En un discurs trencador, Macron demana a Europa que deixi de ser un vassall dels Estats Units

  • El president francès, Emmanuel Macron, va reivindicar abans-d’ahir a la Sorbona una Unió Europea més forta i independent per a fer front a l’amenaça russa

VilaWeb
The Washington Post
26.04.2024 - 21:40

The Washington Post · Emily Rauhala

París, França. El president francès, Emmanuel Macron, reivindicà abans-d’ahir una Unió Europea més forta i independent, amb l’argument que el bloc necessitava una política de defensa més creïble per a fer front a l’amenaça russa i deixar de ser un “vassall” estratègic dels Estats Units.

En un extens discurs pronunciat sota els sostres alts de la Sorbona, a París, Macron va esbossar la seva visió renovada de “l’autonomia estratègica” d’Europa, que inclou un full de ruta per a reforçar la indústria armamentística europea i reforçar les polítiques industrials per resistir l’embat de Rússia i poder competir amb les grans superpotències econòmiques del món, que fa temps que han abandonat els principis del lliure comerç.

“L’Europa d’avui és mortal i pot morir”, digué. I afegí: “Que mori o no dependrà tan sols de les nostres decisions.”

Amb el discurs, que va durar prop de dues hores, Macron provà obertament de marcar l’agenda europea amb vista a les eleccions d’aquest juny i donar forma al rumb del bloc per als cinc anys vinents.

Les paraules de Macron arriben en un moment en què Europa malda per mantenir el programa d’ajuda militar a Ucraïna, enmig d’un possible retorn a la Casa Blanca de l’ex-president dels Estats Units Donald Trump, i tot just una setmana abans que el president francès rebi el seu homòleg xinès, Xi Jinping, que fa temps que prova d’allunyar la UE de l’esfera d’influència de Washington.

Macron no va poder evitar de convertir el discurs de dijous –que representa la continuació d’una xerrada que va pronunciar en aquest mateix escenari l’any 2017– en una mena de “ja us ho vaig dir”. La primera vegada que Macron va defensar més autonomia estratègica per al bloc, molts dirigents europeus van reaccionar amb escepticisme. Això, com tantes qüestions més, ha canviat aquests darrers anys.

En el discurs, Macron va repassar com els darrers set anys havien transformat el continent –a parer seu, si més no– i va reafirmar la crida a l’autonomia estratègica de la UE.

Durant la pandèmia, els membres del bloc van col·laborar en un operatiu sense precedents per comprar i distribuir vaccins. Quan els tancs russos van entrar a Kíiv, el bloc es va coordinar per desempallegar-se de l’energia russa, imposar sancions contra Moscou i augmentar el suport a Ucraïna.

Europa, va dir Macron, ha de continuar construint sobre aquests fonaments per a crear una unió més integrada, més ben defensada, més competitiva i menys dependent dels Estats Units.

Macron, en aquest sentit, va remarcar explícitament que el bloc no podia dependre únicament dels Estats Units per garantir-se la seguretat. “Els Estats Units tenen dues prioritats: els Estats Units mateixos, en primer lloc, i la qüestió xinesa, en segon lloc. La qüestió europea no és una prioritat geopolítica per a Washington”, va dir.

Encara que els Estats Units continuen essent el membre més poderós de l’OTAN i el garant principal de la seguretat europea, Macron va convidar a imaginar una Europa capaç de defensar-se de Rússia sense ajuda nord-americana. Per a aconseguir-ho, tanmateix, el president francès es va marcar de prioritat indispensable el reforç de la indústria de defensa del continent.

“Com podem construir la nostra sobirania –la nostra autonomia– si no assumim la responsabilitat de desenvolupar la nostra pròpia indústria europea de defensa?”, va demanar.

Macron va defensar la creació d’una acadèmia europea per formar militars d’alt rang. També va tractar extensament la necessitat de reforçar la producció armamentística europea. “Hem de produir més, hem de produir més de pressa i hem de produir com a europeus”, declarà.

Encara que el consens sobre la necessitat de reconstruir la base industrial d’Europa és ampli, l’èmfasi de Macron en la producció europea no serà rebut amb els braços oberts a totes les capitals del continent. A alguns aliats, de fet, els ha molestat que el president francès se centrés tant en la necessitat de comprar armament francès i europeu, en un moment en què la prioritat del bloc és armar Ucraïna tan de pressa com sigui possible.

El discurs de Macron també ha aixecat polseguera a Washington. El president francès va fer unes quantes referències negatives a la llei de reducció de la inflació (IRA) de l’administració Biden, i va suggerir que tant els Estats Units com la Xina havien decidit d’abandonar el compromís amb el lliure comerç i anar a la seva.

“Les regles del joc han canviat”, sentencià Macron dijous. I si Europa no s’hi adapta, afegí, correrà el risc d’endarrerir-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor