Moció de censura a Espanya: Vox ja té el que volia

  • A tot Europa els barris i els pobles que eren comunistes voten avui l’extrema dreta i Tamames és, en aquest context, una gran operació de màrqueting dels feixistes

VilaWeb

Sesto San Giovanni és una ciutat llombarda, situada al nord de Milà, coneguda entre els periodistes de la bota pel sobrenom de “l’Stalingrad d’Itàlia”. I això és gràcies a un històric rerefons proletari, a una resistència heroica al feixisme i al nazisme, que la va ocupar durant vint mesos, a una combativa manera de ser, acabada la guerra i tot. Durant prop de setanta anys, fins el 2017, sistemàticament, totes i cadascuna de les eleccions que es van fer en aquest enclavament industrial de l’àrea metropolitana milanesa les va guanyar el Partit Comunista. Però en les eleccions de l’any passat, per primera vegada, la dreta va superar l’esquerra de tres punts. I no qualsevol dreta. Els Fratelli d’Italia, el partit feixista, va encapçalar el recompte intern de la coalició, gairebé empatant ell tot sol amb el Partit Democràtic –que és la formació que podríem identificar d’alguna manera com a successora, molt de lluny, del vell Partit Comunista.

Això que passa a Itàlia també passa a l’estat francès. És ben conegut el cas de Grenay, un poble de set mil habitants al Pas de Calais, que d’ençà del 1953 sempre havia votat comunista, però que en les darreres eleccions va passar a ser una de les comunes amb més vots a favor de Marine Le Pen. Ja fa molts anys que els sociòlegs francesos han estudiat el fenomen amb atenció i estableixen una correlació territorial clara entre el vot de fa dècades al Partit Comunista i el vot d’avui a l’extrema dreta. A Toló, Marsella o allò que havia estat el cinturó roig de París –a Saint-Denis, per exemple–, l’extrema dreta és el moviment clarament en alça. Com ho és a Àustria, on Simmering, el famós “barri roig” de Viena, ara vota l’extrema dreta de l’FPO. O com als Països Baixos, on l’anomenat Partit de la Llibertat, xenòfob i autoritari, ha passat a ser el més votat en poblacions tradicionalment comunistes com ara Almere, Onderbanken, Volendam, el port de Rotterdam mateix.

És un fenomen més que documentat. Pràcticament a tot Europa els barris i les poblacions obreres que tradicionalment votaven comunista o les opcions més radicals de l’esquerra avui voten l’extrema dreta. Farts de la traïció de l’esquerra, incapaços d’entendre els debats esotèrics fomentats pel moviment Woke, cansats de veure que cada dia les diferències socials són més grans mentre els governs progressistes bàsicament es dediquen a alimentar els acudits dels urbanites multi-qualsevol-cosa i a ocupar les institucions col·locant-hi a sou més i més indigents intel·lectuals.

L’extrema dreta se n’aprofita, d’això, ben hàbilment. I descaradament. Ha crescut, s’ha sofisticat, ja no és repatània com era. És infinitament més perillosa. I el comportament de l’esquerra europea és tan demencial, tan antinatural, que avui l’extrema dreta es pot presentar com l’única opció que proposa obertament de cremar-ho tot, d’engegar a dida el sistema, de satisfer les ganes violentament pedestres de tornar-s’hi que té la gent que pateix més. Tot és una gran mentida, però és una mentida que a ells els funciona. I la moció de censura de Vox, no us enganyeu pas, és això.

Vox no vol ni tan sols guanyar-la. No ho necessita, ni és el seu pla. Vox ja té el que volia perquè la moció de censura que es fa avui a Madrid és simplement una operació de màrqueting que els feixistes ja han guanyat. Amb la moció han obtingut allò que necessiten: un immens aparador mediàtic des d’on ensenyar als votants desencantats com un comunista, un símbol del comunisme espanyol, ara és dels seus, i ho és orgullosament. Amb la confiança que això que passa a tot Europa acabe passant també al sud dels Pirineus.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.03.2023  ·  21:56

Quan l’esquerra traeix, guanya l’extrema dreta. I l’esquerra duu molts anys fent propostes ridícules i endollant familiars i coneguts amb la única condició de no tindre gran capacitat per a res.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
20.03.2023  ·  22:13

Malauradament els partits polítics han esdevingut empreses de col·locació dels seus acòlits a quin més inepte. Mentrestant, els rics són més fastigosament rics i els demés sobrevivim com podem. Per això els descerebrats d’extrema dreta es converteixen en signe de protesta. Tenim mala peça al teler.

