La tertúlia proscrita

Mes reitera en el TS que sense els 42.000 voluntaris el procés participatiu del 9N no s’hagués celebrat

  • L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha assenyalat aquest dimarts en el Tribunal Suprem (TS) les diferències entre la consulta del 9N convocada pel seu Govern i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i el procés participatiu que es va acabar celebrant i que no hagués estat possible sense els 42.000 voluntaris i els 942 ajuntaments catalans que van participar en el mateix.

VilaWeb
Redacció
28.02.2017 - 16:47

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha assenyalat aquest dimarts en el Tribunal Suprem (TS) les diferències entre la consulta del 9N convocada pel seu Govern i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i el procés participatiu que es va acabar celebrant i que no hagués estat possible sense els 42.000 voluntaris i els 942 ajuntaments catalans que van participar en el mateix.

Mas s’ha explicat d’aquesta manera a l’inici de la seva declaració com a testimoni en el judici que se segueix contra l’exconseller de Presidència i actual diputat del PDeCAT Francesc Homs, per qui la Fiscalia demana nou anys d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electius per delictes de prevaricació i desobediència en organitzar la consulta, que havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

Abans que comencés a parlar, el president del tribunal Manuel Marchena ha advertit Mas que encara que venia com a testimoni, i atès que ha estat jutjat pels mateixos fets pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) estava eximit de prestar jurament i podia evitar contestar a les preguntes que considerés que podien perjudicar-li en la seva estratègia de defensa.

Mas ha assenyalat que la primera resposta del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, quan va ser suspesa la convocatòria inicial al setembre del 2014 va ser de “menyspreu i burla”.

L’única similitud entre aquesta convocatòria i el procés participatiu, segons ha explicat, és que cap de les dues tenia conseqüències jurídiques, “encara que evidentment sí conseqüències polítiques”. A partir d’aquí tot la resta eren diferències entre una convocatòria i una altra.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any