La Mercè 2020: les propostes en línia malgrat les entrades exhaurides

  • Us oferim un recull d’activitats que es poden veure per internet per gaudir de la festa major de Barcelona més atípica d'aquests darrers anys

VilaWeb
Enguany els concerts de La Mercè no tindran aglomeracions com anys anteriors. A la fotografia, la platja del Bogatell.
Redacció
22.09.2020 - 21:50
Actualització: 22.09.2020 - 22:58

Les festes majors han trobat en la covid-19 una gran enemiga. El format de la festa al carrer, de trobada, de disbauxa compartida xoca amb les restriccions i les mesures higièniques per a evitar contagis. La de Barcelona no n’ha estat cap excepció, i la Mercè 2020, que arrenca avui, serà una de les més atípiques.

Avui a les set del vespre, el pregó de Tortell Poltrona donarà pas a centenars d’activitats en diversos indrets de la ciutat, amb capacitat reduïda i entrades exhaurides a la gran majoria. Cada espai té tres franges el dia per a fer espectacles, i les estones restants serviran per a desinfectar-lo. Moltes activitats tradicionals i típiques de la festa s’han hagut de cancel·lar o adaptar molt per guanyar seguretat.

La programació de la festa, que solia abraçar setmanes, s’ha reduït a quatre dies, i els grans esdeveniments amb milers de persones s’han hagut de canviar per espectacles amb poca cabuda, distàncies i entrada reservada. Malgrat tot, s’ha volgut fer una programació potent que faci valer els artistes locals, catalans i barcelonins, per mirar de mitigar els estralls causats pel confinament, les restriccions de públic i les cancel·lacions.

Dins el cicle Mercè Arts de Carrer (MAC), aquesta opció a favor del talent de proximitat també s’ha vist reflectida en propostes 100% barcelonines, com ara les de les companyies de l’Ateneu Popular 9 Barris i Parking Shakespeare. A més, el MAC també inclou espectacles que s’havien programat a la Fira Tàrrega però que no es van poder fer a causa de la covid-19. Ara, la major part dels espectacles del festival tenen les entrades exhaurides, com moltes de les activitats programades a la Mercè. Per això us oferim un recull dels que es podran veure de casa estant per internet.

La música de la Mercè

En poques hores les entrades de la major part de concerts programats a la Mercè d’enguany es van exhaurir. Entre els cicles Barcelona Acció Musical (BAM), BAM Cultura Viva i Mercè Música, hi ha programats més d’un centenar de grups, sobretot catalans, en catorze espais. Enguany s’ha optat per la cultura de proximitat, una oportunitat per a mirar de revifar el panorama musical català.

Entre les activitats amb entrades exhaurides, s’hi destaquen noms com ara els de Núria Graham, Meritxell Nedderman, Ferran Palau i Tribade, a més de propostes com un matí de veus femenines d’arreu del món i una jornada de fusió i trobada d’estils de la Mediterrània. Ara, també n’hi ha moltes que, malgrat tenir les entrades exhaurides, es podran seguir en línia. Són el Mercè en Obert, que oferirà els concerts dels espais següents:

Teatre Grec (per televisió i web de Betevé)

—Dijous, 24: Seward (12.30), Roger Mas (18.30) i Maria del Mar Bonet (21.30).
—Dissabte, 26: Quico Pi de la Serra (12.30), Joan Garriga i el Mariatxi galàctic (18.30) i Sabor de Gràcia (21.30).
—Diumenge, 27: Enric Montefusco (18.00) i Maria Rodés (21.00).

Programacio Merce

Espai Mediterràniament (per la web de Betevé)

—Dijous, 24 de setembre: Suu (12.30), Lildami (18.30) i Ítaca Band (21.30).
—Dissabte, 26 de setembre: Dolo Beltran (12.30), Gertrudis (18.30) i Sra. Tomasa (21.30).
—Diumenge, 27 de setembre: Aiala (12.30), Unfinished Sympathy (18.00) i Maika Makovski (21.00).

festival esperanzah

Parc Güell (per la web de Betevé)

—Dijous, 24 de setembre: Taller de Músics (12.30), Vozes & Rainald Colom (18.30) i Giulia Valle (21.30).
—Dissabte, 26 de setembre: Jam Session Band (12.30), Taquim (18.30) i Homenatge a Xavi Turull (21.30).
—Diumenge, 27 de setembre: Jam Session Band (12.30), Calima (18.00) i Pantanito (21.00).

Anella Olímpica (pel canal de Barcelona Cultura)

—Dijous, 24 de setembre: Varry Brava i Blaumut (20.00).
—Dissabte, 26 de setembre: Siderland i Hotel Cochambre (20.00).
—Diumenge, 27 de setembre: Escenari ELS40 la Mercè (20.00).

La tradició i la cultura popular, també en línia

La cultura popular, eminentment de carrer, també s’ha ressentit dels efectes de la covid-19. La Mercè d’enguany, en col·laboració amb les quinze federacions i coordinadores d’entitats de cultura popular, ha adaptat les activitats per a fer-les de manera descentralitzada i de petit format –se n’han eliminat activitats com el correfoc o les jornades castelleres. El Moll de la Fusta serà un dels escenaris principals de les activitats tradicionals de la festa i acollirà actes com el Toc de la Mercè i la mostra de foc. A més, des del Facebook de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona també es podran seguir en directe algunes de les activitats tradicionals:

—Dijous, 24 de setembre: matinada de grallers (8.00), Toc de la Mercè (12.00), concert de cant coral a càrrec dels cors de cambra Dyapason i Tessàlia (17.00) i audició de sardanes a càrrec de la cobla Marinada (19.15)
—Dissabte, 26 de setembre: Mercè Dansa: danses de Barcelona (12.00), concert dels Cors de Clavé (17.00) i audició de sardanes amb la cobla Lluïsos (19.15).
—Diumenge, 27 de setembre: mostra de balls de gegants (13.00) i mostra de foc (20.00). També es farà, de manera virtual, el Toc a Plegar (21.00).

Enguany prenen protagonisme les exposicions de cultura popular: ja es poden visitar els més de cent gegants i nans de Barcelona al Pati Manning de la Casa de la Caritat i tot el Seguici Popular a la casa de la ciutat. A més, el bestiari es pot veure al Born Centre de Cultura i Memòria fins el dia 26 de setembre.

Un piromusical des de casa

Enguany no hi haurà una gernació mirant al cel a l’avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona, sinó que cadascú, de casa seva estant, podrà seguir el piromusical de la Mercè, que enguany serà descentralitzat. La pirotècnia es llançarà des de quatre punts de la ciutat perquè tots els barcelonins puguin veure l’espectacle sense moure’s del seu balcó i terrat. A més, per a sentir-ne la música (i veure-ho, també), caldrà sintonitzar Catalunya Ràdio o TV3, que ho emetran en directe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor