La Mirona va més enllà: revisarà tots els clients per evitar punxades

  • D’ençà del 2018, la sala de concerts aplica el protocol “No callarem” contra les agressions i assetjaments sexuals en espais de lleure nocturn · Ara han impulsat mesures noves

VilaWeb
Redacció
01.08.2022 - 21:40
Actualització: 02.08.2022 - 13:46

La sala de concerts la Mirona de Salt (Gironès) fins ara aplicava el protocol “No callarem” contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais de lleure nocturn. Ara, arran de l’onada de casos de punxades que s’han denunciat aquestes darreres setmanes, han volgut fer un pas més i, a banda d’aquestes mesures, n’han impulsat de noves. Segons que ha explicat Quim Marcé, director de la sala, a partir d’ara revisaran a fons a tots els clients abans d’entrar per evitar que accedeixin al local amb cap substància que pugui servir per a agredir sexualment. Si algú s’hi nega, li vetaran l’entrada.

A més, també demanaran la identificació dels acompanyants de totes les noies que se’n vagin perquè es troben malament. En aquest cas, si l’home no ho vol i consideren que podria ser una situació sospitosa, la sala demanarà als Mossos d’Esquadra que ho gestionin. Per tirar endavant aquests dos canvis, han augmentat la plantilla: “Hem afegit personal perquè, a part d’aquestes dues mesures, ara fem una vigilància més exhaustiva de la zona de pista.”

Són eines extraordinàries que no havien aplicat mai. Tanmateix, Marcé diu que estan preocupats per la sensació generalitzada de confusió i neguit. Per ells, el factor més important és que la Mirona sigui un espai segur: “Ho hem fet perquè les clientes se sentin més còmodes. Són normes que s’afegeixen al protocol que teníem fins ara.” Malgrat tot, explica que és una tasca complicada: “No sabem què busquem, ni què és, ni per què es fa, ni qui ho fa.”

D’una altra banda, Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i un dels responsables de la sala Razzmatazz, diu que, després d’haver-se reunit amb cossos policíacs i autoritats, no els han donat cap directriu per a modificar cap dels protocols –“cada sala pot fer el que vulgui per generar més tranquil·litat i seguretat als seus clients”, ha detallat–, però sí que han deixat clar que cal extremar els protocols: “Hem recomanat de posar atenció especial en les mesures que s’apliquen actualment quan hi ha un cas de submissió química o vulnerabilitat química. És a dir, si una dona no es troba bé, identificar-la a ella i a qui l’acompanya.”

Fins ara, a Catalunya s’han comptat 23 denúncies de punxades en espais de lleure nocturn, 22 de les quals a dones. D’aquests, la majoria han estat a Lloret de Mar (la Selva), però també n’hi ha hagut a Barcelona i a Girona. Malgrat que hi ha hagut casos de punxada en més punts del país, solament Catalunya n’ofereix un recull amb un recompte detallat.

No se sap quin és el motiu ni qui hi ha darrere aquesta mena de pràctiques. De moment, en la major part de casos, una vegada es fan les analítiques pertinents als centres sanitaris, els professionals mèdics no troben cap substància sospitosa. Tot i això, la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, ha insistit en la importància d’anar al metge de pressa si es percep la punxada, perquè amb el pas de les hores es poden perdre proves. A més, segons que han explicat, ara per ara, entre els casos de punxades detectades a Catalunya no s’ha tingut constància de cap mena de fet delictiu posterior ni tampoc de violència sexual.

Què diu el nou protocol per a abordar les punxades al lleure nocturn?

La Generalitat de Catalunya ha actualitzat els protocols per a abordar les punxades en els espais de lleure nocturn amb l’objectiu de reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia que ja existeixen. És un document conjunt dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior que recull informació bàsica sobre aquesta pràctica i les mesures i pautes que s’han de seguir per fer-ne una prevenció eficient i un bon abordatge.

Entre els canvis més significatius, hi ha que els centres sanitaris hauran d’activar un protocol de punxada accidental, que inclourà una prova del VIH que s’haurà de fer durant les setanta-dues hores després, una anàlisi toxicològica i suport psicològic. Si se sospita que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció per agressió sexual recent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any