Josep Sendra
Josep Sendra
20.03.2023  ·  22:13

Boníssim article

Pere Subirana
Pere Subirana
20.03.2023  ·  22:22

Parlar d extrema dreta com una cosa negativa i quedar-se tan ample no ens ajuda a comprendre el fenomen.
Crec que darrera d’aquest moviment hi ha un rebuig manifest al globalisme filoamerica. El globalisme que ha creat l agenda 2030 on els pobles perden tot poder de decisió, tota autonomia, subjectes com estan a estructures allunyades geogràficament i tambe allunyades dels seus interessos.
No es pot analitzar el que passa avui com el mateix que passava als anys 30.
Sovint s associa moviments patriòtics de recuperació de la soberanía amb la extrema dreta i no són el mateix encara que a vegades alguns partits ho puguin canalitzar.
Dissortadament tots els partits que es fan dir d esquerres obeeixen els dictats globalistes, tots tenen la agenda 2030 en el seu programa .
El dia que surti un partit antiglobalista d esquerres potser la gent no tindrà necessitat de votar els menys antiglobalista de tots.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
20.03.2023  ·  22:39

Quan les suposades esquerres fan polítiques de dretes, l’extrema dreta es dispara per amunt.
Crec que fa anys que els especialistes en extrema dreta ho denuncien així.
Aturar l’extrema dreta és lo que hauria aconseguit Catalunya si els líders haguessin plantat cara al feixisme de l’estado quan el poble havia guanyat la independència i estava mobilitzat per a fer-los costat … Només reprenent la mobilització es podrà frenar l’extrema dreta.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
20.03.2023  ·  22:41

Hi ha un problema: què ens queda per a votar? Els partits tradicionals ens han enganyat. I l’extrema dreta també ho fa. Però o no anem a votar (amb el que no fotem fora ben bé ningú, tot i que no ens embrutem les mans) o votem coses que ni ens haguéssim pensat que un dia votaríem (fot fàstic, però és l’única manera d’emetre vot). Molta gent no sabem què és pitjor, i tenim clar que a més al Règim del 78 “Indra te lo afina”. És la pitjor situació possible. De fet, quan Donald Trump va esdevenir president dels EUA o quan a can Brexit va guanyar el “Leave”, molta gent ens vam preguntar com havia estat possible. Ara ens ho trobem nosaltres, i l’única veritat és que el nostre vot és només nostre i no ens el poden prendre, a la vegada que ens equivocarem votem el que votem (o en el cas que no votem). Som en un punt baix. I això ho escriu un home d’esquerres. Però és que dels polítics no se’n salva ni un.

Joan Carles Valle
Joan Carles Valle
20.03.2023  ·  22:49

On ha anat a parar el moviment popular que va encerclar el parlament escanyol……….fastic dels dirigents de Podemos, on es la CUP? En les seves estupideses….el PSOE?, Esquerra??
La idiosincràsia del poble escanyol es absolutament ignorant, analfabet i subvencionat……si no…de que…..com s aguanta tot això….les petrolieres, les energètiques, el sistema bancari, les distribuïdores i grans cadenes alimentàries guanyant diners a cabassos i la gent cada día a pitjor….i aqui, a Catalunya amb una quantitat de espanyols que impossibilitan de totes totes qualsevol canvi……cal sortir al carrer amb anim combatiu i deixar els romanços…..si no estem perduts i més pobres cada dia

joan rovira
joan rovira
20.03.2023  ·  22:55

Sr. director, ben reportada l’observació sobre la mutació de vots que es produeix a qualsevol estat del continent i, afegiria, arreu en els darrers setanta anys; és a dir, després de la II Guerra Mundial.

Per tant, som on érem fa setanta anys? No, ni de bon tros. La població mundial ha crescut desorbitadament, el model productiu ha sofert canvis extraordinaris i no ha servit per igualar a les persones.

Per altra banda, és un fenomen que segons els economistes es produeix de manera cíclica cada cinquanta anys, els controaldors ho resolen a base guerres mortals que segueixen ritmes paral•lels als anteriors.

Però, en dues coses coincideixen arreu, al meu entendre, que el “govern representatiu” escollit després de la RF fa aigües per tot arreu en els estats artificials i que ho pateixen les persones més desfavorides.

