El batlle de Manacor acusa els governs anteriors de negligència pels 200 cadàvers sense enterrar

  • Miquel Oliver explica que els espais on es van trobar els cadàvers havien de servir per emmagatzemar-los de manera temporal mentre no es restauraven les seves tombes

VilaWeb
Redacció
26.08.2019 - 16:37

El batlle de Manacor, Miquel Oliver, ha acusat de negligència els anteriors governs municipals arran de la descoberta de més de 200 cadàvers sense enterrar en tres sales del cementiri municipal. ‘Això és una gestió gens clara dels que foren responsables polítics i executius de la instal·lació en els últims anys’, ha dit en una conferència de premsa.

El batlle ha explicat que va tenir coneixement de la descoberta després que Carles Grimalt, regidor de l’ajuntament i delegat del cementiri, anés a Son Coletes a supervisar unes obres i demanés a la nova enterradora que obrís una sala que ‘des de sempre’ estava tancada.

Amb l’ajuda d’una palanca van aconseguir obrir les portes de tres sales on van trobar les restes òssies i els esquelets d’unes dos-centes persones, que estaven col·locades en caixes i taüts, algunes de les quals identificades. Oliver ha afirmat que l’ajuntament de seguida va informar la policia local i la policia espanyola.

Segons el batlle, tot indica que les sales es van fer servir com a ossera, tot i que el cementiri ja ‘disposa de dues grans zones per aquesta funció’. Oliver ha explicat que el 29 de març de 1982 l’ex-batlle Jaume Llull va autoritzar la construcció de les tres sales arran del mal estat de les tombes del parterre quinze. Els espais havien de servir per emmagatzemar de manera temporal els cadàvers mentre no es restauraven les tombes. ‘Evidentment aquest últim pas no es va fer’, ha afegit.

Segons el batlle, l’octubre de 1983 l’ex-batlle Biel Homar va ordenar que els cadàvers fossin tornats a enterrar a les seves tombes. Tanmateix, per una raó que no se sap, l’ordre no va ser atesa.

En la conferència de premsa, Oliver ha esmentat a l’antic encarregat i enterrador de Son Coletes, Melcior Martí, que va morir l’abril de 2017 i que era fill de l’anterior enterrador. Segons el batlle, el 1997 se li va obrir un expedient sancionador pel qual va ser suspès de feina i sou durant un any i tres mesos. ‘El motiu de l’expedient era pel fet de no haver retornat les restes que hem trobat a les sales’, ha assegurat.

Oliver també ha explicat que d’ençà del 1983, l’ajuntament ha rebut algunes peticions de les famílies afectades demanant que els seus desapareguts fossin traslladats a les seves tombes. ‘El tema està en mans de la justícia i no hem tornat a entrar a les sales, que han estat segellades per la policia’, ha aclarit.

Oliver no ha descartat convocar els batlles de Manacor que l’han precedits i que continuen vius per ‘aclarir responsabilitats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any