Mas, sobre la reforma del TC: ‘Recorda reaccions dels anys trenta’

  • El president opina que és una mesura 'esperpèntica' que recorda 'la música de la inquisició'

VilaWeb
Redacció
02.09.2015 - 08:41
Actualització: 02.09.2015 - 11:09

El president del govern, Artur Mas, ha acusat el PP de ‘voler-se carregar l’estat de dret’ amb la reforma del TC. Per Mas aquesta és una decisió ‘esperpèntica’ per atribuir al tribunal ‘funcions que no hi pertoquen’. ‘Recorda reaccions dels anys 30, és la musica de la inquisició, no és estat de dret ni qualitat democràtica’, ha declarat Mas, que reconeix que el PP pren la iniciativa pensant en ell. ‘A algú li deu haver passat pel cap que em pararien els peus definitivament, han descobert la sopa d’all’, ha dit amb to sorneguer. En un sopar amb empresaris ha demanat de ‘no generalitzar’ dient que la patronal catalana estava en contra del procés i ha donat les gràcies a les organitzacions empresarials que li feien costat.

El president del govern tenia previst un acte amb empresaris gironins aquest vespre. Durant la seva intervenció, s’ha referit també a la iniciativa del PP que dimarts va entrar al registre del congrés, una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional (TC) per a dotar-lo de mecanismes per a fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. La reforma pot incloure multes i la suspensió dels dirigents polítics que facin cas omís a les sentències dictades pel tribunal i el PP la vol tramitar per la via d’urgència perquè pugui ser aplicable dos dies després de les eleccions catalanes.

Mas ha assegurat que es tractava d’una decisió ‘esperpèntica’ i ha alertat que els dies vinents estava convençut que el govern espanyol continuaria en aquesta línia. ‘Es volen carregar l’estat de dret de què tant presumeixen’, ha criticat. Segons el president de l’executiu català, aquesta iniciativa vol dotar el tribunal ‘d’unes funcions que no hi pertoquen’ (com ara inhabilitant determinats càrrecs públics, ha esmentat). ‘No es pot transformar l’àrbitre de la constitució en un tribunal que pugui fer com vulgui i carregar-se una persona que ha estat escollida democràticament’, ha afegit.

El president ha afirmat que la decisió estava feta ‘ad hoc’ per a ell i s’hi ha referit amb to sorneguer. ‘A algú li deu haver passat pel cap que em pararien els peus definitivament, ja han descobert la sopa d’all’, ha assenyalat.

Mas ha anat encara més enllà i ha comparat aquesta decisió amb èpoques passades. ‘Això recorda reaccions dels anys 30, és la musica de la inquisició, no és estat de dret ni qualitat democràtica’, ha subratllat. Per a Mas, la iniciativa presentada pel PP és ‘un retrocés històric molt gran’ i fa que ‘se’n vagin en orris’ tots els passos per a fer un estat de dret madur.

Crítica a Felipe González
Mas també s’ha referit a l’article que l’ex-president espanyol Felip González va publicar dissabte a El País sobre el procés a Catalunya. En aquell article, comparava el procés independentista amb el nazisme i el feixisme dels anys trenta i demanava als catalans que no es deixessin ‘arrossegar per l’aventura il·legal i irresponsable’ de Catalunya.

Segons Mas, Catalunya va ‘ajudar molt’ González, que va arribar al govern com un ‘demòcrata renovador’. ‘¡Quién te ha visto y quién te ve!’, li ha dit el president català. Per al president de la Generalitat, no és pitjor la comparació amb el nazisme o el feixisme, sinó que González advertís que passés què passés després del 27-S ‘tot continuaria igual’. ‘Això és d’una gravetat democràtica brutal’.

Reconeixement als empresaris 


Dimarts la patronal Foment del Treball va fer un comunicat en què manifestava l’opinió sobre el 27-S. Segons l’escrit, reconeix que a l’àmbit empresarial la independència suscita ‘incertesa’ i demana a l’executiu sortint que treballi ‘per a tots els ciutadans amb legalitat, en un entorn de seguretat jurídica i amb estabilitat’.

Aprofitant que el president s’ha reunit amb representants de patronals i organitzacions empresarials gironines (inclosa la FOEG, que és la branca gironina de Foment del Treball), els ha volgut transmetre el seu ‘agraïment’. Mas ha recordat que fins a vint-i-cinc organitzacions van signar el ‘Manifest del Far’ el maig del 2014 a Palafrugell per abonar la decisió que prengués el poble de Catalunya i també es mostraven favorables al dret de decidir.

‘Algunes vegades es diu i es repeteix que dins l’àmbit econòmic les posicions són contràries al procés, però això és generalitzar, vull recordar que entitats molt significatives que representen la gran majoria de l’àmbit empresarial en el seu moment ja es van mullar’, ha manifestat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any