel Totusaus i Enric Cambray, Carles Belda i Joan Garriga, Carme Canela, Cris Juanico, Els Catarres, Joan Manuel Serrat, Laura Simó, Marina Rossell i Mireia Feliu.

El particular concert ha arrencat al ritme de ‘Què n’ha quedat del nostre amor’ a càrrec de la Big Band i Laura Simó i ha continuat amb una càlida ‘T’he trucat per dir, t’estimo’ amb Cris Juanico. Mireia Feliu ha portat la recordada ‘Les Caremelles’ i Marina Rossell, que era amiga de Núria Feliu, s’ha fet acompanyar pel mestre Antoni Ros Marbà al piano amb la peça ‘El clar país’.

Una de les cançons emotives ha estat la que ha protagonitzat Joan Manuel Serrat ‘Sota un cirerer florit’ amb Ricard Miralles al piano. Serrat ha recordat l’emoció que li va produir quan Feliu va ser la primera artista que va fer una versió d’un tema seu. Els Catarres han irromput a l’escenari del Palau de la Música amb ‘El vestidor d’en Pasqual’, mentre que el moment amb major compromís nacional ha estat amb Joan Fortuny i ‘El Cant de la Senyera’. Le peça ha acabat amb el públic dempeus corejant l’himne i amb crits d’independència.

La recta final de la vetllada ha tingut espai pel ‘Medley Musicals’ d’Enric Cambray i   Annabel Totusaus, ‘Tot és gris’ i ‘La cançó de Sants’ amb recital de Josep Cuní. La cirereta del pastís per tancar la gala l’ha posada l’emotiva i molt seguida ‘La santa espina’. El públic dempeus ha recordat com fa seixanta-quatre anys en aquest mateix espai es van produir els Fets del Palau de la Música amb l’intent de censura per part de la dictadura de ‘El Cant de la Senyera’.

D’altra banda, durant l’acte al Palau de la Música, el compositor i director Luis Cobos ha parlat de la biografia de Feliu i dels moments compartits. Durant la seva intervenció, Cobos ha reconegut el “valor” i la “gràcia” de Feliu perquè va deixar un llegat ple d’excel·lència, dignitat i efecte. “Mai s’esborrarà el teu llegat”, ha afirmat Cobos durant l’homenatge. La direcció escènica de l’acte ha anat a càrrec d’Enric Majó i la musical a Esteve Molero. L’acte ha estat presentat per Helena Garcia Melero i Òscar Dalmau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor