La mateixa decisió, conseqüències diferents

  • Serà interessant de seguir de prop el comportament de Petro amb els ex-membres de la guerrilla

Martxelo Otamendi
24.06.2022 - 21:40
VilaWeb

Resulta dur de comprovar com estan ara, en quina situació més dolenta han acabat els ex-membres de la guerrilla colombiana de les FARC, també els ex-membres que han creat el partit Comuns, després d’haver passat, la seva organització, més de mig segle en la lluita armada. Van arribar a tenir una gran capacitat de pressió, van fer trontollar més d’un govern colombià i van controlar durant anys una part del país, sobretot els territoris de la selva. Amb la convicció d’afavorir, així, els ciutadans, van dissoldre la guerrilla i ara no tenen cap mena de protecció social.

El govern de Colòmbia, per decisió del president, Iván Duque, no ha complert molts dels punts recollits en l’acord de pau del 2016. Entre més punts, no ha garantit als guerrillers desmilitaritzats una via d’entrada a la vida civil; és a dir, un entorn estable, un lloc on viure, la inserció en la xarxa de l’economia productiva… Tot això i més van prometre als membres de les FARC.

És imprescindible que el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, compleixi els punts recollits en l’acord signat a l’Havana pel govern colombià i les FARC. Això contribuiria que Petro normalitzés les relacions amb els dirigents del partit Comuns. Petro va ser membre de la guerrilla M-19 fins que el grup armat es va dissoldre, el 1990, i això facilitaria la relació entre totes dues parts. Que no sigui més senzill que les FARC aconsegueixin un acord amb un govern de dretes que amb un el president del qual és un ex-guerriller.

El Sinn Féin, per part seva, no ha acabat en una mala situació després de la dissolució de l’IRA. Molt al contrari, la seva base social continua eixamplant-se d’ençà que l’IRA va deixar les armes, i ha guanyat les darreres eleccions per a formar govern al Nord d’Irlanda. Per si no n’hi hagués prou, no li falta gaire per a guanyar les eleccions vinents al Sud d’Irlanda.

Així mateix, l’espai de l’esquerra abertzale ampliada, amb la marca EH Bildu, és una de les opcions polítiques principals al País Basc.

Serà interessant de seguir de prop el comportament de Petro amb els ex-membres de la guerrilla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any