Londres considera que una victòria de l’SNP el 2021 no legitima un segon referèndum escocès

  • Ahir 80.000 persones es van manifestar a Glasgow pel dret de decidir

VilaWeb
Europa Press
12.01.2020 - 17:15
Actualització: 12.01.2020 - 23:23

El ministre per a Escòcia del govern britànic, Alister Jack, ha dit avui que una victòria del Partit Nacional Escocès (SNP) en les eleccions escoceses del 2021 no legitima automàticament la celebració d’un segon referèndum d’independència, com sostenia el mateix Jack al novembre.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha demanat que el parlament escocès tingui competència per convocar referèndums en el futur quan ho consideri oportú. ‘És inacceptable’, ha afirmat Jack en una entrevista amb la BBC.

Jack ha aconsellat al primer ministre Boris Johnson que no concedeixi una ordre de la Secció 30 per a la cessió d’aquesta competència. ‘He escrit al primer ministre referent a això aquesta mateixa setmana i respondrà molt ràpid a la carta del 19 de desembre de Nicola Sturgeon’, ha explicat.

‘Seria un error concedir el dret a convocar referèndums al Parlament escocès elegint el moment per un motiu molt fàcil: Escòcia es veuria arrossegada a “neverendums”‘, joc de paraules que es podria traduir com a referèndums que mai acabarien, ha argumentat. Per a Jack, l’SNP hauria d’esperar ‘una generació’ per a demanar una altra consulta.

En resposta, una portaveu de l’SNP, Mhairi Black, ha argumentat que l’SNP ja ha guanyat les darreres eleccions i ha estat la força més votada a Escòcia en les recents legislatives al parlament de Londres, cosa que legitimaria la convocatòria d’un nou referèndum d’independència. ‘Confio que quan el poble d’Escòcia pugui elegir el seu futur, optarà per escapar de l’embolic del Brexit i del sistema trencat de Westminster per construir una Escòcia més justa’, ha subratllat.

Aquest encreuament de declaracions es produeix després que ahir milers de persones –80.000 segons els convocants– sortissin al carrer a Glasgow pel dret de decidir.

Sturgeon va sol·licitar formalment el passat 19 de desembre la cessió de competències per convocar un nou referèndum d’independència després del ‘no’ de la consulta del 2014.

El 18 de setembre del 2014 els residents a Escòcia van votar per 55 a 45 per cent a favor de la permanència en el Regne Unit, però des de llavors l’SNP de Sturgeon ha aconseguit una rotunda victòria en les eleccions al parlament de Londres i manté un govern estable i amb majoria absoluta a Edimburg.

En la consulta del 2014 el principal argument contra la independència va ser que Escòcia abandonaria la UE en cas de sortida del Regne Unit, fet que finalment passarà igualment després del Brexit aprovat en el referèndum del 2016 malgrat la victòria del ‘no’ a les circumscripcions escoceses.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any