Matí frenètic de filtracions a corre-cuita: la batalla pel relat de l’amnistia

  • Les negociacions s'han precipitat aquestes darreres hores i tots els actors intenten d'apropiar-se el relat mediàtic

VilaWeb

Redacció

02.11.2023 - 14:26
Actualització: 02.11.2023 - 15:49

Les negociacions de l’amnistia dels represaliats de l’1-O, i de retruc, de la investidura de Pedro Sánchez, s’han precipitat aquestes últimes hores, després de setmanes d’un ambient carregat de secretisme i letargia. Ara, tots els actors implicats –també alguns de manera col·lateral– maniobren per escombrar el relat mediàtic cap a casa i han desencadenat una histèria informativa plena de filtracions i suposicions.

Ahir, el negociador de Sumar, Jaume Asens, va dir que el redactat de la llei era enllestit d’un 95%, tot i que no descartava que encara pogués descarrilar. “Els elements que separen Junts i el PSOE són menors”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. La voràgine havia començat. Poc després, El Periódico insistia que el text de l’amnistia incloïa la majoria dels policies processats per l’1-O i, en una altra peça, explicava que Sumar havia ofert un ministeri a Ernest Urtasun, després de la negativa d’Ada Colau.

Aquest matí, el PSOE ha fet part de la seva feina a Madrid, però també a Barcelona. El País, en un article breu, informa que el preàmbul de la llei d’amnistia farà referència a l’estat de dret i a la constitució espanyola com el marc per a garantir la “convivència democràtica” a Catalunya. Tanmateix, el diari no dóna més detalls del redactat legal, solament diu que els negociadors el portaran al registre del congrés espanyol en les hores vinents (el registre tanca a les 18.00 avui i a les 15.00 demà).

Així mateix, a El món a RAC 1, han relatat que el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, ha dormit a l’hotel Alma de Barcelona, a tocar del passeig de Gràcia i de la delegació del govern espanyol. El llauner de Sánchez, així l’han definit, és previst que aprofiti l’estada a la ciutat per tancar els serrells de l’acord amb ERC. En aquest sentit, el partit d’Oriol Junqueras ha filtrat a RAC 1, l’ACN i TV3 que el pacte incloïa el “traspàs integral” de Rodalia, fet que els socialistes no han confirmat públicament. Dit això, ERC ha anunciat que la seva executiva, en una reunió telemàtica, ha validat el pacte amb el PSOE. És previst que a les 17.15, el president del partit, Oriol Junqueras, comparegui davant els mitjans de comunicació.

A l’altra banda de la taula de negociació, Junts ha fet saber a l’Ara que Carles Puigdemont ha reunit la cúpula del partit a Brussel·les per decidir si tiren endavant la investidura de Pedro Sánchez. El diari també ha assenyalat que el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, ha tornat a viatjar a la capital belga per acabar d’embolicar l’acord. La notícia ha corregut com la pólvora i han aparegut rumors d’una possible compareixença del president Puigdemont a les 12.30 en un hotel (avui les institucions europees estan tancades per festiu). La bola s’ha fet grossa i Junts ni ho ha confirmat, ni ho ha desmentit. El rellotge ha fet via i Puigdemont no ha aparegut enlloc.

Llavors, El Periódico ha deixat caure que Junts i el PSOE eren a tocar de l’acord, però que encara tenien discrepàncies sobre un “paràgraf de l’exposició de motius” de la llei d’amnistia. El diari que dirigeix Albert Sáez no concreta res més, però diu que els socialistes han acceptat el reconeixement nacional de Catalunya i que el procés de diàleg al llarg de la legislatura sigui supervisat per un mitjancer internacional.

Els escarafalls del PP i de la dreta judicial

El PP també ha volgut participar en la festa i ha dit que faria tot allò que pogués per torpedinar la llei d’amnistia. El president del senat espanyol, Pedro Rollán, ha declarat a Antena 3 que la majoria del PP a la cambra alta no tenia previst de facilitar la tramitació de la llei. “Això farà que hi hagi espanyols de primera i de segona”, ha dit. Poc després, la formació ha confirmat que promouria una reforma del reglament del senat que podria dilatar els terminis de l’aprovació de l’amnistia.

Mentrestant, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha insistit que la llei d’amnistia seria un “cop als fonaments de la independència del poder judicial” i que convertiria el Tribunal Suprem espanyol en repressor. “Debilitarà el nostre estat de les autonomies perquè augmentarà els privilegis d’una minoria política i posarà fi la igualtat dels espanyols”, ha dit en un esmorzar informatiu a Madrid.

Els escarafalls del PP no han estat una cosa aïllada. Ahir, el partit va mobilitzar els seus vocals al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per exigir que es convoqués un ple extraordinari per aprovar una declaració institucional contra l’amnistia. En un comunicat, els vocals ultres deien que la llei significaria l’abolició de l’estat de dret. El president del CGPJ, Vicente Guilarte, ha acceptat de convocar el ple la setmana vinent.

En l’ofensiva també hi ha participat la principal associació de jutges, la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM). En un altre comunicat, ha denunciat que l’amnistia era el principi del final de la democràcia espanyola. “Volen fer ara un pas més i situar-nos en el començament del final de la nostra democràcia. Trencar les regles de la constitució del 1978 i fer miques l’estat de dret”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem