Lleugera millora en pimes i autònoms al novembre

  • "El temor més fort entre les petites empreses és que arribi una tercera onada de Covid-19, perquè moltes asseguren que no podrien resistir més restriccions"

Jordi Goula
11.12.2020 - 19:50
Actualització: 11.12.2020 - 19:58
VilaWeb

És bo tenir un seguiment puntual de què passa a les pimes i als autònoms de Catalunya. La Pimec ha presentat avui la novena enquesta des del mes de març, que té per finalitat fer un seguiment del desenvolupament de l’activitat econòmica en les petites i mitjanes empreses i els autònoms després de nou mesos d’excepcionalitat en el conjunt de la societat i del teixit productiu. La primera lectura que es pot fer de l’informe és que l’activitat ha augmentat lleugerament, i això es reflecteix en una recuperació de treballadors en ERTO, però hi ha una recança creixent per com vagi la pandèmia, atès que moltes empreses diuen que no podrien resistir un altre període de restriccions. Més enllà d’aquesta por, hi ha una percepció negativa de la situació de l’any vinent i la seguretat que empitjorarà la situació financera de moltes d’aquestes empreses. Aquest seria, a grans trets, el resum de l’informe.

Entrant una mica més a fons en l’enquesta, de les respostes dels empresaris m’han sorprès dues coses. La primera és la visió negativa que tenen de com anirà l’any vinent, i la segona, que la morositat no hagi empitjorat al novembre, comparat amb l’anterior enquesta del mes de setembre.

Penso, sincerament, que l’any vinent serà millor que aquest que ara deixem enrere. Totes les institucions assenyalen creixements al voltant del 5% i per això em sorprèn la percepció de pimes i autònoms. Deuen estar molt influïdes pel tràngol d’aquest any i d’alguna manera això els condiciona. Em costa creure que un 43% dels enquestats pensi que el 2021 serà pitjor i només el 27% cregui que serà millor. El factor psicològic en el moment de fer l’enquesta pot haver jugat una mala passada, tenint en compte que hi ha hagut massa improvisació per part de les autoritats i això passa factura. Però per al 2021 sembla clar que hi haurà més capacitat de compra –i possiblement ganes de comprar, ara frenades per la pandèmia– i una situació general diferent, proporcionada pels vaccins, que pot acabar fent que el turisme torni a poc a poc i canviï el panorama tan pessimista que avui perceben moltes pimes.

Pel que fa a la morositat, no ha empitjorat, però Antoni Cañete, secretari general de Pimec, em diu que en aquest punt hi ha una trampa amagada. “En aquests moments és així, perquè els empresaris tenen la liquiditat que els han donat els crèdits de l’ICO, però això s’acaba.” M’explica que per part de les administracions, sobretot les locals, el pagament ha empitjorat clarament, encara que hi ha excepcions notables, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, que paga a dinou dies.

Quant al sector privat, les empreses són conscients que passen d’una situació de bona liquiditat a una altra en què pesarà més l’endeutament. D’aquí, la percepció de problemes financers per al primer semestre de l’any vinent. “En l’aspecte financer difícilment podran ampliar capital, trobaran dificultats per a aconseguir més crèdits de la banca, per l’endeutament, i les comandes que tindran encara no seran les adients per al funcionament normal de les empreses”, em comenta. I en aquesta situació, afegeix, la cosa més normal serà “allargar els terminis de pagament, amb la qual cosa es pot entrar en una situació altament perillosa, perquè es pot desencadenar un efecte multiplicador en aquest sentit”. Per això, Cañete insisteix en la idea que els ajuts directes no poden cenyir-se a una quantitat determinada en un moment determinat, sinó que han de mantenir-se mentre calgui.

Tornant a l’informe, el gerent de l’Àrea Institucional de Pimec, Àngel Hermosilla, ha constatat aquest matí, fent un balanç del 2020, que un 79% de pimes ha tingut una davallada d’activitat durant aquest exercici i que només un 9,2% ha experimentat un augment. En relació amb les mesures impulsades per l’administració, l’informe indica que un 79,1% de les empreses acollides a ERTO preveuen de reincorporar els seus treballadors quan acabi l’ERTO, mentre que un 20,9% presentarà un ERO. Sense dubte, això afectarà negativament la xifra d’atur.

D’altra banda, ha dit que un 44,3% de pimes i autònoms que han subscrit un préstec amb aval públic té previst d’acollir-se a la possibilitat d’ampliar el termini a tres anys. I sobre els problemes que té el teixit productiu català, Hermosilla ha esmentat que un 66,8% veu la caiguda de les comandes i vendes com el principal problema del seu negoci, mentre que un 35,7% diu que ho és el pagament d’imposts i un 32,1% el de cotitzacions socials. Aquests darrers mesos, i aquest punt és molt positiu, ha disminuït la proporció de les plantilles afectades per ERTO: un 40,6% té afectada menys d’una quarta part de l’ocupació total, mentre que al setembre era el 15%.

I, per últim, jo afegiria que hi ha dos col·lectius que surten més mal parats que la resta en l’enquesta. Un és el sector de la restauració, amb respostes molt preocupants per al futur a gairebé totes les preguntes; i l’altre és el que formen les microempreses i autònoms, que presenten un panorama força més dolent que les petites i mitjanes. Però, malgrat tot, crec que en el fons de l’informe hi ha constància que les coses van lleugerament més bé en termes d’activitat i crec també que ens hem de quedar amb aquest punt, sempre que les administracions estiguin disposades a ajudar d’una vegada amb ajuts directes en el moment que calguin, és clar. I aquest moment ja fa dies que ha arribat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any