En conseqüència, cal no alarmar-se i posar atenció en aquells països que se’n surten millor. Nacions de mida petita i mitjà, productius, cohesionats i convivencials. Res que no sapiguem fer aquí.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
20.03.2023  ·  23:21

Cultura anarquista és allò que ens cal. Massa seguidisme de partits polítics. Massa necessitat de saber “a qui votar”. Massa poc coneixement sobre en què consisteix el poder i quina és la capacitat que tenim tots i totes per exercir-lo.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
20.03.2023  ·  23:35

El marc referencial de dretes i esquerres potser ja no és útil setanta anys després de la segona guerra mundial i trenta anys després de globalització facilitada per la socialdemocràcia.
La població ha canviat i aquesta nova societat, no té cap motivació per defensar l’esquerra clàsica que ha perdut el control i el respecte.
Tamames i Vox són els emissaris avançats del què vindrà.

Gerber van
Gerber van
21.03.2023  ·  00:00

Als Països Baixos, la setmana passada es van celebrar eleccions per a les províncies, que llavors els diputatcions trien els membres del Senat. Aquesta va ser una autèntica revolució democràtica. De sobte, el nou partit BoerBurgerBeweging (BBB, partit de pagesos i ciutadans) va guanyar a tots les dotze províncies amb entre el 13,2% i el 33,5% del total de vots. No tinc la sensació que el BBB és d’extrema dreta o esquerra. (Per això hi ha el PVV de Geert Wilders.) És un partit que neix de la insatisfacció amb els partits establerts i les seves polítiques en general i en particular sobre les regulacions de nitrogen, com els fems que obliguen a tancar el negoci de molts de pagèsos. Com a resultat, el govern liberal del VVD de Mark Rutte ha patit un dany tan gran que fa molt difícil, si no impossible, governar per al segona part del seu mandat. Per tant, per a la situació holandesa, no puc avalar el canvi cap a l’extrema dreta. Després de més de 10 anys de liberals (i el partit principal de la coalició, els demòcrates cristians: tradicionalment el partit dels pagesos) al govern, la gent ja s’han cansat molt d’ells.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
21.03.2023  ·  00:18

Estic d’acord amb el sr. Camprubí.
S’han acabat les’esquerres i les dretes. Són un marc obsolet.
Ja no representen el que representaven.
Les esquerres ja no serveixen per defensar el treballador perquè han traït els obrers venent-se al capital a canvi de viure bé en els seus castells institucionals on un excés de burocràcia alimenta una nova classe social esquerra-canviar inútil i inoperant.
Les dretes atordides per la pèrdua d’espai polític que els hi han robat les esquerres nomes els hi disputen valors morals sobre sexe i religió perquè els econòmics són els mateixos.

I les dretes més nacionalistes es transmuten en ultradretes defensant raça, religió i sexe. A nes del nacionalisme clàssic.

Del que estic segur és que la única revolució autèntica que hi ha ara a Espanya és el moviment alliberament nacional català.
Un moviment popular i transversal que no coneix ni dretes ni esquerres i que alhora lluita contra les ultradretà nazionalistes espanyoles.

jaume vall
jaume vall
21.03.2023  ·  00:35

Si el feixisme puja, és perquê la socialdemocràcia ha fallat. Polítics pretesament socialistes, ben pagats en les seves portes giratòries. Sindicalistes, ben peixats. Adoradors del vedell d’or.
Si a més, la classe treballadora vota feixista és perquè no té educació ni memòria històrica. S’entreté amb l’obscenitat mediàtica que els renta el cervell.
Per la primera causa, els electes són culpables. Per la segona causa, els electors són culpables. Què hi ha algú més ……… ?
Potser és la condició humana, i tenim el que ens mereixem.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
21.03.2023  ·  00:59

Res de sorprenent. Res d’estrany que els autoritarismes s’ajudin i es transformin l’un en l’altre. Només pot resultar sorprenent des de l’ignorància del que fou i és el comunisme i del que fou i és l’extrema dreta. Així es pot passar de la dictadura del proletariat a la dictadura del nou “proletariat”. Perquè tot és dictadura, sempre, és clar que es traeixi i és tergiversi el que Marx volia dir. Però la tergivetsació va començar amb el leninisme i es va consumar amb l’estalinisme. I el gran fracàs és el de la social-democràcia, que donant la raó a Marx ha sigut incapaç de fer cap reforma revolucionària. Entre altres coses perquè la revolució no venia pel camí del comunisme , ni evidentment pel de la social-democràcia, sino en tot cas pel camí anarquista-llibertari , el gran enemic que el sistema capitalista i neocapitalisme ha combatut sempre directament amb tots els mitjans , inclòs la destrucció via interna del moviment llibertari , creant moviments fake en el seu interior.

I la clau de tot plegat és que la revolució des del poder és un contrasentit i una contradicció majúscula. I lògicament les ideologies que diuen i fan de fet, que la prioritat essencial per a la revolució és tenir el poder, ignoren que el poder corromp i que la gran prioritat del poder és mantenirse i continuar, entrant així en un cercle viciós o bucle insuperable.

Daniel Mir
Daniel Mir
21.03.2023  ·  01:12

Quanta raó té, Jaume Vall. I la culpa és nostra, de la nostra generació, que no hem sabut transmetre els valors que s’ens van donar. Hem de ser humils, reconèixer-ho, i demanar perdó als nostres hereus.

Martí Millanes
Martí Millanes
21.03.2023  ·  01:52

Excel·lent editorial. I jo també estic molt d’acord amb Jaume Vall.
Aquesta vergonyosa esquerra, que es perd amb lleis estúpides, que a més de no arreglar res, encara ho compliquen més, és el caldo de cultiu, la tempesta perfecte, per que l’extrema dreta guany.

Anem pel pedregar i no això a curt i mitjà termini, és extremadament perillós.

Carles Balbastre
Carles Balbastre
21.03.2023  ·  02:27

M’alegra veure que no sóc l’únic que n’està fins el capdamunt dels debats esotèrics progres amb que ens tenen entretinguts i despistats. Mentrestant el feixisme sens menja pels peus.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
21.03.2023  ·  06:12

Excel·lent editorial i també Jaume Vall 00:35,”tenim el que ens mereixem”. Salut.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
21.03.2023  ·  07:01

El dimoni vol que es parli d’ell, encara que sigui malament.

Jordi Bozzo
Jordi Bozzo
21.03.2023  ·  07:08

Paradòxic que l’article es queixi dels debats esotèrics del moviment Woke quan VilaWeb té una colla d’articulistes que hi participa.

Marc Adell
Marc Adell
21.03.2023  ·  07:39

Em sorprèn aquesta lleu crítica al moviment Woke quan VilaWeb n’és bastant partícip. Igualment es parla amb una certa nostàlgia del comunisme com si fos quelcom bo i no. No es distingeix massa de l’extrema dreta.

Aquesta dicotomia esquerra bonica dreta lletja s’ha d’acabar. Tant l’esquerra com la dreta són el reflex de moviments antiliberals que fulminen la llibertat de les persones i ingereixen en els seus projectes de vida.

La dreta ho fa en pro d’un nacionalisme, l’esquerra ho fa en pro d’un projecte suposadament utòpic. Dos moviments que al dinal el que fan, per igual, és laminar la llibertat de les persones per apropiar-se del que fan i crear una casta de polítics.

La socialdemocràcia, per cert, fa i és exactament això, però amb una diferència que la fa més perillosa: és un concepte més elàstic que permet fer una falsa transició entre dreta i esquerra. Així hi ha una falsa sensació d’alternança de poder entre dreta i esquerra. A espanya no existeix cap partit amb representació que no sigui socialdemòcrata. Per molt que es digui, fins i tot Vox ho és.

La prova del cotó és que any rere any hem perdut drets i llibertats i no n’hem recuperat cap. Més imposts i més alts, i creats de tal manera que és molt difícil veure què es paga realment. Tributacions dobles o triples pel mateix concepte, multes i penalitzacions que són imposts encoberts.

I tot això per obtenir un serveix pitjor en tots els aspectes. Ja sigui escola, sanitat, tràmits administratius, etc… és un desgavell. I es paga més que mai. És el que passa quan l’estat administra les coses: quan les coses són dels altres la tendència, per més llastimós que sigui, és a no cuidar-les. I quan són abundants, a no valorar-les. I així va amb el sector públic, que és omnipotent.

Mitjans de comunicació comprats, ho sabeu bé a VilaWeb, que ho heu evitat per mantenir la llibertat. Obres innecessàries per tot arreu, publicitat governamental per tot arreu, compra de voluntats a base de paguetes i subvencions, tot per tenir-nos a les mans del govern. Quan potser aquestes paguetes si no es robessin els diners a base d’imposts no farien falta.

Estem anant cap a l’autoritarisme, la socialdemocràcia està avançant en el seu programa i cada cop ens assemblem més a Xina. Cada cop més control: transaccions financeres controlades, prohibició del diner en efectiu que és el que generava privacitat, càmeres a més i més llocs i cada cop més intercomunicades.

I les societats occidentals, cada cop més en decadència. Perquè? Abans es defensava, ni que fos amb la boca petita, el liberalisme. Era un consens. Aquest liberalisme ja no existeix. A la gent que intenta fer alguna cosa per la societat se l’esclafa sense contemplacions. I si algú aconsegueix fer alguna cosa ja ve l’estat a prendre-li tot.

Per un bé social? no. Per tenir el control ells. Perquè un bé social seria que totes les persones fossin lliures per desenvolupar el seu projecte de vida.

Perquè per ajudar els desafavorits no es necessita un estat, sols es necessita consciència i solidaritat.

Carles Serra
Carles Serra
21.03.2023  ·  08:08

Està clar que els fets de l’història no serveixen per a RES.
Com ja he fet esment més d’una vegada, en Pla ja fa molts anys que ho tenia molt clar: lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.
Això com que el 90% dels espaÑols la seva ideologia era franquista.
Ja em diràs que varen fer aquest del PSO€ i el seu cap visible Iceta durant el procés, ja que dir aquesta Albiach i els Tamames que viuen a la colònia catalana, el Coscubiela i en Ravell.
Ja em diràs Vicent lo que han pactat aquest d’ER amb motiu de la vista de la comissió europea pel cas Pegasus, pactant amb el PPSO€ com va denunciar la Sra. Noguera; per cert Vicent, a la teva editorial sobre l’assumpte en qüestió ho vares ignorar, per desconeixença? això només ho sabrà vostè.
Amb aquesta realitat que descriu aquesta editorial, tinc que suposar que a partir d’ara ja no es definiran els partits de dretes i esquerres, si no de partits democràtics (entre altres coses aquells que accepten el dret de decidir dels pobles) i amb valors humans.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.03.2023  ·  08:13

LLUITA CONTINUA…

“Els homes lluiten i perden la batalla, i allò pel qual van lluitar arriba malgrat la seva derrota i, quan arriba, resulta no ser allò que volien, i altres homes han de lluitar pel que ells volien sota un altre nom”. Wiliam Morris

Carles Blas
Carles Blas
21.03.2023  ·  08:20

Subscric el comentari de Josep Ramon Noy. La República la van esclafar per la força que tenia l’anarquisme. Tots els països van bufar quan s’hi va posar fi.

Jaume Riu
Jaume Riu
21.03.2023  ·  08:50

MIDA PETITA
Escriu Vicent Partal a l’editorial, que estem cansats de veure com les diferències socials són cada dia més grans mentre els governs progressistes bàsicament es dediquen a ocupar les institucions col·locant-hi a sou més i més indigents intel·lectuals.
Però, com apunta Joan Rovira (22:55) en el seu comentari, hi ha els països de mida petita o mitjana, productius, cohesionats i convivencials que poden corregir la deriva quan els indicadors demostren que ens apartem de la ruta democràtica.
Els països grans amb somnis imperials els costa molt de maniobrar.
Per exemple, tant Estònia com Catalunya són països petits on tots ens coneixem, i els ciutadans d’aquí anem expulsant de la vida pública els casos de benefici personal manifest, com ha passat amb Felip VI, Duran Lleida, Pujol, Millet, Arrimadas, Boada, Coscubiela, Franco-Rabell, Sánchez-Camacho o Àlvarez de Toledo, i ja està passant amb Junqueras, Aragonès, Illa, Iceta, Carrizosa o Rufián, mentre al regne d’Espanya van a l’inrevés perquè necessiten mantenir un relat imperial per sobreviure.
En els somnis de grandesa hi troba el terreny adobat tant la dreta dels objectius privats com la ultradreta dels objectius totalitaris, per això és millor la mida petita.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
21.03.2023  ·  09:09

Pels Comunistes que ara voten la Dreta creant-se nous somnis humits, reviseu l’episodi de la nit dels ganivets llargs, perquè això no és una llegenda urbana, això ja ha passat. I és el que obtindran un cop els seus nous líders guanyin.

Comparteixo el desencantament amb l’Esquerra europea en general, això sí. Però intentar apagar un incendi amb foc no crec pas que sigui gaire efectiu.

També estic descontent amb els d’aquí, Dreta i Esquerra, i en canvi no aplicaria mai la mateixa regla de tres. Acabar fins els collons dels catalans (políticament parlant) no em fa deixar de ser català ni patriota, a ningú li faré aquest regal.

QUIM BG
QUIM BG
21.03.2023  ·  09:16

El Sr. Usó, que es preocupa molt de fer diàriament el primer comentari, a vegades amb moltíssima raó, avui s’ha deixat anar per les seves filies dretanes sense contenir-se gens. Fent així, malbé el seu prestigi.

