El sindicat de l’Ensenyament de Catalunya USTEC STEs considera que el document del model lingüístic a l’educació presentat pel conseller Bargalló dimecres s’hauria de tornar a elaborar de nou. Pel sindicat, que ha presentat un informe analític del document de la Generalitat, la proposta ha estat redactada ‘al marge de l’opinió del professorat i els seus representats’. Per això, considera l’USTEC, ‘el més convenient seria partir de zero d’acord amb la participació activa dels ensenyants’.

Des que s’ha fet pública, la proposta del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha aixecat polseguera. Ara el sindicat se suma a una de les veus crítiques amb el document. ‘L’autonomia dels centres que és reclamada com a garantia d’una política lingüística adaptada al context, en realitat el que fa és deixar la llengua en una situació de vulnerabilitat i fragilitat a les pressions de l’entorn’, argumenta l’informe. I continua: ‘L’absència d’unes directrius fermes possibiliten, per exemple, que un ajuntament hostil al català pugui incidir en el projecte educatiu, i per descomptat, el projecte lingüístic del centre, especialment en un moment en què el català és atacat per determinades forces polítiques’.

A més, l’informe del sindicat també afegeix que es facin un conjunt de propostes sense que vagin lligades a uns majors recursos, fet que les converteix en ‘paper mullat’. De totes maneres, sí que fan una valoració postiva en el fet que es vulgui promoure la presència de la llengua d’origen dels alumenes ‘com a fórmula de respecte i reconeixement a totes les llengües, així com a manera d’estendre la interculturalitat entre els agents de la comunitat educativa’.

Més informació:
Entrevista a Josep Bargalló: ‘El català és i serà la llengua vehicular i això no ho toca ningú’
El document del nou model lingüístic al sistema educatiu presentat pel conseller Bargalló

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb