La llei d’amnistia es debatrà dijous en ponència i la setmana vinent a la comissió

  • En principi, el ple del congrés espanyol per a aprovar la proposició de llei i enviar-la al senat serà el 30 de gener

VilaWeb
Arnau Lleonart
16.01.2024 - 12:10

El congrés espanyol reprendrà aquesta setmana la tramitació de la proposició de llei d’amnistia, que es debatrà en ponència aquest mateix dijous. La previsió és que passi a la comissió de justícia, dimarts vinent, 23 de gener, segons que han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

Avui a les 18.00 es tanca el termini per a presentar esmenes parcials a la llei d’amnistia. Mitja hora després, la mesa de la comissió de justícia es reunirà per qualificar les que s’hagin presentat i amb la intenció de convocar la ponència aquest dijous.

El debat en ponència serà a porta tancada, com passa sempre en aquests òrgans: s’hi debatran les esmenes i algunes es podrien incorporar a l’informe que s’aprovi. Les que quedin vives es podran tornar a analitzar durant el debat en comissió.

El debat a la comissió de justícia ja serà en obert, i els portaveus que ho vulguin podran fer les seves intervencions en català, èuscar o gallec. Fins ara no ha estat possible malgrat la reforma lingüística que va promoure la presidenta del congrés, Francina Armengol, perquè no s’havia instal·lat la tecnologia de traducció simultània a les comissions. A partir de la setmana vinent, serà possible en tres sales de comissió.

Un cop la comissió hagi aprovat el dictamen, la proposició de llei estarà llesta per elevar-se al ple del congrés, que si l’aprova l’enviarà al senat espanyol, on és previst que el PP utilitzi la majoria absoluta que hi té per a adormir-la durant dos mesos. El més previsible és que el ple del congrés sigui el 30 de gener, tot i que també es podria deixar per a la primera setmana de febrer, ja en període ordinari de sessions.

El PP demana que compareguin experts

El PP té una estratègia dilatòria per a endarrerir tant com pugui l’aprovació de la llei d’amnistia. Ha demanat a la mesa de la comissió de justícia que compareguin diversos experts per a escoltar-ne l’opinió sobre la llei d’amnistia, però és previst que PSOE i Sumar, que tenen majoria a la mesa de la comissió, ho refusin. Si és així, el més probable és que aquests experts siguin cridats a comparèixer durant el pas de la proposició de llei pel senat.

Un cop el senat hagi votat en contra de la proposició de llei, com és previsible, el text haurà de tornar al congrés perquè sigui aprovat definitivament i pugui entrar en vigor vigor, previsiblement a la primavera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any