Joan López
Joan López
21.03.2023  ·  09:25

Pot semblar reaccionari,pero la pujada de la extrema dreta te molt a veure amb las polìticas del bonisme i per agafar vots,els nouvinguts se han d’adaptar al estil de vida allà on van,han de respetar les tradicions,i no el que es veu,i es pateix. Que fa una dona a Barcelona amb el yihab? doncs això jo mai votarìa als fascistas,però als barris periferics que es on mes pateixen l’invasiò votan al candidat que diu i els enganya que arreglara això.
Doneu una volta per aquets barris…

Víctor Torguet
Víctor Torguet
21.03.2023  ·  10:21

Amb el col·lapse “sobtat” del Comunisme fa poc més de 30 anys, el Capitalisme “light” es va treure la careta i va cancel·lar abruptament la seva guerra propagandística de que amb la doctrina del Capital es vivia millor que amb la dictadura del proletariat.
Des de llavors ja només tenim la dictadura del Capital, un pla global d’enderrocament de l’”Estat del Benestar” (allà on va implantar-se), un neoliberalisme extrem i homicida que encadena una crisi global rere l’altre per accelerar la concentració de diners i poder en mans dels nous “faraons”, un model suïcida a nivell de societat global, de sostenibilitat mediambiental, d’obsessió en el creixement infinit impossible,… una veritable amenaça de la destrucció de la Humanitat.

El progrés tecnològic i la globalització, la “democratització” de l’enriquiment als països ex-comunistes i emergents (això sí, amb un nivell delictiu i de corrupció desorbitat), la naturalesa psicològica humana (amb instint col·lectiu de supervivència i no de revolta/lluita), la imbecilització de la població (orquestrada pel mateix Sistema alienador i auto-destructiu), els sentiments de frustració i derrota de les “esquerres democràtiques” (amb la desfeta del Comunisme) i la venda del fracàs de les “esquerres” pel Capital ens ha portat a on som avui. Les “esquerres” s’han rendit al Capital victoriós, traint tots els valors defensats (d’aquella manera) fins fa uns anys. La societat no tolera que qui se sent derrotat i traeix el que defensa (i als qui diu defensar) segueixi aspirant a governar i guiar el Poble.

A espanya el PSOE encara sobreviu perquè aquell és un estat que no ha superat encara el Feudalisme i qualsevol diable al dictat del Poder Fàctic pot campar enganyant i pixant-se a sobre de sa mare, si cal. Als països veïns, amb més tradició democràtica, la desfeta de Socialistes i Comunistes ha estat total. La gent no els ha perdonat la traïció dels valors. Malgrat tot, l’energia del Capital és infinitament creixent (com qualsevol espècie invasora sense depredador) i ha tret partit substituint les “Esquerres” pels partits titella d’Extrema Dreta. Que tenen d’Extrema Dreta només el posat i el missatge, perquè darrera no hi ha res. Només la buidor que hi ha a la resta de forces polítiques al dictat TOTES ELLES del Sistema. Totes elles conformen la bastida del Capital i totes elles en mengen d’ell. Cap d’elles podrà canviar la fermesa del pas, el ritme i el camí del Capital.

Als Països Catalans (a la meva terra, la Franja, la gent gran encara en parla) la Revolució Llibertaria (o Anarquista, dita pels qui no la volen bé) va triomfar clamorosament, gairebé durant un any, en un escenari tan excepcional i dramàtic com l’inici de la Guerra Civil. No s’ha de confondre l’Anarquisme Llibertari amb les “Esquerres doctrinals i sectaristes” ni molt menys amb l’entropia i el caos. Aquesta Revolució va esdevenir un fet històric i universal con n’hi ha hagut pocs. Per això ha estat tan deliberadament amagada. D’haver perdurat podria haver canviat el Món. A millor. Tan gran era l’amenaça de l’estatus quo que va ser necessari que tot un Stalin s’hi posés fermament a liquidar aquesta Revolució (alternativa a la seva tirania criminal del proletariat) amb una guerra paral·lela a la Civil (amb els Comunistes assassinant Llibertaris i Anarquistes, amb la complaença del govern de la Generalitat… liderat per ERC). Els suposadament aliats del front popular sent massacrats uns pels altres. Us recorda vagament l’actualitat??

Conclusió: Catalunya no és una excepció del que passa al món amb les esquerres i l’ultra-dreta: recordeu com tot el cinturó roig de BCN va votar a Ciudadanos el 2017. Tampoc és alinea als sentiments de frustració més amplis: mireu com d’emprenyats estem amb els partits fake-indepes que s’han rendit i ens han mentit i traït, a banda de les baralles entre ells per les engrunes que els llença espanya. Però SÍ que podem aprendre del passat per no repetir els errors. Prenguem el testimoni de la Revolució dels nostres avis i besavis i lluitem per un Món Millor, Més Lliure, Més Just, Més Feliç.
Organitzem-nos com a Poble. Desfem-nos (fins a on sigui raonablement possible) de tota la crosta de la tirania del merdós model neoliberal i de les organitzacions polítiques “titelles” del Sistema. Comencem per deslliurar-nos del llast d’aquest estat colonial espanyol que fa encara pitjor el que és un mal global. Lluitem !!! Recuperem el camí del Benestar !!!

Llista Cívica ja !!!

Nota: la Corporació Mondragón és un bon exemple (amb molts més clars que ombres) de com un model col·lectivista d’arrel llibertària no té per què ser totalment disruptiu (i aparentar una amenaça) a l’actualitat.

David Badia
David Badia
21.03.2023  ·  10:25

Molt bon article Sr. Partal, felicitats

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
21.03.2023  ·  10:48

Aplaudeixo molt aquest article, especialment venint d’algú d’esquerres, com el Sr. Partal.
Ja era hora que algú de les esquerres fes alguna autocrítica del seu enorme sectarisme i el seu allunyament de les necessitats “terrenals” dels sectors desafavorits.
Chapeau !!

Armand Gran
Armand Gran
21.03.2023  ·  11:05

Considerant l’escala social de tres nivells de poder adquisitiu: Altes, mitjanes i baixes. Les classes mitjanes són les úniques que esperen millorar la seva condició mitjançant l’esforç; les altes ja estan bé com estan, i per això són conservadors; les baixes, no esperen millorar la seva condició, si no és mitjançant ajuda externa (l’administració, antigament ordes religiosos). Si l’administració no dona solucions, les classes altes aprofitaran la situació, utilitzant els seus medis per ajudar a les classes baixes a sobreviure, i així posar-les al seu costat.
Si veiem que per una part, les classes mitjanes disminueixen, i, per una altra part, augmenta la massificació, el futur no sembla molt afalagador.
Si el món veu que el sistema xinès funciona, a la llarga tothom intentarà d’imitar (donant-l’hi un altre nom), i s’oblidarà del liberalisme i la democràcia. De fet, sembla que la Xina s’emmiralla amb la idea feixista d’estat totalitari; és a dir, marcar les polítiques generals de producció, sense intervenir totalment en la seva realització.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.03.2023  ·  11:22

Per ser d´esquerres s´ha de demostrar que fas politiques esquerranes no ja prou en paraules per tant totes les errades esquerranes en treu suc la extrema dreta,li va bé per guanyar terreny.
Felicitats molt bona editorial

Berta Carulla
Berta Carulla
21.03.2023  ·  13:31

“El dimoni”? Mare meva, el que s’ha de llegir.
Per a mi el dimoni és aquesta socialdemocràcia i aquesta esquerra que ens expulsa als catalans del país, ens nega la sobirania, els recursos i la dignitat.

Quan sento parlar d’extrema dreta tinc molt clar qui és que m’està parlant. Votaré extrema dreta, o això que vosaltres tramposament anomeneu extrema dreta. Que feu el joc a l’extinció del nostre país. Votaré Front Nacional de Catalunya o qualsevol altre partit nacionalista declaradament independentista per més que vulgueu embolicar la troca.

I encara gràcies que no votaré directament VOX, els únics que semblen tenir el propòsit i la capacitat d’alliberar-nos de trepes okupes oportunistes venuts i inútils instal.lats en les insitucions del nostre país.

I ja em podeu lapidar, que em resulta penosíssim que els meus compatriotes hàgiu triat tenir una titella tan lamentable al capdavant i que hagi estat precisament la por de que ve el llop (l’extrema dreta) el que ens hagi situat en la pitjor època de la nostra història. Però es clar, la ideologia és la ideologia, i que no falti, encara que estigui ben podrida.

Francesc Mercader
Francesc Mercader
21.03.2023  ·  15:33

Una editorial per enmarcar. A Espanya, aparentment, ha costat molt de temps que aparegués un partit d’extrema dreta i, encara ara, sembla difícil que arribi a governar. El motiu evident és que tot el sistema polític nascut de la exemplar transició actua a la pràctica com extrema dreta. De Vox a Podemos/Comuns tots tenen com a funció principal mantenir les directrius que va marcar el franquisme.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.03.2023  ·  18:27

La suposada esquerra ha decepcionat, i molt.
Sota el seu mandat els rics són més rics i l’escletxa social s’està fent monstruosa.

Lògic doncs que la gent amb dos dits de cervell o l’espanyolet de a peu, franquista de mena, escoltin les falses promeses de la ultradreta.

Mentre tenim a Barcelona uns Podemos/Comuns que fan clientelisme familiar, de la mateixa manera que ho faria la dteta o extrema dreta, marejant la perdiu amb obres i remodelacions urbanístiques de milions d’euros, inútils, per comptes de gastar els nostres impostos en educació, sanitat o habitatge.

S’autodefineixen esquerra partits com el PSOE del franquista Felipe González que està vivint, ben lluny del proletariat, gràcies a les portes giratories.

S’autodefineixen esquerra la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, que, per mantenir la poltrona pròpia i de familiars, serveixen al PSOE de Felipe González. Com deia Groucho Marx: “aquests són els meus principis, però si no agraden (a espanya), en tinc uns altres.”

A Catalunya hem de passar d’aquells partits que no tinguin com a primer objectiu la independència.
Per tant també hem de passar de la CUP, la gran responsable de posar els bous davant el carro independentista. Si no som independents i gestionem els propis recursos, que no em parlin de mesures socials.

……

Aquests

Pauli Morer
Pauli Morer
21.03.2023  ·  18:48

Totalment d’acord amb l’article, no es pot explicar millor el perquè de tot plegat, entre una esquerra idiotitzada i els fatxes.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
21.03.2023  ·  18:51

La dreta i l’extrema dreta guanyen terreny arreu gràcies a un discurs buit de l’esquerra i la pèrdua total d’aquella ètica que era la marca pròpia de l’esquerra. Uf! però d’això ja fa molts anys.

Marc Mateos
Marc Mateos
21.03.2023  ·  19:35

Les avui en dia, autoanomenades esquerres han dimitit de tot allò que les distingia de les dretes. I és així com ja són pràcticament indistingibles unes i altres excepte per quatre matissos.
Atrapada tota la política en el parany del poder econòmic, a qui es deuen tots. Un poder econòmic que té uns interessos que no tenen per què ser els mateixos que els de la majoria de la població. I esquerres (i dretes) treballen per a aquests, els seus gurús i els seus discursos.
És comprensible que hi hagi molt desencís dels votants, farts que els hi aixequin la camisa una i altra vegada.
Aquí a Catalunya, a més d’aquest factor caldria d’afegir el desencís que promouen els partits dits independentistes respecte d’allò que diuen que és la seva finalitat.
El tema independentista va en paral·lel al tema esquerres.
Tot corromput, comprat, infiltrat i destrossat pels autoritaris corruptors que venen del pou dels segles.
Vagin fent, ja s’ho trobaran tots plegats.
Arribarà el dia que ja ningú podrà aguantar més i aleshores ho podrem tot. Serà quan demanaran de parlar (cosa que ja ha passat abans) però el tsunami (un de debò) s’ho endurà tot per endavant.
//*//

Lluis Molist
Lluis Molist
21.03.2023  ·  19:38

Quina momia aquest tipus………..

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
21.03.2023  ·  19:53

Gràcies, Víctor Torguet.

“Als Països Catalans (a la meva terra, la Franja, la gent gran encara en parla) la Revolució Llibertaria (o Anarquista, dita pels qui no la volen bé) va triomfar clamorosament, gairebé durant un any, en un escenari tan excepcional i dramàtic com l’inici de la Guerra Civil.”

Fa uns anys vaig pernoctar a Aiguaviva de Bergantes, i un senyor em va contar com eren les coses quan el poble era gestionat pels llibertaris. Fins i tot el cacic del poble va admetre que el sistema establert era just i hi va participar.

Recomane la lectura de l’obra de Burnett Bolloten “La guerra civil española: revolución y contrarrevolución”.

david graupere
david graupere
21.03.2023  ·  23:17

Doncs o bé el segment de població que votava comunista i ara feixista és del tot incoherent… (deixant a banda el monstruós concepte de dictadura del proletariat) o bé els partits comunistes han perdut el nord i han desorientat del tot el seu electorat: la demagògia d’esquerra fa més por que no el populisme de dreta. El sistema de partits ha segrestat la democràcia i és en procés de desfeta. Cal anar cap a un sistema democràtic més basat en referèndums a escala estatal, nacional i local i no pas romandre en el sistema de partits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes