Operació mal menor: així es va barrar el pas d’Albiol a la batllia de Badalona

  • Dolors Sabater va arribar a oferir d'enretirar-se i investir un altre candidat de la coalició Guanyem-ERC, però el PSC es va fer fort a defensar la candidatura d'Álex Pastor

VilaWeb
Arnau Lleonart
19.06.2019 - 21:50
Actualització: 19.06.2019 - 22:06

Dissabte el ple de l’Ajuntament de Badalona va tornar a evitar que Xavier García Albiol fos batlle de la ciutat, tot i haver guanyat les eleccions. Després d’haver reduït el PP català a quatre diputats, Albiol tornava a la política local confiant el futur polític personal a la recuperació de la batllia del seu municipi, però la repulsió originada pel seu mandat del 2011 al 2015 va tornar a fer decantar la balança. Fins deu minuts abans del ple tot indicava que Albiol recuperaria la vara de batlle, arran de les diferències entre les altres forces, però un tomb d’última hora va acabar investint el candidat de la tercera força: el socialista Álex Pastor. D’aquesta manera, Pastor revalidava una batllia guanyada un any abans amb una moció de censura ideada, precisament, pel PP d’Albiol. Negociadors de tots els partits implicats en l’operació han reconstruït per a VilaWeb les converses i pactes frenètics que ho van fer possible.

Les eleccions del 26 de maig van deixar un ple amb 11 regidors del PP (a tres de la majoria absoluta), 7 de la coalició Guanyem Badalona-ERC, 6 del PSC, 2 d’En Comú Podem i 1 de Junts per Catalunya. Amb aquests resultats, la clau d’investir un candidat alternatiu a Albiol la tenia el PSC, que durant la campanya s’havia compromès a no votar-lo ni a ell ni a Dolors Sabater, candidata de Guanyem-ERC, contra qui van presentar la moció de censura. ‘Jugàvem a tot o res’, expliquen ara els socialistes, que estaven disposats a permetre per omissió la batllia d’Albiol abans que votar Sabater. Ara no volien repetir la situació del 2015, quan van investir Sabater justament per aturar Albiol: ‘No hauria tingut sentit fer-la batllessa després de la moció de censura.’

Tot i els vets previs, les forces d’esquerres es van reunir unes quantes vegades per temptejar les possibilitats d’acord, però el nom del batlle o batllessa va ser un escull insalvable fins a l’últim moment. ‘El PSC era inflexible –diu un dels principals dirigents d’ERC a Badalona–; intuïen que anant molt malament els acabaríem votant a ells, però els vam advertir que no se’n refiessin perquè les bases podien oposar-s’hi.’ Una de les fórmules que Guanyem-ERC va posar sobre la taula socialista per estovar la seva posició va ser que Sabater i Pastor es repartissin la batllia dos anys cadascú, però el PSC ho va refusar. Se sentien forts, tenien el suport de Miquel Iceta, Salvador Illa i fins i tot de la direcció del PSOE per a aguantar fins al final, encara que impliqués el retorn d’Albiol. Alhora, el PP també va fer els seus moviments i va oferir al PSC d’entrar al govern en el futur, en canvi del vot en blanc a la investidura, proposta que van refusar.

Amb el blocatge de les negociacions, tant Guanyem-ERC com el PSC van mirar de reforçar la seva posició, procurant d’atreure els dos regidors d’En Comú Podem, que no es va voler decantar i van demanar que l’acord fos de tres de bon començament. Junts per Catalunya, per contra, es va decantar de seguida a favor de Dolors Sabater, però el seu vot no era determinant perquè encara calia afegir-hi socialistes i comuns.

Sabater, disposada a enretirar-se per desencallar les negociacions

Dues setmanes després de les eleccions, les converses continuaven blocades. En veient això, el dilluns 10 de juny Guanyem es va moure. En una assemblea que consideren ‘molt dura’, el comitè negociador comunica a les bases que les converses són en punt mort i proposa un canvi perquè es desencallin: Dolors Sabater renunciarà a la batllia perquè el PSC investeixi un altre candidat de la formació. ERC diu que, arribat el cas, el batlle hauria hagut de ser Oriol Lladó, el seu candidat i número dos de la coalició, tot i que Guanyem defensa que hauria pogut ser qualsevol dels altres sis regidors. Els militants no van rebre gens bé la proposta i les tensions van allargar l’assemblea fins a la matinada. Finalment, en una votació ajustada es va aprovar d’explorar la decisió.

Sabater va arribar a oferir la renúncia a la batllia en canvi del suport del PSC a un altre regidor de la coalició, però els socialistes ho van refusar (fotografia: ACN).

L’endemà la coalició va fer la proposta al PSC. Perquè l’operació reeixís van demanar que Pastor demanés públicament la renúncia de Sabater i es comprometés a votar l’alternativa, però els socialistes van rebre la proposta amb fredor. ‘El cap de Sabater no hauria resolt res, els votants no haurien entès que investíssim algú del mateix govern que havíem fet fora’, expliquen fonts del PSC.

Els dies següents els negociadors de Guanyem-ERC van tenir algun contacte més amb els socialistes, fins i tot amb membres de la direcció nacional, que els van confirmar la negativa radical a investir ningú de la seva coalició. Amb aquesta perspectiva, tots dos partits convocaren assemblees en què exposaren l’estat de les converses i per primera vegada es proposà d’investir Pastor com a ‘mal menor’ per barrar el pas a Albiol. La proposta torna a portar tensió a les bases, que no l’aproven. Tanmateix, es guarden cartes a la màniga per a un tomb d’última hora. En el cas de Guanyem, la militància dóna poders al grup municipal per a canviar de decisió si el PSC fa ‘un gest’ i a ERC el resultat de la votació va ser tan ajustat que l’equip negociador es compromet a convocar una nova assemblea dissabte si hi ha novetats. L’endemà, el dia abans de la investidura, Albiol va veure amb alegria com Guanyem i ERC anunciaven públicament que mantindrien la candidatura de Sabater i no donarien suport a Pastor. Però no sabia que tot era una catxa, i es coïa un pacte que el deixaria fora.

Una batllessa temporal i el ‘gest’ esperat del PSC

Observant el blocatge de les principals forces d’esquerres, Aïda Llauradó, candidata de Badalona en Comú Podem, fa una nova proposta en una reunió amb el PSC i la coalició Guanyem-ERC. ‘Vaig proposar que ens investissin a nosaltres fins a arribar a un acord’, confirma Llauradó a VilaWeb. Però les altres forces no ho van veure possible, per la dificultat de tenir una batllessa amb tan sols dos regidors al ple. Tanmateix, després de la reunió, el PSC va començar a moure’s tímidament per evitar al darrer moment la investidura d’Albiol.

Dissabte al matí, un membre del comitè negociador de Guanyem es va tornar a trobar amb el PSC en una reunió a què també va assistir un representant de la direcció d’Iceta. És en aquella trobada on s’aplana el camí de la investidura de Pastor. ‘Teníem la sensació que tots volien dir que sí, però volien alguna cosa en canvi. Només podíem oferir de mantenir obertes les negociacions’, expliquen fonts socialistes. Finalment, van arrencar també el compromís que Pastor faria un gest al discurs previ a la votació.

No era gran cosa, però la idea del ‘mal menor’ es va imposar i l’assemblea d’ERC va aprovar d’investir Pastor com un ‘acte de responsabilitat’. La votació, tanmateix, va tornar a ser molt ajustada. El compromís també va ser suficient perquè els regidors de Guanyem fessin el tomb d’última hora que els havien autoritzat els militants.

Minuts abans del ple d’investidura, Dolors Sabater i Oriol Lladó van convocar En Comú Podem i Junts per Catalunya per comunicar-los que retirarien la seva candidatura i els van proposar de votar tots Álex Pastor. Tots hi van estar d’acord, però calia decidir com es feia visible el suport. ‘En aquella reunió vaig proposar que només el votéssim 14 regidors, els necessaris per a arribar a majoria absoluta, però una negociadora de Guanyem va dir que valia més no jugar-se-la per si passava res’, explica David Torrents, regidor de JxCat. I sort n’hi va haver: en el moment de la votació, algú va posar dues paperetes en un sobre –la de Pastor i la de Llauradó– i el vot va ser nul. Finalment, el ple va investir amb 15 vots a favor el socialista Álex Pastor, que havia estat assabentat de l’operació deu minuts abans del ple.

Després de tres setmanes de blocatge, Álex Pastor va aconseguir ser investit (fotografia: EFE/Susanna Sáez).

I ara què?

Malgrat tot, la investidura no resol la governabilitat i les negociacions continuen essent extremadament difícils. A més, no va agradar que en el primer discurs com a batlle el to de Pastor s’allunyés del de la primera intervenció, més oberta. El PSC hi lleva importància: ‘Algú es va emprenyar perquè al discurs no hi havia prou agraïment, però en la compareixença posterior sí que va donar les gràcies als altres partits per l’esforç que havien fet.’

La fita immediata al calendari és la votació del cartipàs, que definirà les àrees de govern de l’ajuntament, però Pastor és lluny de la majoria necessària. Té el propòsit de formar un govern PSC-Comuns amb el suport extern de Guanyem-ERC, però no està disposat a negociar la batllia. Tot és obert, però d’entrada això dificulta el suport de Guanyem-ERC, que encara no tira la tovallola per recuperar la batllia perduda arran de la moció de censura que els va fer l’home que dissabte van investir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor