Quins són els vins catalans més ben puntuats d’enguany?

  • Recollim els premiats a la Guia de Vins de Catalunya i als Premis Vinari · Els responsables d’ambdós rànquings valoren el concurs d’enguany

VilaWeb
11.10.2025 - 19:40
Actualització: 13.10.2025 - 16:32

Octubre és un mes de premis vinícoles i d’elaboració de rànquings dels vins catalans més ben valorats. Amb pocs dies de diferència s’han esdevingut les dues celebracions de més prestigi que a partir del tast a cegues puntuen els millors vins elaborats a Catalunya. Per una banda, els tretzens Premis Vinari, que enguany han fet la gala a Vilafranca del Penedès conduïda per l’actor Carlos Latre. Per una altra, la divuitena festa de la Guia de Vins de Catalunya, a la sala Razzmatazz de Barcelona. Tot i que ambdues propostes tasten a cegues i puntuen els vins, inclouen categories diferents a l’hora de premiar els millors vins catalans. Els Vinari fan categories més convencionals a partir d’elaboracions i anys d’envelliment, mentre que la Guia valora també els vins segons les varietats tradicionals i recuperades. Tots dos organismes incorporen premis especials, a personalitats del sector i bones pràctiques.

Cellers més ben puntuats a la Guia de Vins de Catalunya 2026.

Llista de guanyadors de la Guia de Vins de Catalunya

Millor vi de l’edició:
Abadal Arboset 2019. Celler Abadal
Pla de Pey 2023. Celler Joan Bada Vins de Vinyes Úniques
Camí Pesseroles 2023. Celler Mas Martinet Viticultors
Les Manyes 2023. Celler Terroir al Límit  

Millor puntuació mitjana:
Mas Martinet Viticultors  

Millor vi blanc:
Pla de Pey 2023. Celler Joan Bada Vins de Vinyes Úniques  

Millor vi brisat:
Brisat del Coster 2024. Celler Mas Foraster  

Millor vi claret:
La gravera Natural vi clar 2024. Celler Lagravera 

Millor vi dolç:
Vi de Panses. Celler Vinyes dels Aspres
Ónra Verema Tardana Solera. Celler Lagravera 

Millor vi escumós:
Torelló 225 Enoteca 2014. Torelló
Argila 2013. Mas Bertran 

Millor vi escumós rosat:
Els Lledoners Reserva Brut Nature Rosat 2021. Cellers de Can Suriol del Castell. 

Millor vi negre:
Abadal Arboset 2019. Celler Abadal
Camí Pesseroles 2023. Celler Mas Martinet Viticultors
Les Manyes 2023. Celler Terroir al Límit  

Millor vi ranci:
Memòries del Priorat. Celler Costers del Priorat  

Millor vi rosat:
Pedrer Rosat 2023. Sara i René Viticultors  

Millor vermut:
Dos Déus Estrelles Reserva Blanc. Priorat B&D
Dos Déus Origins Blanc Sec. Priorat B&D 

Millor carinyena blanca:
Vd’O 6 2023. Celler Vinyes d’OIivardots 

Millor carinyena negra
Arbossar 2023. Celler Terroir al Límit 

Millor garnatxa blanca:
Dosterras Blanc 2024. Celler Dosterras 

Millor garnatxa negra:
Guix Vermell 2023. Celler Terroir Sense Fronteres  

Millor garnatxa peluda:
Les Manyes 2023. Celler Terroir al Límit 

Millor garnatxa roja:
Singulars Garnatxa Roja 2023. Celler Mas Llunes 

Millor macabeu:
Brisat del Coster 2024. Celler Mas Foraster  

Millor mandó:
Abadal Mandó 2022. Celler Abadal
Mandó Solergibert 2021. Celler Solergibert  

Millor malvasia de Sitges:
Els Pedrets de MontPicolis 2021. Celler MontPicolis  

Millor morenillo:
Lo Morenillo 2021. Celler Vins del Tros 

Millor picapoll blanc:
Pd’a de Solergibert 2024. Celler Solergibert  

Millor sumoll negre:
Sumoll de Solergibert 2022. Celler Solergibert  

Millor trepat negre:
Pólvora 2023. Vins de la Memòria 

Millor vi escumós de parellada:
L’Era del Celdoni BNGR 2016. Celler Carles Andreu 

Millor vi escumós de xarel·lo:
Argila 2013. Mas Bertran 

Millor vi tranquil de xarel·lo:
Venus de Cartoixà 2021. Celler Venus La Universal 

Millor vi tranquil de parellada:
Carles Andreu Parellada 2024. Celler Carles Andreu

Premis honorífics de la Guia de Vins de Catalunya

Premi Trajectòria: Caries Ahumada
Premi Territori: L’Olivera
Premi Futur: Cristina Borrull, enòloga del celler Piñol, i Ivette Alonso, enòloga del celler La Botera
Premi Icona: Juvé i Camps Reserva de la Familia (Juvé i Camps) i Gramona III Lustros (Gramona) 

 

Guanyadors dels premis Vinari 2025.

Llista de guanyadors dels Premis Vinari

Millor vi català 2025:
Grans Muralles 2020 de Família Torres (DO Conca de Barberà)

Millor escumós català 2025:
Maria Bernet 2014 del celler Júlia Bernet (Corpinnat)

Llista de guanyadors dels premis Gran Or dels Premis Vinari 2025

Blancs joves:
Vinyes del Grau Garnatxa Blanca 2024, celler Josep Vicens (DO Terra Alta)

Blancs brisats:
Ninot de Bellotes – Blanc 2023, celler Rialla (DO Terra Alta)

Blancs criança:
Laquarta Blanc 2n Any Vinyes Velles 2023, Sant Josep Vins (DO Terra Alta)

Vins rosats:
Giné Rosat 2024, Buil Giné (DOQ Priorat)

Negres joves:
Castell d’Or Vi Negre Trepat 2024, Castell d’Or (DO Conca de Barberà)

Negres criança:
Els Pájaros 2022, celler de Capçanes (DO Montsant)

Negres de guarda:
Grans Muralles 2020, Família Torres (DO Conca de Barberà)

Escumosos rosats joves:
Planas Albareda Cava Rosat 2023, Planas Albareda (DO Cava)

Escumosos rosats gran reserva:
Amor Nature By Jovani 2022, Jovani Vins – Cava Jovani (DO Cava)

Escumosos blancs joves:
Castell d’Or Cava Brut 2023, Castell d’Or (DO Cava)

Escumosos blancs reserva:
Raventós Rosell Heretat 2022, Raventós Rosell (DO Cava)

Escumosos blancs gran reserva:
La Llena 2020, celler Viader (Corpinnat)

Escumosos blancs llarga criança:
Maria Bernet 2014, celler Júlia Bernet (Corpinnat)

Vins dolços, rancis i de postres:
Torre de Capmany, celler Pere Guardiola (DO Empordà)

Premis especials dels Premis Vinari

Millor celler: Vallformosa
Trajectòria professional en el món del vi: Joan Juvé i Santacana
Millor etiqueta: Ethèric Blanc de Noirs, Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
Millor projecte ecològic
: Espelt viticultors
Millor iniciativa de recuperació de vinya: Grameimpuls (Vinya d’en Sabaté de Santa Coloma de Gramenet)
Promoció internacional del vi català: Álvaro Ribalta (Master of Wine)

Valoració de Sílvia Naranjo, responsable de la Guia de Vins de Catalunya

“Fent balanç d’entre els vins que nosaltres rebem per a tastar i puntuar, enguany podem dir que l’R+D (recerca i desenvolupament) es confirma, que la qualitat dels vins més ben puntuats és innegable i que hi ha vins des de 300 euros fins a 12. Tenim un ventall molt obert. De manera que el camí està traçat i potser el que falta és que arribin temps més alegres. Penso en el descens del consum de vi, que no tan sols afecta Catalunya, sinó que és un fet mundial. Hi ha un canvi de maneres de fer d’una nova generació, de treure l’alcohol de la taula, però jo crec que si el vi ha arribat fins aquí després de milers d’anys, aquesta tendència actual es revertirà.

Divuit anys de la Guia de Vins de Catalunya donen per a molt. Han canviat les coses en aquests anys. I això era un dels primers objectius que ens vam marcar, des de la primera Guia: donar la volta a la nostra manera de veure i pensar el vi català. El que ens vam trobar en aquells inicis va ser que tastar a cegues generava molts prejudicis. Aleshores no es tastava a cegues. I fugir del món de les marques i del pes que tenien aportava una visió nova. Ens vam trobar que hi havia poc criteri, i vam combatre molt l’aposta per les varietats no catalanes, sobretot la cabernet sauvignon, la merlot i en part la chardonnay. Eren varietats molt introduïdes que donaven uns vins de qualitat mitjana-baixa. Hi havia molta feina a fer.

Vam començar a indagar quines eren les varietats pròpies de cada territori que conformen la nostra història vitivinícola. Garnatxes de tres colors, carinyenes… La visió que defensàvem era la d’entendre que el vi conforma la cultura del país. Però aquesta posició, sobretot amb l’aposta per les varietats autòctones, ens va portar a grans enfrontaments amb una part del sector. Vam patir molt, perquè no ens entenien. Deien que nosaltres volíem que s’arrenquessin vinyes i nosaltres no volíem arrencar res; el que volíem era fer valdre les varietats pròpies en detriment de les que no ho eren, perquè aquestes varietats foranes no donaven la qualitat adient. Durant aquests divuit anys hem tocat molt temes.

I aquesta setmana, amb la Festa dels Millors, podem dir que la qualitat dels vins que arriben a les nostres mans i l’R+D és immensa. Hi ha aquesta capacitat de pensar i de donar valor patrimonial, varietal i d’elaboració. I és un camí que tot just comencem. En el discurs d’obertura de la festa, deia que quan vas a vendre vi o a prendre vi català sovint et trobes la cançoneta que et diuen: “Ara el vi a Catalunya està bé, eh?”, amb sorna. Doncs, és clar que està bé!

Hi ha grans referents i destaquem que les cooperatives s’estan posant les piles d’una manera brutal, a un preu molt competitiu. També tenim grans empreses que fan les coses com s’han de fer i donen valor al territori. 

Però queden moltes coses per a fer i, entre més, cal posar fil a l’agulla en els temes següents: molts enòlegs de les noves fornades no volen entrar en una Denominació d’Origen, molts cellers opten per opcions com ara Corpinnat, també fora de DO. A mi em sembla que això passa perquè les institucions i les DO sovint estan controlades per grans empreses, que sempre escombren cap a casa i el que ells tenen és el que preval. I com és que anem tan lents a inscriure varietats antigues que existien de sempre en un territori, però que no estaven permeses pels Consells Reguladors? Incloure-les sovint és un procés molt i molt lent. El prestigi que ha de donar una Denominació d’Origen ha de ser ferm i clar. Ara, quan els viticultors que demostren la idoneïtat d’unes altres maneres d’elaborar que no estan contemplades en els reglaments d’una DO (damajoanes, àmfores…), també és molt lent, i això sembla que retregui molta gent jove d’entrar en les DO. També generen la sortida d’alguns elaboradors que ja hi eren. En aquest sentit, cal seure i parlar. Cal tenir una posició ferma sobre el que hem de fer valdre, que és el territori, la cultura de l’elaboració, les varietats, i no solament els interessos econòmics. Per una altra banda, l’entrada del vi desalcoholitzat o de molt baixa graduació s’haurà de tenir en consideració, però no podem desautoritzar els territoris per les modes. El vi és patrimoni i s’ha de cuidar.”

Valoració de Ramon Roset, director dels Premis Vinari

“Estem molt contents amb la participació d’enguany, que ha tingut més de nou-centes mostres i creix en cellers de gairebé totes les Denominacions d’Origen. També de la participació de cellers petits i de grans corporacions. Hem crescut en les categories més competides, com ara els blancs de criança, els negres de guarda i els escumosos de llargues criances. Per una altra banda, em crida l’atenció que un ancestral hagi aconseguit la medalla d’or en la categoria més competida dels escumosos, que són els escumosos de reserva, que, de fet, és una de les categories més nombroses. Això vol dir que els ancestrals comencen a tenir un pes específic en el món del vi. Ha estat un any molt competit i no hi ha hagut un guanyador que hagi arrasat respecte de la segona posició. La conclusió que en traiem, que els vins es fan com més va més bé. Se cerquen vins més rodons i seductors per al públic i això ajudarà comercialment.

Valorem el fet que hagi guanyat el vi Torres Grans Muralles, que és una referència amb un preu de 150 euros, en el sentit que vol dir que els grans cellers confien en el criteri dels Premis Vinari, perquè sovint aquests vins en aquestes competicions tenen més a perdre que a guanyar. Que es decideixin a presentar-los vol dir que confien en el criteri del tast a cegues. En general, el nombre de referències d’alta gamma que arriben als Vinari també creix, tant en escumosos com en vins tranquils.

I també és un fet a destacar que, encara que la majoria dels escumosos que s’han presentat enguany són de la DO Cava, els escumosos fora d’aquesta DO assoleixen medalles. En especial destaca, i ja és el tercer any consecutiu, que el millor escumós és un Corpinnat. En aquests Premis Vinari el que ha succeït és que en les categories de més criança, com ara els de gran reserva i llargues criances, dos Corpinnat han aconseguit l’èxit.” 

Recomanem

Fer-me'n subscriptor