La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha anunciat que els lletrats de la Generalitat han redactat una informe sobre la resolució de la Junta Electoral espanyola del 3 de gener, en el qual conclouen que aquest òrgan no pot destituir el president de la Generalitat, Quim Torra. En la conferència de premsa després del consell executiu, Budó ha destacat que l’informe diu que l’acord de la JEC ‘no té afectació i no pot comportar la destitució com a president de la Generalitat’.

El mapa jurídic de la situació del president Torra

A l’informe, els lletrats consideren que la destitució del càrrec ‘ha de ser com està previst en una llei i, en l’actualitat, cap llei preveu la destitució en execució d’una pena d’inhabilitació en virtut d’una sentència condemnatòria que no és ferma […] Cap òrgan administratiu o judicial pot fixar noves causes de destitució per al president de la Generalitat que no estan previstes en una llei’.

Segons el document, la interpretació extensiva de les causes de la destitució del president, més enllà del seu sentit estricte, suposaria ‘una vulneració del dret fonamental de participació política’ i es recorda que la constitució espanyola atribueix a una sola llei, amb moltes limitacions, la potestat d’establir i fixar les causes que impedeixen gaudir del dret fonamental a l’exercici d’un càrrec públic.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.